Khamis, 3 Disember 2015 | 4:03pm

Keputusan rayuan kes bunuh Sosilawati diketahui esok

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan akan mengumumkan keputusannya esok mengenai rayuan seorang bekas peguam dan tiga pembantu ladang terhadap sabitan kesalahan mereka membunuh jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya.

Pada 25 Mei 2013, Mahkamah Tinggi Shah Alam menjatuhi hukuman mati terhadap bekas peguam, N Pathmanabhan, 45; T Thilaiyalagan, 23; R Matan, 24; dan R Kathavarayan, 35.

Mereka didapati bersalah membunuh Sosilawati, 47, dan tiga yang lain iaitu pegawai bank Noorhisham Mohamad, 38; Ahmad Kamil Abdul Karim, 32; dan pemandu Sosilawati, Kamaruddin Shamsuddin, 44, ketika urusan niaga jualan tanah.

Mereka melakukan kesalahan itu di Lot 2001, Jalan Tanjong Layang, Tanjung Sepat, di Banting antara 8.30 malam dan 9.45 malam pada 30 Ogos 2010.

Keputusan mengenai rayuan itu akan dibuat panel tiga anggota terdiri daripada Datuk Aziah Ali, Datuk Tengku Maimun Tuan Mat dan Datuk Seri Zakaria Sam.

Pendengaran rayuan itu bermula pada 10 Ogos tahun ini dan berlangsung selama enam hari.

Pathmanabhan diwakili peguam Manjeet Singh Dhillon; Thilaiyalagan diwakili Hishyam Teh Poh Teik dan Gurbachan Singh; Matan diwakili Amer Hamzah Arshad dan; Kathavarayan diwakili M Stanislaus Vethanayagam.

Pasukan pendakwa diketuai Timbalan Pendakwa Raya, Ishak Mohd Yusoff.

Semasa prosiding rayuan itu, Manjeet Singh dalam hujahnya berkata tiada bukti dijumpai di Lot 2001 (di Tanjung Sepat, Banting) yang tekal dengan dakwaan pembunuhan empat orang berkenaan.

Amer Hamzah berkata, Sosilawati dan tiga pembantunya mungkin dibunuh orang lain.

Katanya, terdapat beberapa profil DNA lelaki tidak dikenali pada pemukul kriket, dua puting rokok, bekas darah dan cap jari yang dijumpai di kuarters pekerja di ladang berkenaan.

"Tiada DNA tertuduh dijumpai pada mana-mana barang kes," kata peguam itu.

Timbalan Pendakwa Raya, Saiful Edris Zainuddin, dalam hujahnya, pula berkata polis menjumpai serpihan tulang manusia dan sisa kayu api yang digunakan untuk membakar tubuh mangsa berdasarkan maklumat dua tertuduh.

"Thilaiyalagan dan Kathavarayan membawa polis ke tempat penemuan beberapa barang bukti yang mereka lupuskan," katanya.

Beliau berkata, Thilaiyalagan dan Kathavarayan menunjukkan lokasi serpihan tulang serta abu manusia dilupuskan ke dalam Sungai Panchau.

"Kathavarayan adalah orang pertama yang menunjukkan tempat tulang dan abu itu dijumpai," katanya.

- BERNAMA

Berita Harian X