Sabtu, 20 Disember 2014 | 4:31pm
PENYOKONG, Maisurah Meli, 27, menunjukkan tiket sebelum memasuki stadium menjelang perlawanan akhir kedua Piala AFF Suzuki 2014 di antara Malaysia dan Thailand di Stadium Bukit Jalil. - Foto Ghazali Kori
PENYOKONG Thailand, Safiyah Ia Teh, 19, (kiri) dan Farida Beraheng, 23, menunjukkan tiket sebelum memasuki stadium sempena kehangatan menjelang perlawanan akhir kedua Piala AFF Suzuki 2014 di antara Malaysia menentang Thailand di Stadium Nasional Bukit Jalil. - Foto Azhar Ramli
ANTARA gelagat peniaga, Mohd Farid Abdul Rahim, 26, yang menjual barangan cenderamata sempena kehangatan perlawanan akhir kedua Piala AFF Suzuki 2014 di antara Malaysia dan Thailand di sekitar Stadium Bukit Jalil. - Foto Ghazali Kori
PENYOKONG setia Malaysia sanggup meredah hujan bagi menyaksikan perlawanan akhir kedua Piala AFF Suzuki 2014 di antara Malaysia menentang Thailand di Stadium Bukit Jalil hari ini. - Foto Azhar Ramli

Piala AFF: Misi buru gol awal sasaran Harimau

PENYOKONG Harimau Malaya bersemangat menjelang perlawanan akhir kedua Piala AFF Suzuki 2014 antara Malaysia dan Thailand di Stadium Bukit Jalil hari ini. - Foto Ghazali Kori

KUALA LUMPUR: Misi skuad Harimau Malaya, malam ini amat jelas - buru gol awal untuk memberi tekanan kepada Thailand dalam impian mereka menamatkan kemarau 12 tahun.

Andai ia dapat dilakukan anak didik Dollah Salleh bererti saingan dalam final kedua Piala AFF Suzuki di Stadium Nasional Bukit Jalil akan seimbang dan rancak untuk tontonan.

Namun, harus diingat. Thailand pimpinan Kiatisuk Senamuang bukan akan turun untuk bertahan sahaja malah pasti ada strategi untuk membolosi gawang tuan rumah lebih awal dan mendahului 3-0 secara agregat.

Bagi harimau Malaya, gol awal harus menjadi keutamaan buat membakar semangat pemain untuk mengilhamkan kemenangan ke atas Thailand.

Pasukan Gajah perang itu pula sudah menyalakan impian besar mahu meraih kejuaraan keempat selepas muncul juara pada tiga edisi terdahulu iaitu 1996, 2000 dan 2002.

PENYOKONG Malaysia meredah hujan ketika tiba di pekarangan Stadium Nasional Bukit Jalil bagi menyaksikan perlawanan akhir kedua Piala AFF Suzuki 2014 di antara Malaysia menentang Thailand. - Foto Azhar Ramli

Dollah difahamkan akur gol awal amat penting dalam meningkatkan keyakinan pemain dan menyemarakkan lagi sokongan padu penyokong Harimau Malaya.

"Kami kena bagi yang terbaik, yang penting, kita perlu dapatkan gol awal," katanya.

Sentuhan ajaib pengendali kelahiran Melaka itu sekali itu dituntut pada aksi genting berkenaan selepas taktikal beliau menjadi ketika Malaysia mengalahkan Vietnam dengan keputusan agregat 5-4 pada saingan separuh akhir.

Tambahan, skuad negara harus memanfaatkan kelebihan beraksi di gelanggang sendiri yang bakal dibanjiri dengan pemain 'ke-12' iaitu hampir lebih 90,000 penyokong termasuk penyokong tegar, Ultras Malaya.

Kali terakhir Malaysia menjuarai kejohanan bola sepak dwitahunan ini ialah pada 2010 ketika di bawah bimbingan bekas jurulatih, Datuk K Rajagobal.

Dalam final timbal balik itu Harimau Malaya menang 4-2 secara agregat ke atas Indonesia.

Thailand pula bakal turun ke gelanggang nanti dengan misi serampang dua mata. Pertama mereka mahu menjulang trofi kejuaraan buat kali keempat dan kedua mengejar habuan berjumlah 20 juta Baht (RM2.115 juta) selain bonus yang ditawarkan oleh Persatuan Bola Sepak Thailand (FAT) bagi menamatkan kemarau 12 tahun.

Berita Harian X