Sabtu, 5 Mei 2018 | 6:31am
BRIGHTON and Hove Albion memastikan mereka kekal di Liga Perdana Inggeris. - Foto Reuters
PASCAL Gross bersama rakan sepasukan meraikan kemenangan selepas menjaringkan gol pada perlawanan menetangan Manchester United. - Foto Reuters

Brighton elak tersingkir

LONDON: Brighton and Hove Albion memastikan mereka kekal di Liga Perdana Inggeris dengan baki dua perlawanan selepas jaringan Pascal Gross memberikan mereka kemenangan di laman sendiri 1-0 ke atas Manchester United awal pagi tadi.

Penyerang Jerman itu menanduk masuk hantaran Jose Izquierdo pada minit ke-57 ketika Brighton menguasai perlawanan itu dan aksi cemerlang penjaga gol United David de Gea berjaya menghalang pasukan tuan rumah mencatat kemenangan lebih besar.

Kemenangan itu melonjakkan Brighton ke tangga ke-11, dengan 40 mata hasil perlawanan yang meletakkan mereka di atas tiga kelompok terbawah sebelum berkunjung ke Manchester City pada Rabu dan perlawanan akhir menentang Liverpool.

Marcus Rashford dan Anthony Martial kali ini digandingkan membarisi United di tangga kedua namun gagal memberi sebarang impak apabila pasukan lawan dilihat tempang dan kehilangan idea dengan hantaran akhir mereka sering teresasar pada hari itu.- Reuters

Berita Harian X