Jumaat, 8 Januari 2016 | 12:00am

Rambut nipis resahkan wanita


ALOPECIA adalah masalah keguguran rambut paling ditakuti wanita dan lelaki sehingga boleh menyebabkan kepala seseorang itu botak.

RAMAI wanita hari ini memiliki rambut yang nipis, sehinggakan sukar untuk digayakan dan ia sememangnya mengecewakan. Ada juga yang hilang keyakinan diri sehingga membuatkan hari-hari dilalui kurang bermakna.

Pelbagai faktor boleh dijadikan punca masalah rambut nipis berlaku. Sama ada membabitkan faktor genetik, perubahan cuaca atau sebagainya, ia adalah antara masalah paling besar dan digeruni wanita.

Cuba banyak cara

Bagi yang bertudung, ia mungkin boleh dijadikan jalan untuk menutup 'kecacatan' pada rambut memandangkan hijab menutup seluruh bahagian kepala. Namun, ia tidak mampu menyelesaikan masalah dihadapi.

Bagi yang berdepan masalah rambut nipis, banyak cara dicuba, antaranya mengikat rambut lalu dibiarkan semalaman dengan harapan rambut akan menebal dan kelihatan menawan selepas bangun daripada tidur.

Bagaimanapun, ia hanyalah sia-sia. Tanpa rawatan perubatan, rambut tidak akan menebal, sebaliknya boleh mendatangkan kesan buruk yang lebih serius.


PENGURUS Kanan Jenama Unilever (M) Holdings Sdn Bhd, Phoenix City (tiga dari kiri), Pengurus Jenama Rambut Dove, Unilever (Malaysia) Holdings Sdn Bhd, Chin Mei Lee (empat dari kiri), Goh (lima dari kiri) dan peraga wanita Dove melancarkan jenama baru Rambut Volume Dove dan pelbagai penyuburan rambut keluaran Dove.

Produk Rambut Volume Dove

Beri kesan buruk

Pengurus Jenama Rambut Dove, Unilever (Malaysia) Holdings Sdn Bhd, Chin Mei Lee, berkata jika seseorang itu sering mengikat rambut dalam tempoh lama, banyak kesan buruk boleh terjadi, antaranya alopecia.

Katanya, alopecia adalah masalah keguguran rambut paling ditakuti wanita sehingga boleh menyebabkan kepala seseorang itu botak.

"Mengikat rambut pada waktu malam misalnya, menjadikan ia kurang rehat dan menerima tekanan yang kuat akibat ikatan dalam tempoh lama.

"Rambut seharusnya dibiarkan terlerai supaya bebas daripada sebarang aktiviti dan dapat tumbuh subur pada waktu malam," katanya ketika ditemui FAMILI, baru-baru ini.

Mei Lee berkata, mandi menggunakan air panas secara kerap juga boleh menyebabkan rambut menipis dan terus gugur dengan tidak terkawal.

"Air panas boleh menyebabkan air dalam kulit kepala hilang, seterusnya menjadikan rambut kering dan rapuh.

"Akar rambut juga akan cepat rosak jika selalu terdedah kepada air panas ketika mandi. Oleh itu, elakkan mandi menggunakan air panas bagi menjadikan kulit kepala terus lembap," katanya.


CHIN Mei Lee (kiri) memberi penerangan dan demonstrasi mengenai produk terbaru Dove.

Amal diet bersesuaian

Mei Lee berkata, mengamalkan diet yang salah juga mempengaruhi proses memperbaiki struktur rambut dan menjadikan tubuh kekurangan nutrien penting yang diperlukan sehari-hari.

"Antara nutrien penting yang diperlukan tubuh kita adalah protein. Jika ia berkurangan, tubuh akan mengambil protein yang ada pada rambut dan membuatkan ia tidak dapat tumbuh subur lalu menjadi nipis hari demi hari.

"Walaupun seseorang itu dalam program diet, mereka tetap perlu mematuhi keperluan nutrien setiap hari bagi mengelakkan komplikasi.

"Makanan yang kaya dengan protein seperti ikan dan kekacang mampu membantu mengekalkan rambut supaya terus tebal dan terhindar daripada masalah keguguran," katanya.

110 dibaca
Berita Harian X