Jumaat, 20 March 2015 | 9:43pm

Christoph Mueller ambil alih tugas CEO MAS 1 Mei ini

KUALA LUMPUR: Christoph Mueller akan mengambil alih jawatan Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Malaysian Airline System Bhd (MAS), berkuat kuasa 1 Mei ini.

Beliau akan menggantikan Ahmad Jauhari Yahya, yang akan melepaskan jawatannya sebagai Pengarah Urusan MAS serta CEO Kumpulan dan menjadi Pengarah Bukan Eksekutif dalam Lembaga Pengarah syarikat itu mulai 1 Mei hingga 31 Disember, 2015, kata MAS dalam satu kenyataan hari ini.

Keputusan itu dibuat Lembaga Pengarah yang bermesyuarat pada 18 Mac lepas dan menerima kelulusan Khazanah Nasional Bhd (Khazanah) yang juga pemegang saham tunggal terbesar MAS, hari ini, berhubung pelantikan Mueller dan perkara-perkara yang berkaitan.

Mueller ketika ini menyandang jawatan Pengarah Bukan Eksekutif dalam Lembaga Pengarah serta sebagai CEO entiti baharu dikenali Malaysia Airlines Bhd (MAS NewCo).

Menurut MAS, peralihan kepemimpinan yang dipercepatkan itu akan membolehkan Mueller mengetuai keseluruhan usaha penstrukturan semula MAS ketika ia memasuki antara fasa kritikalnya.

"Kami mengalu-alukan kehadiran Christoph (Mueller) dan mengharapkan kepemimpinannya sebagai Pengarah Urusan dan CEO baharu dalam usaha memacu proses pemulihan dan meletakkan semula ikon kebangsaan ini ke status yang sewajarnya.

"Kami juga menghargai dan mengucapkan terima kasih kepada Ahmad Jauhari di atas dedikasi dan perkhidmatannya yang tidak berbelah bahagi terhadap MAS," kata Pengerusi MAS, Tan Sri Md Nor Yusof, dalam kenyataan itu.

Menurut syarikat penerbangan kebangsaan itu, entiti baharu NewCo akan bersedia bagi migrasi operasi, aset dan liabiliti MAS pada 1 Julai, 2015.

Kakitangan baharu NewCo akan mula bekerja pada 1 September, 2015 bersama-sama Mueller, yang secara rasmi menyandang jawatan Pengarah Urusan dan CEO Kumpulan NewCo pada tarikh sama berkenaan.

"Bagi kemudahan usaha migrasi ini, NewCo akan mengeluarkan surat tawaran kerja kepada kakitangan terpilih MAS pada 1 Jun, 2015. Pada tarikh sama, MAS akan mengeluarkan surat pemberhentian kerja dengan notis tiga bulan kepada semua kakitangannya.

"Perubahan daripada jadual awal yang sepatutnya pada 1 April, 2015 telah diluluskan pihak Khazanah pada 20 Mac, 2015," kata MAS.

Pada 27 Ogos tahun lepas, Putrajaya meluluskan pelan penstrukturan semula MAS dirangka Khazanah yang antara lainnya melibatkan pemberhentian 6,000 kakitangannya dalam usaha menyelamatkan syarikat penerbangan itu. - BERNAMA

Berita Harian X