Khamis, 18 Jun 2015 | 6:24pm

PAS tidak boleh bergerak sendirian - Mustafa Ali


Datuk Mustafa Ali.

KUALA TERENGGANU: Bekas Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali, berpendapat PAS tidak boleh bergerak sendirian jika tidak bersefahaman dengan rakan pakatan pembangkang lain untuk merealisasikan hasrat menumbangkan kerajaan Barisan Nasional.

"Pada saya, bersendirian itu bukan satu pilihan dan strategi yang terbaik dalam konteks politik Malaysia.

"Kalau kata PAS bersendirian misalnya, kita ada Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) dan dari segi kemajmukan sudah wujud. Begitupun bagi sayalah bersendirian atas parti ini bukanlah satu-satunya pilihan terbaik...bukannya tidak boleh, cuma bukanlah yang terbaik," katanya kepada pemberita ketika ditemui di pejabat Badan Perhubungan Pas Negeri Terengganu di sini hari ini.

Beliau yang kini dilantik Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat berkata, muafakat antara PAS bersama gabungan pembangkang yang dibina bekas mursyidul am PAS, Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan bekas Presiden, Allahyarham Datuk Fadzil Noor, tidak wajar dimusnahkan.

"Sebab itulah kita kena mencari alternatif terkumpul kerana tidak ada parti boleh memerintah dengan sendirinya (bagi membentuk kerajaan) di Malaysia.

"UMNO pun tak boleh nak perintah dengan sendiri, mereka perlu tubuh BN dengan berbelas-belas parti untuk bersama mereka," katanya.

Ketika ditanya mengenai kedudukan PAS dalam pakatan pembangkang, Mustafa berkata sama ada PAS, DAP mahupun PKR tidak boleh bergerak sendiri dan harus kekal dalam pakatan itu.

Ditanya mengenai ancaman pembentukan sebuah parti baharu bagi meneruskan agenda politik dari kalangan anggota PAS yang kecewa, Mustafa mengakui ia sedikit sebanyak bakal memberi kesan kepada PAS.

"Berdasarkan kepada ucapan dan cakap-cakap yang dimaklumkan, ada kemungkinan (pembentukan sebuah parti baharu). Tapi sejauh mana kemungkinan itu jadi atau sebaliknya, kita kena memantau sejauh mana perkembangannya.

"Kalau betul parti baharu itu akan ditubuhkan, ia sedikit sebanyak memang ada kesan. Kita tidak boleh kata 'tiada kesan langsung'. Cumanya sejauh mana kesan itu, ia perlu ditengok," katanya.

Semalam, bekas Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu berserta beberapa bekas anggota jawatankuasa (AJK) parti itu ditemui media pada majlis 'Jasamu Dikenang' di Bakri, Muar tidak menolak kemungkinan membentuk sebuah parti baharu bagi meneruskan perjuangan politik mereka.

Antara yang hadir pada majlis itu ialah bekas Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub serta bekas-bekas AJK PAS, Khalid Samad, Dr Dzulkefly Ahmad; Datuk Hatta Ramli; Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa; dan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Semuanya bekas pemimpin PAS yang hadir itu pada majlis itu gagal mempertahankan jawatan masing-masing dalam Muktamar Tahunan Pas ke-61 di Kuala Selangor awal bulan ini.

- BERNAMA

Berita Harian X