Rabu, 8 Oktober 2014 | 9:39am

Raja Melayu simbol perpaduan masyarakat

INSTITUSI raja mempunyai kedudukan selesa dalam Perlembagaan Persekutuan dan Perlembagaan negeri. Perkara 32 mengisytiharkan Yang di-Pertuan Agong sebagai Ketua Utama Negara. Pengisytiharan ini tentunya bersebab.

Ia bukanlah sengaja diada-adakan. Sejarah awal kedudukan Raja Melayu perlu dihayati oleh seluruh rakyat negara ini. Begitu juga dengan sejarah kemerdekaan negara. Dalam proses mencapai kemerdekaan dan menggubal Perlembagaan Persekutuan, terma rujukan yang diberikan kepada Suruhanjaya Reid menyatakan dengan jelas kemestian menjamin kedudukan Raja-Raja Melayu.

Ia juga antara syarat kemerdekaan. Fakta sejarah jelas menyokong pengisytiharan ini. Hakikat sejarah ini yang tidak boleh dinafikan. Dalam Perlembagaan, baginda Yang di-Pertuan Agong secara undang-undangnya menganggotai tiga institusi kerajaan, iaitu badan eksekutif, perundangan dan juga memainkan peranan berkaitan badan kehakiman. Pada peringkat negeri, kedudukan Raja-Raja Melayu adalah lebih kukuh.

Komponen Parlimen

Raja-Raja memegang kuasa eksekutif yang penting. Menurut Perkara 39 kuasa eksekutif terletak hak atau dikuasai sepenuhnya oleh Yang di-Pertuan Agong. Kuasa ini boleh dilaksana oleh baginda sendiri, atau jemaah menteri atau mana-mana menteri atau mana-mana orang yang dibenarkan oleh Parlimen. Oleh itu, segala urusan negara dilakukan di bawah kuasa baginda, dengan frasa 'Urusan Seri Paduka Baginda.'

Berkaitan badan perundangan, Perkara 44 menyatakan bahawa baginda adalah salah satu komponen Parlimen. Baginda mempunyai kuasa memanggil, menangguh dan membubar Dewan. Kuasa ini disebut dalam Perkara 55. Kuasa berkaitan memanggil dan menangguhkan Parlimen adalah kuasa yang dilaksana mengikut nasihat, tetapi kuasa membubar Dewan adalah kuasa budi bicara baginda yang disebut di bawah Perkara 40(2)(b).

Imbangi kegawatan politik

Berkaitan badan Perundangan juga, Raja akan hanya memainkan peranan apabila keadaan genting, terutama apabila tiada bilangan kerusi majoriti selepas pilihan raya dan kemungkinan wujudnya pertelingkahan dalam kalangan parti politik. Sebagai institusi di luar parti politik, institusi Raja boleh menjaga dan mengimbangi keadaan.

Pendek kata, institusi Raja memainkan peranan apabila keadaan negara sudah tidak selamat dan berada di luar kawalan parti politik atau sistem demokrasi.

Berhubungan juga Yang di-Pertuan Agong adalah Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera. Ini dimaktubkan di bawah Perkara 41. Mungkin dalam keadaan negara makmur, aman dan sejahtera, ada antara kita yang tidak menghargai kepentingan peruntukan dan kuasa Yang di-Pertuan Agong sebagai Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera.

Ditambah pula peranan Yang di-Pertuan Agong sebagai Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera tidak pernah menjadi isu hangat. Walaupun begitu peranan dan fungsi Raja dalam hal ini ia hendaklah diketahui dan diberi perhatian sewajarnya oleh setiap lapisan masyarakat. Ia amat penting ketika negara menghadapi kesukaran politik atau juga serangan dan ancaman dari dalam atau luar negara, atau dengan kata mudah, sekiranya berlaku rampasan kuasa.

Memelihara hak istimewa orang Melayu

Dari aspek perpaduan negara Yang di-Pertuan Agong bertangjungjawab menjaga dan memelihara kedudukan dan hak istimewa orang Melayu dan masyarakat anak negeri Sabah dan Sarawak serta kepentingan sah kaum-kaum lain. Ini dapat dilihat dalam Perkara 153.

Sepanjang pemerhatian saya, Perkara 153 ini telah disalah anggap. Ia diaktakan sebagai peruntukan yang membeza-bezakan antara warganegara. Keistimewaan yang diberikan kepada bangsa Melayu dalam Perkara 153 ini sering dianggap sebagai diskriminasi kepada kaum lain dan seterusnya telah mempertikaikannya. Salah anggap ini berlaku kerana Perkara 153 dibaca sebahagiannya sahaja, dan tidak difahami dengan sepenuhnya dari segi sejarah dan rasional.

Menjaga kepentingan masyarakat

Sekiranya diteliti dengan baik, dan diterima dengan rasional Perkara 153 ini adalah aspek penting yang membolehkan kita merdeka. Ketika bersetuju memberikan kemerdekaan kepada Tanah Melayu, British amat mementingkan kedudukan dan perpaduan semua pihak di Tanah Melayu. British membenarkan kemerdekaan apabila benar-benar pasti wujudnya perpaduan.

Selain itu, pengisian Perkara 153 juga telah dibincangkan dengan terperinci sekali. Ini dapat dilihat dalam dokumen sejarah sejak dari Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948 lagi.

Dalam Perkara 153, Yang di-Pertuan Agong bertanggungjawab menjaga kepentingan semua kelompok masyarakat Malaysia. Baginda adalah simbol kepada perpaduan masyarakat Malaysia. Justeru Perkara 153 ini sepatutnya menjadi asas kepada perpaduan masyarakat; bukan punca perpecahan.

Penulis ialah Felo Utama di Pusat Kajian Syariah, Undang-Undang dan Politik Institut Kefahaman Islam Malaysia

152 dibaca
Berita Harian X