Isnin, 22 Jun 2015 | 4:37pm

PBSNT akan rayu penggantungan Rangel


PEMAIN Terengganu, Paulo Rangel. - Foto Hairul Anuar Abd Rahim

KUALA TERENGGANU: Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) akan mengemukakan rayuan kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) berhubung hukuman penggantungan enam bulan ke atas penyerang import mereka, Paulo Rangel.

Presidennya, Datuk Wan Ahmad Nizam Wan Hamid berkata rayuan itu akan dikemukakan dalam minggu ini bagi meringankan hukuman ke atas pemain kelahiran Brazil berusia 30 tahun itu.

"Kami juga akan meminta penjelasan lanjut berhubung hukuman yang dikenakan itu," katanya kepada selepas Kongres PBSNT yang diadakan di sebuah hotel di sini.

Jawatankuasa Tatatertib FAM dalam mesyuaratnya sebelum ini memutuskan Rangel didapati bersalah menendang bola ke arah penolong pengadil tambahan kedua dan menolak badan pengadil, yang melanggar Artikel 51 (b) Kod Tatatertib FAM 2015 dan dibaca bersama dengan Artikel 18 para 4 Kod Tatatertib FAM 2015.

Pemain yang pernah menyarung jersi pasukan Selangor itu melakukan kesalahan berkenaan ketika perlawanan separuh akhir kedua Piala FA antara Terengganu dan Lions XII di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Kuala Terengganu pada 16 Mei.

Bagaimanapun, jawatankuasa memutuskan untuk mengguna pakai Artikel 35 Kod Tatatertib FAM 2015 bagi menetapkan Rangel dikenakan penggantungan selama tiga bulan pertama dulu (dari 20 Jun hingga 19 September) dan baki tiga bulan (dari 20 September hingga 19 Disember) ditangguhkan tertakluk kepada kelakuan baik pemain.

Pada kongres itu, PBSNT meluluskan dua usul iaitu cadangan kepada badan induk bola sepak negara itu untuk menubuhkan pasukan bola sepak sendiri bagi menggalakkan lagi persaingan dalam arena bola sepak tanah air.

Selain itu, pihaknya juga bersetuju untuk memberikan pas bermusim kepada 15 orang anggota jawatankuasa bagi setiap daerah.

"Kami akan memanjangkan cadangan untuk tubuhkan pasukan ini kepada FAM dan terpulang kepada mereka (FAM) untuk menilai mahupun sebaliknya," katanya.

Wan Ahmad Nizam berkata pihaknya juga membuat rayuan berhubung denda yang dikenakan berjumlah RM87,500 kepada PBSNT kerana tindakan penyokong membakar suar dan membuat kecoh pada perlawanan separuh akhir kedua Piala FA lalu.

Beliau berkata pihaknya masih menunggu keputusan daripada FAM berhubung denda terbabit. - BERNAMA

Berita Harian X