Selasa, 8 November 2016 | 5:07pm

Sosilawati: Mahkamah tangguh keputusan rayuan akhir 4 lelaki

PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan hari ini menangguhkan keputusan berhubung rayuan akhir empat lelaki yang disabitkan kesalahan dan dijatuhi hukuman mati kerana membunuh jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga pembantunya.

Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria yang mempengerusikan panel lima hakim berkata panel itu menangguhkan keputusan sehingga suatu tarikh yang akan ditentukan.

Panel itu terdiri daripada Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Richard Malanjum, dan tiga hakim Mahkamah Persekutuan iaitu Tan Sri Suriyadi Halim Omar, Tan Sri Azahar Mohamed dan Tan Sri Zaharah Ibrahim, hari ini selesai mendengar penghujahan daripada peguam yang mewakili empat lelaki itu dan pihak pendakwaan.

Bekas peguam N. Pathmanabhan, 46, dan pekerja ladang R.Matan, 25, T. Thilaiyalagan, 24, dan R. Kathavarayan, 36, dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 23 Mei 2013, kerana membunuh Sosilawati, 47, pegawai bank Noorhisham Mohamad, 38, peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan pembantu Sosilawati, Kamaruddin Shamsuddin, 44.

Mereka didapati bersalah melakukan kesalahan itu di Lot 2001, Jalan Tanjong Layang, Tanjung Sepat, di Banting antara 8.30 malam dan 9.45 malam pada 30 Ogos 2010.

Sosilawati dan tiga pembantunya dilaporkan hilang sehari selepas mereka didakwa pergi ke Banting untuk tujuan jual beli tanah. Pathmanabhan, Matan, Thilaiyalagan dan Kathavarayan kalah dalam rayuan mereka di Mahkamah Rayuan pada 4 Disember 2015.

Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Tengku Maimun Tuan Mat, seorang daripada tiga hakim dalam panel itu, dalam penghakimannya berkata keterangan langsung menunjukkan bahawa Sosilawati dan pembantunya berada di ladang kepunyaan Pathmanabhan ketika mereka menemui ajal.

Mereka disabitkan kesalahan oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 23 Mei 2013 kerana melakukan kesalahan itu di Lot 2001, Jalan Tanjong Layang, Tanjung Sepat di Banting pada 30 Ogos 2010.

Di awal pendengaran itu, Timbalan Pendakwa Raya Saiful Edris Zainuddin dalam penghujahannya menggesa Mahkamah Persekutuan menolak rayuan empat lelaki itu dan mengekalkan keputusan Mahkamah Rayuan memandangkan tiada sebarang salah arah dalam keputusan itu.

Beliau berhujah bahawa sungguhpun pihak pendakwaan bergantung kepada keterangan mengikut keadaan, terdapat juga keterangan lain daripada saksi untuk pendakwaan membuktikan kesnya.

Peguam Amer Hamzah Arshad yang mewakili Matan berhujah bahawa terdapat orang lain di ladang itu selepas penahanan anak guamnya dan tertuduh lain, bagaimanapun, tiada seorang pun daripada mereka (yang turut berada di ladang ketika itu) dipanggil memberi keterangan untuk menidakkan kemungkinan berlakunya gangguan di lokasi jenayah.

Beliau juga berkata terdapat kemungkinan kayu kriket yang digunakan semasa insiden itu, diletakkan di ladang berkenaan selepas penahanan tertuduh.

Terdahulu, panel itu menolak permohonan pihak pembelaan supaya penghakiman bertulis yang dibacakan hakim Mahkamah Tinggi di akhir kes pendakwaan dimasukkan ke dalam rekod rayuan.

Panel itu mendapati perbezaan dalam penghakiman bertulis itu bukanlah material. - BERNAMA

Berita Harian X