Isnin, 4 Jun 2018 | 9:21am
MUKA depan akhbar BH semalam.

Wee Ka Siong gali kubur MCA, UMNO

KETIKA perhatian rakyat tertumpu melihat Pakatan Harapan (PH) bergelut menunaikan janji 100 hari mereka gara-gara terkejut dengan jumlah hutang dan liabiliti negara, tiba-tiba muncul drama baharu dicetuskan pembangkang.

Percakaran adik-beradik di antara UMNO dan MCA menghangatkan suasana politik di blok pembangkang selepas hampir 30 hari suram sejak Barisan Nasional (BN) tumbang tanggal 9 Mei lalu pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Ketika UMNO sedang berusaha memulihkan keyakinan diri dan cuba menjadi pembangkang yang baik, Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong pula memilih untuk menyerang UMNO.

Tak matang terima kekalahan

Ka Siong, satu-satunya calon MCA yang terselamat ketika tsunami rakyat membadai PRU-14, dilaporkan berkata MCA tidak akan lagi memikul tanggungjawab atas kesalahan UMNO. Beliau dilihat cuba menyalahkan parti keramat Melayu itu atas kekalahan terburuk BN dalam tempoh lebih 60 tahun.

Serangan mengejut ini seolah-olah cuba menggali sendiri kubur MCA dan UMNO dengan menambah rasa meluat rakyat pada mereka, khususnya Ka Siong yang sepatutnya menjadi a good loser, tetapi nampaknya belum matang dalam menerima kekalahan apabila memilih menjadi a sore loser.

Ka Siong mendakwa kononnya MCA memikul kesalahan UMNO. Mungkin bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu lupa, UMNO juga sebenarnya sudah lama mendukung MCA yang ibarat biawak hidup selepas tidak lagi mendapat sokongan dan kepercayaan kaum Cina.

Mungkin Ka Siong melihat tsunami pada PRU-14 sebagai penolakan rakyat, khususnya Melayu terhadap UMNO, tetapi jangan beliau lupa, tsunami kaum Cina yang tidak mahukan MCA berlaku lebih awal, iaitu sejak 2008 ketika PRU-12, menyaksikan BN hilang majoriti dua pertiga di Parlimen buat pertama kali.

MCA hanya menang 15 kerusi, iaitu 37.5 peratus daripada 40 kerusi Parlimen yang ditandingi ketika itu. Prestasi MCA bertambah buruk pada PRU-13 apabila hanya menang tujuh daripada 37 kerusi (18.9 peratus) dan PRU-14 hanya satu daripada 39 kerusi (2.5 peratus).

Sedangkan UMNO, walaupun turut berdepan penurunan undi, masih menang undi kaum Melayu dengan jumlah tinggi, iaitu 78 daripada 117 kerusi (66.6 peratus) pada PRU-12; 88 daripada 121 kerusi (72.7 peratus) pada PRU-13 dan 54 daripada 120 kerusi (45 peratus) pada PRU-14.

MCA tiada pengundi totok

Bererti, UMNO masih punya ramai pengundi totok walaupun terpalit isu 1MDB dan langkah tidak popular seperti Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST). Persoalannya, di mana pengundi totok MCA? Adakah salah UMNO apabila MCA gagal jaga pengundi sendiri dan hilang sokongan kaum Cina sejak 2008 lagi?

Ka Siong perlu sedar, ini bukan masa menuding jari. Semua parti dalam BN perlu mengaku bersalah, sekurang-kurangnya dalam satu perkara, iaitu kekal setia di belakang pemimpin.

Bersikap matanglah dan akuinya secara tanggungjawab bersama, kemudian bergerak maju. Usahlah jadi pengecut dan bersikap baling batu, sembunyi tangan. Jika Ka Siong tak sanggup menyokong ketika kalah, usahlah bersorak ketika menang.

Jadi rumah sejak 66 tahun

BN sudah jadi rumah bagi UMNO dan MCA sejak 66 tahun lalu ketika rumah itu asalnya bergelar Perikatan. Ya, bumbung rumah itu kini bocor, dinding berlubang dan lantainya pecah, tetapi adakah Ka Siong rasa membakar rumah itu akan menyelesaikan masalah?

Tetapi, jika Ka Siong rasa hanya UMNO yang bertanggungjawab pada kerosakan rumah itu, terpulanglah. Jika Ka Siong yakin MCA akan lebih berjaya dengan meninggalkan rumah usang itu, terpulanglah.

Memetik kata Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Bung Moktar Radin yang ditemui di Menara Dato' Onn pada 19 Mei lalu, ketika ditanya mengenai kemungkinan parti komponen meninggalkan BN: "Lebih baik mereka tinggalkan BN seawal mungkin supaya kita tidak ada musuh dalam selimut. Siapa yang mahu bersama, kita akan teruskan. Siapa yang berhasrat untuk keluar, dipersilakan."

479 dibaca
Berita Harian X