Sabtu, 21 Oktober 2017 | 12:41pm
PENGURUS West Ham United, Slaven Bilic (kiri) bertanggungjawab sepenuhnya di atas aksi longlai pasukan yang menyaksikan mereka tewas di laman sendiri. - Foto AFP

Bilic akur gagal bimbing Hammers

LONDON: Pengendali West Ham, Slaven Bilic sedia menerima apa saja keputusan pihak pengurusan kelab selepas anak buahnya tewas 3-0 kepada Brighton di laman sendiri awal pagi tadi.

Bilic, yang berjaya mengharungi tempoh sukar musim lalu, berkata dia bertanggungjawab sepenuhnya di atas aksi longlai pasukan yang menyaksikan penyokong tuan rumah mula angkat kaki di pertengahan babak pertama.

"Sukar bagi saya untuk memperkatakan sesuatu yang bijak sekarang. Saya bertanggungjawab sepenuhnya. Saya tidak mahu berselindung," kata pengendali 49 tahun dari Croatia itu.

"Ia situasi tidak baik dan pengurusan akan melakukan apa yang sepatutnya. Keputusan terletak di tangan mereka."

Pemilik bersama West Ham, David Sullivan sebelum perlawanan berkata, bekas pengendali skuad kebangsaan Croatia itu akan kekal bersama kelab sehingga akhir musim kecuali keadaan bertambah buruk dan perlu perubahan drastik.

PEMAIN Brighton, Glenn Murray (kiri) menjaringkan gol ketiga pasukan hasil sepakan penalti ketika menewaskan West Ham. - Foto Reuters

Dua gol jaringan Glenn Murray dan satu daripada Jose Izquierdo memberikan kemenangan berharga buat pengendali Brighton Chris Hughton yang mengharungi perlawanan Liga Perdana ke-100 sebagai pengendali.

Ia adalah kemenangan di laman lawan pertama Brighton musim ini dan dan kali pertama dalam liga tertinggi Inggeris sejak tahun 1983.

Murray membuka jaringan seawal minit ke-10 selepas menanduk masuk sepakan percuma Pascal Gross. Izquierdo menjadikan kedudukan 2-0 sebelum rehat dan Murray menyempurnakan sepakan penalti untuk menewaskan penjaga gol West Ham, Joe Hart buat kali ketiga pada perlawanan itu. - AFP

Berita Harian X