Sabtu, 7 Mei 2016 | 7:48pm

Tiga anak mangsa nahas helikopter tiba di tanah air


(DARI kiri) Wan Muhammad Amar, Wan Emir Astar dan Wan Imar Izzat iba di Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) di sini dari London pada jam 5.28 petang tadi. - Foto Fariz Iswadi Ismail

SEPANG: Tiga anak lelaki Pengerusi Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) yang juga Ahli Parlimen Kuala Kangsar, Datuk Wan Muhammad Khair-il Anuar Wan Ahmad, selamat tiba ke tanah air petang tadi.

Wan Emir Astar, 26; Wan Imar Izzat, 25, dan Wan Muhammad Amar, 19, tiba di Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) di sini dari London pada jam 5.28 petang tadi.

Difahamkan ketiga-tiga mereka yang belajar dan bekerja di London akan menaiki penerbangan ke Kuching, Sarawak pada jam 7.30 malam ini.

Wan Emir yang juga anak sulung daripada empat beradik, ketika ditemui, menyifatkan bapanya sebagai seorang individu yang mementingkan semangat kekeluargaan.

"Dia seorang yang gigih dan dedikasi dalam tugasnya. Lebih suka bercakap tentang perkara penting sahaja dan sentiasa menyokong kami dan memberi semangat untuk berjaya dalam apa juga bidang diceburi

"Kali terakhir kami bertemu bapa ialah di London pada Jumaat minggu lalu ketika beliau mempunyai tugas di luar negara," katanya.

Beliau juga mengucapkan terima kasih pasukan mencari dan menyelamat atas usaha dan dedikasi mereka dalam menjalankan tugas.

"Saya juga meminta semua pihak untuk tidak mengeluarkan kenyataan yang negatif dan sensitif mengenai tragedi ini bagi menghormati perasaan keluarga," katanya.

Wan Muhammad Khair-il adalah seorang daripada enam mangsa nahas helikopter Eurocopter AS350 Ecureuil yang terhempas di Sungai Batang Lupar berhampiran Triso, Sebuyau, petang kelmarin.

Berita Harian X