Isnin, 18 Februari 2019 | 8:51am
WENGER dan Henry

Henry ada potensi - Wenger

MONACO: Thierry Henry mempunyai kualiti untuk menjadi pengurus berjaya walaupun tempoh singkatnya di Ligue 1 bersama Monaco mengecewakan, kata bekas pengendali pemain itu di Arsenal, Arsene Wenger.

Pengendali 69 tahun dari Perancis itu berkata, Henry mengambil alih kelab berkenaan Oktober lalu ketika Monaco sudah mengharungi deretan keputusan buruk.

Henry, salah seorang bintang Gunners yang menikmati era cemerlang di bawah Wenger termasuk membarisi skuad ‘Invincibles’ pada musim 2003/2004 di mana mereka menjuarai liga tanpa sebarang kekalahan, hanya mampu melakar dua kemenangan liga dalam 15 perlawanan dikendalinya sebelum dipecat bulan lalu.

“Dalam bidang kami, apabila bermula dari awal musim, walaupun ia tidak berjalan lancar, anda mempunyai enam bulan,” kata Wenger.

“Jika anda tiba pada Oktober dan pasukan berada di kedudukan yang tidak bagus, anda mempunyai tiga bulan. Kerana pada Januari, orang mula berdebar dan ia boleh menjadi buruk.

“Jadi anda mempunyai tempoh lebih singkat jika tiba di pertengahan musim, itu yang berlaku kepada Thierry.

“Jadi bagaimana untuk dia bangkit semula adalah sangat penting, saya percaya dia mempunyai kualiti dan keazaman untuk menjadikannya sebagai karier, dan ia perlu dinilai untuk jangka masa lebih panjang.”

Wenger, yang menghadiri majlis Laureus Sport for Good, berkata tuah memainkan peranan besar dalam menentukan kejayaan atau kegagalan seseorang pengurus, dan Henry serta seorang lagi bekas bintangnya di Arsenal, Patrick Vieira yang membimbingan kelab Ligue 1, Nice, memerlukannya.

“Saya memulakan tugas saya pada usia 33 tahun dan saya mempunyai ramai individu berpotensi di sekeliling saya. Ada yang hilang dan sebahagian lagi berjaya. Mengapa? Kami memerlukan tuah dan perlu bekerja keras tetapi ia sentiasa sukar untuk menjangka karier seorang pengurus kerana ia bergantung kepada kualiti pemain, kualiti kelab serta keyakinan yang diletakkan ke atas kami,” katanya. – AFP

Berita Harian X