Ahad, 21 Mei 2017 | 7:00am

Peluang rasai biskut hasil air tangan Salina Saibi

Salina akanmenjual biskut raya yang dihasilkan sendiri pada FMBH'17 di SACC mulai 2 Jun ini.

KUALA LUMPUR: Pelakon yang popular dengan siri Gerak Khas, Salina Saibi sanggup berkorban masa dan tenaga bagi menyediakan pelbagai aneka biskut hasil air tangannya untuk pengunjung Fiesta Muslimah BH 2017 (FMBH'17), pada awal bulan depan.

Pelakon berusia 35 tahun itu adalah antara 100 vendor yang menyertai karnival beli-belah di Pusat Konvesyen Shah Alam (SACC), pada 2 hingga 4 Jun depan.

Salina berkata, saban tahun beliau berniaga sepanjang Ramadan dengan membuat bermacam-macam biskut iaitu tat nanas, choc cookies, semprit, sarang semut, Almond London, emping jagung bermadu, tat nutella dan choc finger berharga antara RM30 hingga RM35.

"Saya berniaga biskut sejak 10 tahun lalu sepanjang Ramadan menerusi ejennya dan bazar jualan. Tahun ini saya mengambil peluang menyertai FMBH'17 ketika kehangatan umat Islam membuat persiapan Syawal.

"Setiap kali musim perayaan lebih 1,000 balang kuih habis dijual, selain mempunyai pelanggan tetap yang sentiasa memberikan sokongan," katanya ketika dihubungi BH, baru-baru ini.

Dapat maklum balas positif

SALINA Saibi akan berniaga biskut raya yang dihasilkan sendiri beliau pada Fiesta Muslimah BH 2017 (FMBH'17) di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) 2 hingga 4 Jun ini. - Foto Ihsan Pembaca

Salina berkata, kesempatan beliau menyertai FMBH'17 akan digunakan sebaiknya untuk mengukuhkan jenama produknya yang sebelum ini dipasarkan secara dalam talian.

Katanya, acara bazar lokal menjadi pilihan dan berdasarkan pengalaman sebelum ini pelanggan memberikan maklum balas positif dan terus membuat pembelian.

"Saya sangat mementingkan kualiti dan biskut ini boleh bertahan hingga enam bulan, jadi pelanggan tidak risau mengenai rasanya kerana saya membuatkan dengan penuh kasih sayang.

"Saya cipta resipi sendiri. Penggunaan mentega berkualiti untuk menjamin kelazatannya dan mahu pelanggan berpuas hati dengan hasil air tangan saya. Jika sedap pasti mereka datang membeli lagi," katanya.

Salina sudah membuat persiapan awal dengan mengambil tempahan terdahulu supaya memudahkannya membuat persediaan.

"Saya bukan seperti pengusaha segera yang baharu mencuba menjual tetapi sudah 10 tahun mengusahakan perniagaan ini, mempunyai pelanggan tetap saban tahun.

"Misalnya penerbit dan pengarah filem, Datuk Yusof Haslam setiap tahun pasti membeli 10 balang tat nanas, jadi akan gembira apabila ada pelanggan tetap, memuji keenakannya dan mengesyorkan kepada orang lain," katanya.

Siapkan tempahan sendiri

Terkenal dengan jolokan kuih rayasalinasaibi, selain beliau dan ibunya, tempahan disiapkan empat hingga pembantu lain, sementara suaminya menguruskan perihal kewangan.

"Mereka akan membuat mengikut cita rasa dan kehendak saya sendiri, namun apabila tiada penggambaran saya akan menyiap tempahan.

"Syukur Alhamdulillah, ada ramai pelanggan tetap saban tahun, selain ejen jualan yang membantu menguruskan pemasaran di seluruh negara," katanya.

Info

Tempahan jualan gerai FMBH'17

* Hubungi Hani atau Lisa di talian 014-6639447; 013-2112591; 018-274 2140 dan 012-6088968 atau e-mel; shueelliscomm@gmail.com.

* FMBH 2014 edisi pertama diadakan di Zebra Square Kuala Lumpur, Jalan Kampung Pandan pada 23 November 2014.

* FMBH 2015 edisi kedua diadakan di Pusat Pameran dan Konvensyen Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) pada 24 dan 25 Oktober 2015.

Berita Harian X