Sabtu, 9 Julai 2016 | 3:07pm
TRAFIK bergerak perlahan di Plaza Tol Kuala Terengganu, Kampung Gemuruh, semalam. - Foto Aswadi Alias

Jalan Setiu-Kg Gemuruh sesak lebih 30km

BESUT: Jalan dari Kota Bharu menuju ke Kuala Terengganu sesak teruk lebih 30 kilometer dari bandar Setiu hingga ke persimpangan Tol Gemuruh apabila anak perantauan yang pulang ke kampung berhari raya mula kembali ke ibu kota.

Tinjauan Bernama mendapati sejak semalam kenderaan bergerak perlahan dari awal pagi hingga lewat petang dan jalan menjadi sesak apabila pengguna dari Kota Bharu, Kelantan turut menggunakan laluan berkenaan untuk melalui Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2).

Kesesakan teruk turut dialami di jalan sekitar Kampung Chalok dan susur masuk di Tol Gemuruh, bagaimanapun aliran trafik dari Kuala Terengganu ke Besut berjalan lancar.

Seorang pengguna jalan raya, Ahmad Sabri Hasan, 35 yang berasal dari Kota Bharu berkata beliau mengambil masa lebih enam jam dari Kota Bharu ke Tol Gemuruh disebabkan berlaku kesesakan jalan raya di beberapa tempat.

"Biasanya saya hanya ambil masa dua jam dari kampung ke tol ini, tapi hari ni sampai lima jam lebih...memang banyak kenderaan yang gunakan laluan ini terutamanya pada musim perayaan ini," katanya ketika ditemui Bernama di sini hari ini.

Seorang lagi pengguna, Ahmad Naufal Mustakin Ahmad Radzi, 27, dari Besut berkata beliau mengambil masa hampir tiga jam dari kampungnya ke Kampung Gemuruh untuk menggunakan laluan LPT2.

"Biasa tak sampai dua jam pun dari rumah, tapi hari ni memang banyak kenderaan sebab pengguna dari Kelantan pun guna laluan ni untuk naik ke LPT2.

"Laluan dari Kuala Terengganu ke Kota Bharu berjalan lancar sebab tak banyak sangat kenderaan...tapi dari Kota Bharu ke Terengganu, memang sesak teruk," katanya.

Sementara itu Norhafiza Ismail, 30 mencadangkan kerajaan pusat dan kerajaan negeri supaya meneruskan projek pembinaan LPT3 yang menghubungkan Gemuruh hingga ke Tumpat, Kelantan bagi memastikan kesesakan jalan dapat diatasi.

"Saya pernah dengar kerajaan negeri dan pusat sedang kaji pembinaan LPT3...memang sangat bertepatanlah kalau LPT3 dibina sebab setiap kali musim cuti sekolah dan perayaan beginilah keadaan jalan raya...memang sesak!

"Kalau LPT3 dibina sekurang-kurangnya dapat menyelesaikan masalah kesesakan jalan ini dan pengguna boleh pulang ke kampung dan kembali ke ibu kota dengan selesa," katanya yang bertugas sebagai seorang guru di Pontian, Johor. - BERNAMA

21 dibaca
Berita Harian X