Ahad, 16 September 2018 | 12:00pm
MUFTI Pahang, Datuk Seri Abdul Rahman Osman. - NSTP/ Muhd Asyraf Sawal

Mufti Pahang terkenang pengalaman pindahkan jenazah mualaf

PERISTIWA menggali dan memindahkan kembali jenazah seorang mualaf berbangsa Cina yang dikebumikan di jirat Cina di Temerloh menjadi pengalaman sukar dilupakan Mufti Pahang, Datuk Seri Abdul Rahman Osman sepanjang karier dakwahnya.

Beliau yang ketika itu menjawat jawatan Kadi Temerloh pada 1992, mengakui terpaksa berusaha bersama penduduk Islam di situ untuk menerangkan kedudukan sebenar kepada sekumpulan daripada masyarakat Cina yang mengebumikan jenazah mualaf di jirat berkenaan, sekali gus menimbulkan kekeliruan dan salah faham.

Kekeliruan itu terjadi apabila mangsa yang sudah memeluk Islam tidak memaklumkan kepada rakannya, selain turut bekerja di kawasan jirat Cina itu.

Abdul Rahman berkata, isu itu berjaya diselesaikan dengan baik apabila anak Allahyarham tiba dan mengesahkan ayahnya ialah seorang mualaf sebelum tanah perkuburan digali semula dan jenazah disemadikan semula di tanah perkuburan Islam.

Bapa kepada empat anak itu mengakui bukan mudah menggalas tugas sebagai pendakwah bagi menyebarkan syiar Islam apabila terpaksa berkorban segala-galanya demi mempertahankan risalah dakwah dibawa Nabi Muhammad SAW.

Menceritakan pembabitan dirinya dengan gerakan dakwah, beliau mengakui banyak didorong oleh bapanya, Osman Hashim yang juga bertugas sebagai Kadi Temerloh pada era 1950-an dan 1960-an.

“Dahulu ketika di Sekolah Kebangsaan Bandar Temerloh, saya juga olahragawan sekolah dan banyak menyertai serta memenangi acara sukan seperti bola sepak, lompat jauh, lompat tinggi dan lari pecut.

“Apabila tamat pengajian sekolah rendah, ayah hendak saya masuk ke arah aliran agama dan mendalami ilmu agama, lalu dihantar ke Madrasah Al-Junaid di Singapura pada 1967,” katanya kepada BH ketika ditemui di pejabatnya, Kuantan.

Akur kehendak orang tua

Abdul Rahman yang ketika itu baru menginjak usia remaja 14 tahun nyata akur dengan kehendak orang tuanya yang mahukan beliau menjadi pendakwah dan mendalami ilmu Islam dengan lebih meluas.

Bagaimanapun, usaha gigih dan berkat titipan doa orang tua nyata menjadi azimat berguna apabila beliau terpilih untuk melanjutkan pengajian ke Universiti Al-Azhar di Kaherah, Mesir pada 1975 dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Per-undangan Syariah sebelum kembali ke tanah air pada 1982.

Anak kelahiran Kampung Lebak, Temerloh itu pada awalnya memilih bidang perguruan sebagai kerjaya apabila memulakan perkhidmatan sebagai guru sandaran di Sekolah Agama Pulau Tawar, Jerantut sebelum menerima tawaran sebagai kadi.

“Saya mulanya berkhidmat sebagai guru sandaran pada 1982 selepas pulang dari Mesir, ada beberapa sekolah saya berkhidmat sebelum menerima tawaran sebagai kadi,” katanya.

Menjadi kadi nyata bukan kerjaya yang pernah terlintas dalam dirinya apabila tugas itu memberi 1,001 cabaran baharu buatnya.

Beliau yang kini berusia 65 tahun menjelaskan tugasan kadi pada waktu mula berkhidmat pada 1988 tidak sama seperti kini apabila tugasan itu turut mencakupi penugasan sebagai hakim syarie, selain menjalankan khidmat nasihat kepada pasangan mempunyai masalah rumah tangga.

“Jika dahulu sebagai kadi, kita bertugas sebagai hakim (Mahkamah Syariah) dan juga memberi nasihat kepada orang hendak bercerai dan rujuk, sekali gus menjadikan tugas kadi sangat mencabar,” katanya.

Bagaimanapun, kesibukan tugas, selain peranan sebagai bapa kepada anak yang sedang membesar tidak dijadikan alasan untuknya tidak menuntut ilmu.

Sebaliknya, sebelum dilantik menjadi Kadi Cameron Highlands pada 1988, beliau terlebih dahulu melanjutkan pengajian dalam bidang Diploma Pendidikan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Minat yang mendalam terhadap ilmu membuatkan Abdul Rahman yang juga anak kedua daripada enam adik beradik terus menyambung pengajian separuh masa apabila memilih jurusan Diploma Kehakiman di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) pada 1992.

Biarpun dibatasi kesibukan tugas, khidmatnya sebagai kadi pada waktu itu tidak pernah dihadkan untuk masyarakat bertemu bagi mendapatkan khidmat nasihat berkaitan permasalahan Islam.

Beliau bersyukur kerana atas limpah rahmat Allah SWT dan doa keluarga tercinta menjadikannya tabah hingga berjaya menamatkan pengajian Sarjana Kaunseling di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) pada 2000.

Dilantik Timbalan Mufti Pahang

Kemuncak kerjaya sebagai pendakwah apabila Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah berkenan melantiknya sebagai Timbalan Mufti Pahang pada 2001 sebelum menjawat jawatan Mufti Pahang pada 2008.

Di sebalik jawatan mufti disandangnya, beliau tidak menjadikan perkara itu sebagai kejayaan, sebaliknya tanggung jawab yang lebih besar perlu dipikul, terutama dalam menyebarkan dakwah Islam di Pahang.

Hingga kini, beliau masih diundang untuk menyampaikan ceramah dan kuliah agama di masjid di negeri itu, selain masjid di luar Pahang.

“Kadangkala saya dijemput untuk memberikan kuliah agama secara spontan apabila saya bertandang ke Perak atau Kuala Lumpur. Jawatankuasa masjid minta sampaikan kuliah, jadi saya kongsikan ilmu untuk dimanfaatkan kepada umat Islam,” katanya.

Beliau juga antara anggota Panel Pakar Syariah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) yang bertanggung jawab membincang dan membahaskan segala fatwa sebelum dibawa ke peringkat muzakarah.

260 dibaca
Berita Harian X