Sabtu, 8 April 2017 | 11:23pm

Red Giants benam Bujang Senang

PEMAIN Selangor, Francis Forkey Doe (kanan) mengasak pemain Sarawak demerson Bruno Costa (tengah) pada perlawanan liga Super di Stadium Majlis Perbandaran Selayang.- Foto Osman Adnan

SELAYANG: Selangor meraih tiga mata berharga di gelanggang sendiri selepas menewaskan pasukan sedang bergelut, Sarawak 2-1 di Stadium Majlis Perbandaran Selayang (MPS) di sini, malam tadi.

Ia adalah kemenangan keempat diraih skuad kendalian P Maniam dalam saingan Liga Super musim ini yang menyaksikan mereka mengumpul 15 mata selepas sembilan perlawanan.

Bagi Sarawak pula, kekalahan malam tadi pasti memberi tekanan berganda buat jurulatihnya, David Usop apabila skuad Ngap Sayot hanya mengumpul tujuh mata sepanjang musim ini dan terus berada dalam zon penyingkiran.

Skuad Bujang Senang bermula garang dengan beberapa gerakan berbahaya ke kubu Selangor terutama menerusi percubaan Mateo Roskam yang menggegar palang pada minit ketujuh.

Selepas itu, perlawanan semakin menarik dengan kedua-dua pasukan saling menyerang dan Selangor mendapat peluang untuk berada di depan menerusi Juliano Mineiro pada minit ke-12, namun rembatan leretnya berjaya diselamatkan penjaga gol, Mohd Shahril Saari.

Selang tiga minit, Sarawak pula mendapat peluang terbaik menerusi serangan balas yang menyaksikan Tommy Mawat Bada melepaskan rembatan ke penjuru kanan pintu gol Selangor tetapi ditepis keluar penjaga gol, Khairul Azhan Khalid.

Ketika perlawanan memasuki minit ke-21, The Red Giants akhirnya menemui jaringan yang dicari menerusi Victor Stelian Astafei yang menanduk masuk gol pertama selepas pertahanan Sarawak gagal mengeluarkan bola dari dalam kotak penalti.

Selangor hanya memerlukan tiga minit selepas bersambung babak kedua untuk menggandakan jaringan apabila Francis Forkey Doe menanduk masuk bola sepakan percuma Mineiro.

Sarawak terpaksa menunggu hingga minit ke-82 untuk memecahkan kebuntuan jaringan menerusi Roskam yang tenang menyudahkan hantaran lambung kapten Ronny Harun.

Kedudukan 2-1 memihak Selangor kekal hingga wisel penamat.

Berita Harian X