Rabu, 7 Disember 2016 | 2:33pm

Gempa Aceh: Hospital sesak, kekurangan kakitangan


PESAKIT di Hospital Besar Pidie Jaya dipindahkan ke kawasan lapang susulan gempa bumi 6.5 magnitud yang melanda Aceh, hari iini. - Foto AFP

PIDIE JAYA: Mangsa gempa bumi 6.5 magnitud di sebuah daerah di Acheh terpaksa dipindahkan ke Hospital Sigli yang terletak di daerah bersebelahan, hari ini susulan masalah kekurangan kakitangan perubatan di Hospital Pidie Jaya.

Seorang sukarelawan polis Acheh, Royan berkata, Hospital Pidie Jaya sesak dengan berpuluh-puluh mangsa yang cedera memaksa sebahagiannya dipindahkan ke Hospital Sigli, kira-kira 60 kilometer dari Pidie Jaya.

Agensi berita Antara memetik seorang ahli keluarga mangsa yang enggan dikenali sebagai berkata, ramai marah kerana mangsa yang cedera terpaksa menunggu lama untuk mendapatkan rawatan di Hospital Pidie Jaya.

Kira-kira 30 mangsa cedera parah dan ringan seperti patah tulang akibat dihempap runtuhan dan sedang dirawat di Hospital Pidie Jaya, pagi ini.

Royan yang turut membantu merawat mangsa berkata, kerajaan sedang menghantar kakitangan dan bekalan perubatan ke Hospital Pidie Jaya.

Gempa itu melanda pada jam 5.23 pagi ini dan mengakibatkan berpuluh-puluh bangunan runtuh. Royan berkata, ada beberapa kedai rosak di Meureudu, kawasan pinggir bandar Pidie Jaya.

Katanya, kerajaan perlu menghantar jentera berat ke Meureudu kerana terdapat mangsa dipercayai masih terperangkap dalam bangunan. - Agensi

Berita Harian X