Jumaat, 30 March 2018 | 8:07pm
TONY dilihat mampu gantikan tempat TMJ sebagai Presiden FAm. -Foto fail

Tony, Vincent turut sesuai ganti TMJ

KUALA LUMPUR: Nama pemilik kelab Queens Park Rangers (QPR), Tan Sri Tony Fernandes dan pemilik kelab Cardiff City, Tan Sri Vincent Tan kembali disebut sebagai antara individu paling sesuai menjadi presiden baharu Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Ia sekali gus menjadikan tiga individu yang berpotensi bagi menerajui badan induk berkenaan selepas setiausaha agung, Datuk Hamidin Mohd Amin.

Nama Hamidin dicadangkan oleh Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim selepas mengumumkan peletakan jawatannya dari kerusi nombor satu badan induk itu pada Ahad lalu.

Hamidin ketika ini mendapat sokongan daripada pelbagai pihak termasuk Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar yang menyifatkan beliau sebagai individu paling layak menggantikan TMJ.

Bagaimanapun, Pensyarah Kanan Fakulti Sains Sukan dan Rekreasi UiTM Shah Alam, Mohd Sadek Mustaffa berpendapat Tony dan Vincent juga antara individu yang mempunyai ciri-ciri diperlukan untuk menerajui FAM.  

VINCENT TAN

"Kita perlu bersikap terbuka kerana jawatan itu juga terbuka, sama ada ahli gabungan nak mengundi atau tidak itu cerita lain. Kalau Hamidin, dia sememangnya berkelayakan kerana ada pengalaman dalam tadbir urus Persatuan Bolasepak Selangor dan FAM.

"Tapi ada individu lain yang ada kelayakan seperti Tan Sri Tony. Beliau juga ada pengalaman dalam bola sepak terutama sebagai pemilik QPR. Semua orang tahu bagaimana beliau bangkit dari kegagalan di QPR.

"Tan Sri Vincent juga tidak kurang hebat. Selain menjadi pemilik Cardiff City, dia juga pemilik kelab bola sepak di Amerika Syarikat (Los Angeles FC), jadi dia juga ada pengetahuan mengenai budaya dalam bola sepak.

"Ketiga-tiganya ada kelebihan masing-masing dan saya fikir sekarang ini kita hanya perlu mengelak daripada membabitkan kerabat diraja dan orang politik demi melihat pembaharuan dalam bola sepak," katanya.

Nama Tony dan Vincent sebelum ini sudah dikaitkan dengan jawatan nombor satu di FAM selepas peletakan jawatan presiden dahulu, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Bagaimanapun kedua-duanya tidak dicalonkan pada Kongres Ke-53 FAM, Mac tahun lalu yang menyaksikan TMJ menang tanpa bertanding selepas Khairy dan Tan Sri Annuar Musa menarik diri.

Berita Harian X