Jumaat, 5 Disember 2014 | 10:25pm

CEO Aer Lingus tokoh tepat pulih MAS

KUALA LUMPUR: Rekod prestasi Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) syarikat penerbangan nasional Ireland, Aer Lingus, Christoph R Mueller yang cemerlang, menjadikannya tokoh paling tepat untuk memulihkan Malaysia Airlines Bhd (MAS).

Bagaimanapun, bukan satu tugas yang mudah bagi beliau di MAS, meskipun telah berjaya memulihkan masalah kewangan syarikat penerbangan Jerman, Lufthansa, memandangkan masalah kompleks yang dihadapi oleh penerbangan negara sejak bertahun lalu.

Ini termasuk kerugian besar berjumlah RM576.1 juta bagi suku ketiga berakhir 30 September serta persaingan sengit dalam industri penerbangan terutamanya daripada syarikat penerbangan tambang rendah.

Di samping itu, beliau perlu memulihkan penjenamaan MAS berikutan tragedi MH370 dan MH17, masing-masing berlaku pada pada 8 Mac dan 17 Julai lepas.

Sementara itu, dalam satu kenyataan hari ini, Khazanah Nasional Bhd berkata Muller telah melaksanakan proses pemulihan korporat Lufthansa antara 1994 dan 1999 sebagai Naib Presiden Kanan bagi pengurusan rangkaian dan perancangan korporat.

"Warga Jerman itu yang juga CEO Aer Lingus sejak 2009, mempunyai pengalaman lebih 25 tahun dalam sektor penerbangan, logistik dan pelancongan.

"Di bawah penyeliaan beliau, Aer Lingus menceburi pasaran dan model perniagaan baharu. Syarikat berjaya memperbaiki kedudukannya daripada hanya model perniagaan dengan perniagaan kepada model perniagaan dengan pengguna membabitkan pengedaran 90 peratus dalam talian," menurut kenyataan itu.

Pada 1999, Muller beralih ke Sabena SA yang juga sebahagian daripada Swissair Group, sebagai Ketua Pegawai Operasi sebelum menjadi CEO Sabena Group.

"Mueller membangunkan siri rancangan untuk disesuaikan dengan pemegangan saham kerajaan Belgium termasuk program pengurangan kos utama.

"Secara keseluruhan, beliau mempunyai pengalaman kira-kira 10 tahun sebagai ketua eksekutif di bahagian dan kumpulan dalam sektor penerbangan, dan juga mempunyai pengalaman yang luas dalam lembaga pengarah, termasuk dalam sektor pelancongan," menurut kenyataan itu.

Mueller akan dilantik sebagai CEO syarikat baharu MAS, berkuatkuasa pada 1 Januari, 2015, dan bakal menyertai lembaga pengarah pada suku kedua tahun depan.

- BERNAMA

Berita Harian X