Sabtu, 8 April 2017 | 11:32am

Tayar Celup: Kenderaan berat guna 'roda pembunuh'


PENGGUNAAN tayar celup oleh kenderaan perdagangan berat seperti lori, treler dan bas dilihat memberi ancaman kepada keselamatan pengguna jalan raya. - Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Penggunaan tayar celup oleh kenderaan perdagangan berat seperti lori, treler dan bas dilihat memberi ancaman kepada keselamatan pengguna jalan raya.

Pemilik kenderaan berat dilihat gemar menggunakan tayar celup tanpa kelulusan SIRIM Berhad kerana ia lebih murah berbanding tayar pneumatik baharu yang boleh mencecah sehingga RM2,000 untuk sebiji mengikut saiz dan jenama.

Penaung Kelab Pemandu Lori Malaysia, Ahmad Faizol Yaakop, mendakwa sikap sesetengah majikan memilih tayar celup bagi mengurangkan kos operasi yang dibimbangi boleh menjadi antara punca kemalangan membabitkan lori dan treler.

Ahmad Faizol, 28, yang telah 10 tahun bekerja dalam industri pengangkutan berat, mendakwa ramai majikan suka menggunakan tayar celup kerana faktor harga tanpa memikirkan risikonya.

"Walaupun murah, tetapi tayar tiruan (tayar celup) amat berbahaya kerana ia boleh meletup pada bila-bila masa...lebih buruk lagi, serpihan tayar boleh memecahkan cermin kereta yang berada berhampiran," katanya kepada Bernama di sini.

Berdasarkan maklumat pengendali Lebuhraya Utara Selatan (PLUS), tahun lepas sahaja, sejumlah 1,485 kes kemalangan di lebuh raya adalah berpunca daripada pelanggaran objek dan 41.3 peratus daripada objek berkenaan adalah tayar dan serpihan tayar.

Ahmad Faizol, yang bekerja sebagai pemandu lori membawa muatan kereta eksport mewah yang berpusat di Pelabuhan Klang, berkata tayar tiruan boleh didapati dengan harga serendah RM500 sehingga RM600.

Beliau berkata tayar celup diperbuat daripada tayar lama dan hanya diperbaiki dengan menambah bahan getah supaya menjadi seakan-akan tayar yang baharu.

Dalam pada itu, katanya, kerajaan perlu memastikan usia kenderaan berat tidak melebihi 15 tahun bagi memastikan kenderaan itu berada dalam keadaan yang baik untuk dipandu pada jarak yang jauh.

Ditanya mengenai cadangan mengatasi kemalangan dalam kalangan pemandu lori dan treler, Ahmad Faizol berkata pemandu perlu mendapatkan tidur dan rehat yang cukup bagi memastikan mereka sentiasa fokus pada pemanduan.

"Saya sendiri selalu tidur di tepi lebuh raya sebelum meneruskan perjalanan dari Pelabuhan Klang ke arah utara yang biasanya mengambil masa dua hari bagi setiap penghantaran muatan," katanya yang berasal dari Taiping, Perak, dan bekerja sejak berusia 18 tahun.

Beliau berkata antara faktor lain yang menyumbang kepada kemalangan membabitkan pemandu lori atau treler ialah tekanan daripada majikan yang meminta muatan tiba ke destinasi dengan cepat.

Sementara itu, seorang lagi pemandu lori, Shamsuri Abdul Arip, 41, berkata beliau sering berhenti di kawasan rehat dan rawat untuk berehat sebelum meneruskan perjalanan dari Selangor ke Johor Bahru yang mengambil tempoh dua hari bagi setiap penghantaran bekalan makanan sejuk beku.

Biasanya pemandu lori tak cukup tidur kerana tempat dituju sangat jauh...jadi bahaya jika pemandu lori tidak cukup tidur," katanya yang memandu tiga kali seminggu ke destinasi sama.

Mengenai punca kemalangan membabitkan pemandu kenderaan berat, Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), Datuk Arifin Che Mat, berkata setiap majikan perlu memantau dan memastikan pemandu mereka mematuhi peraturan lalu lintas terutama had laju dan menggunakan lorong yang dibenarkan.

Selain itu, katanya, pemandu kenderaan berat juga perlu diberikan latihan secara berkala terutama bagi pemandu yang berprestasi rendah.

"Pemasangan sistem pengesan global (GPS) boleh digunakan pada kenderaan untuk memantau pergerakan pemandu lori atau treler," katanya ketika mengulas kes kemalangan membabitkan kenderaan berat.

Jumaat lalu, seorang pemandu treler berusia 27 tahun didakwa di Mahkamah Majistret Kuala Kubu Bahru atas tuduhan memandu laju sehingga menyebabkan kematian enam sekeluarga berhampiran susur keluar Tanjung Malim, Perak, pada 2 April lepas.

Dalam kejadian 7.40 pagi itu, enam sekeluarga, yang dalam perjalanan ke Bidor, Perak, untuk menziarahi kubur nenek moyang mereka terbunuh selepas kenderaan utiliti sukan (SUV) SsangYong yang dinaiki mereka dihempap treler itu. - BERNAMA

Berita Harian X