Ahad, 12 Jun 2016 | 5:48pm

Bekas pelumba basikal Mohd Adris selamat dikebumikan

BEKAS pelumba basikal nasional, Mohd Adris Ahairi. - Foto Rudy Syareme Sheriffudin

GEORGE TOWN: Jenazah bekas pelumba basikal nasional, Mohd Adris Ahairi, 78, yang meninggal dunia semalam selamat dikebumikan pada tengah hari tadi di Tanah Perkuburan Islam Datuk Keramat, di sini, hari ini.

Allahyarham menghembuskan nafas terakhir kira-kira 9.10 malam di Hospital Pulau Pinang (HPP) setelah sebulan menerima rawatan di hospital itu kerana menghidap penyakit buah pinggang.

Allahyarham antara atlet berbasikal yang disegani sekitar tahun 50-an meninggalkan seorang balu, Saadiah Abdullah dan dua orang anak.

Setiausaha Persatuan Berbasikal Pulau Pinang, Munir Mohd Ismail ketika dihubungi berkata Allahyarham banyak mengajarnya cara berlumba basikal sehingga membolehkannya melatih anak-anak muda yang berminat dengan sukan berbasikal.

"Allahyarham sebulan menerima rawatan di HPP dan dia pernah beritahu yang dia tak lama dah (meninggal dunia). Arwah sebelum ini pernah diserang strok pada tahun 2004," katanya.

Munir berkata sepanjang pembabitan Mohd Adris dalam arena berbasikal, beliau pernah menjadi pelumba terbaik negara pada usia mudanya.

"Beliau juga pernah menjawat jawatan Setiausaha Agung Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) dan menjadi Setiausaha Persatuan Lumba Basikal Pulau Pinang selama 20 tahun," katanya.

Selain itu, beliau berkata Mohd Adris pernah dinobatkan sebagai tokoh sukan Pulau Pinang pada tahun 1994. - BERNAMA

Berita Harian X