Sabtu, 12 March 2016 | 9:05pm

Tajaan RM2.13j untuk Piala Sultan Azlan Shah


SULTAN Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Azlan Shah (tengah) menerima replika cek daripada Jen (B) Datuk Seri Diraja Tan Sri Mohd Zahidi Zainuddin yang mewakili Yayasan Sultan Azlan Shah di majlis penyampaian "mock cheque" penajaan kejohanan Hoki Piala Sultan Azlan Shah ke-25 2016 di Hotel Concorde. Turut kelihatan Pengerusi jawatankuasa Pengelola Piala Sultan Azlan Shah, Datuk Abd Rahim Mohd Ariff (kanan). - Foto Osman Adnan

KUALA LUMPUR: Penganjuran Kejohanan Hoki Piala Sultan Azlan Shah tahun ini, mendapat penajaan tertinggi sebanyak RM2.13 juta.

Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Piala Sultan Azlan Shah, Datuk Abd Rahim Mohd Ariff berkata Yayasan Sultan Azlan Shah menyumbang penajaan terbanyak membabitkan RM300,000.

"Penaja tahun lepas dan tahun ini adalah sama, cuma jumlah penajaan bertambah (berbanding RM1.7 juta tahun lepas)," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan cek penajaan sempena kejohanan itu, yang disempurnakan Sultan Perak Sultan Nazrin Shah di sebuah hotel di sini, hari ini.

Abd Rahim berkata, bersempena edisi ke-25 kejohanan tersebut kali ini, penganjur akan mengadakan konvoi membawa Piala Sultan Azlan Shah dari Stadium Hoki Tun Razak, Kuala Lumpur ke Stadium Hoki Sultan Azlan Shah di Ipoh, pada 4 April.

Beliau turut menaruh harapan tinggi kepada pasukan negara untuk menjuarai piala tersebut kali ini, walaupun mengakui saingan pada tahun ini lebih sengit.

Malaysia tidak pernah menjulang Piala Sultan Azlan Shah. Kejohanan tahun ini juga menjadi tumpuan semua pasukan sebagai persediaan ke Sukan Olimpik di Brazil.

"Pemain daripada pasukan-pasukan yang menyertai kejohanan ini pasti mahu menggunakan peluang di sini untuk menarik perhatian jurulatih mereka supaya mendapat tempat beraksi di Sukan Olimpik Rio," kata Abd Rahim.

Sebanyak tujuh pasukan akan menyertai kejohanan itu yang akan berlangsung di Stadium Hoki Sultan Azlan Shah, Ipoh dari 6 hingga 16 April.

Pasukan tersebut adalah Malaysia, Australia, India, Jepun, Kanada, New Zealand dan Pakistan.

Untuk rekod, pasukan negara muncul naib juara sebanyak lima kali pada 1985, 2007, 2009, 2013 dan 2014.

Australia muncul pasukan yang meraih kejuaraan terbanyak, iaitu lapan kali. Pada edisi lepas, Australia gagal mempertahankan kejuaraan selepas tewas kepada New Zealand 1-3 dalam penentuan pukulan penalti. - BERNAMA

Berita Harian X