Selasa, 18 April 2017 | 4:37pm
DARI kanan, Datuk Awie, Yazit dan Datuk M Nasir pada Majlis Makan Malam Penghargaan Konsert Wings & Superfriends di Kuala Lumpur. - Foto Shiraz Ali

Wings cari dana tampung rawatan dialisis Yazit


DATUK Awie atau Datuk Ahmad Azhar Othman pada Majlis Makan Malam Penghargaan Konsert Wings & Superfriends di Hotel Premiera Jalan Tuanku Abdul Rahman. - Foto Shiraz Ali

KUALA LUMPUR: Kumpulan Wings kini dalam proses perbincangan dengan pihak yang mahu membantu membiayai kos rawatan dialisis pemuzik, Yazit Ahmad, berjumlah RM5,000 sebulan.

Vokalisnya, Datuk Awie, berkata ia menjadi misi mereka memandangkan penyakit buah pinggang pemain dram terbabit memerlukannya menjalani rutin mencuci darah tiga kali seminggu.

"Kos dialisis yang perlu dilalui Yazit sangat tinggi. Dalam keadaan sekarang beliau memerlukan bukan hanya sokongan moral, malah bantuan untuk menampung kos bulanan untuk dialisis kira-kira RM5,000.

"Saya difahamkan, sebuah persatuan menyalurkan RM500, namun ia tidak mencukupi. Dari situ, Wings cuba membantu dengan berjumpa beberapa pihak bagi mengurangkan beban ditanggung.

"Apa pun, semuanya masih dalam perbincangan, tetapi kalau dapat direalisasikan dengan segera, ia lebih baik," katanya selepas majlis penghargaan Konsert Wings & Superfriends - Belenggu Irama, malam tadi.

Diadakan genap seminggu persembahan mega untuk membantu pemuzik Search dan beberapa artis lain, acara berkenaan dihadiri penyanyi, pemuzik dan kru sokongan sebagai tanda terima kasih kumpulan terbabit.

Antara selebriti yang hadir termasuk Datuk M Nasir, Datuk Nash, Liza Hanim, Sahara Yaakob, Jaclyn Victor, Lan dan Rodi Kristal, Kudeen (3 Juara), Ucop (Vokal Bukan Sekadar Rupa), Bila serta ramai lagi.

Awie memaklumkan, penganjuran konsert yang berlangsung di Istana Budaya selama empat malam bermula pada 6 April lalu membabitkan penyertaan lebih 30 penyanyi dan pemuzik, selain kira-kira 120 kru sokongan.

Sementara itu, katanya, acara penyerahan sumbangan kepada Yazit seperti diumumkan pada awal pengumuman persembahan mega berkenaan dulu akan dilakukan selepas ini.

Mereka turut memberi kebebasan kepada Yazit untuk mengagihkan sebahagian lagi wang sumbangan kepada mana-mana artis yang dirasakan memerlukan.

Berita Harian X