Sabtu, 26 Mei 2018 | 10:54pm
MOHAMAD menuang adunan ke dalam acuan sebelum dibakar menggunakan arang di gerai jualannya yang terletak di Kilometer 3, Jalan Jertih-Alor Lintah Jertih hari ini. Mohammad menggunakan telur ayam, tepung beras, santan dan gula untuk resipi akok tradisionalnya. - Foto BERNAMA

Kuih akok popular tetapi susah dieksport

BESUT: Akok adalah kuih tradisional yang popular dalam kalangan penduduk Pantai Timur sesuai untuk hidangan minum petang atau menjadi pelengkap juadah berbuka puasa.

Kuih akok yang dihasilkan di Kampung Nyiur Tujuh, Jertih di sini cukup popular dalam kalangan penggemarnya kerana perisa lemak dan manisnya yang seimbang hingga ada pihak sedia memperkenalkan kuih itu di luar negeri.

Pengusahanya Mohamad Said, 53, berkata, ada pihak pernah mempelawa untuk membawa kuih akok untuk dijual di United Kingdom tahun lalu.

"Tetapi permintaan itu terpaksa ditolak kerana saya tidak mempunyai kepakaran dalam aspek pembungkusan bagi menjamin kesegaran kuih akok," katanya.

Ini masalah yang sering dihadapi pengusaha Melayu dalam memasarkan makanan termasuk kuih tradisional.


KUIH akok sesuai untuk hidangan minum petang atau menjadi pelengkap juadah berbuka puasa. - Foto Adzlan Sidek

Barangkali agensi kerajaan seperti MARDI dapat membantu pengusaha sebegini mengenai cara membungkus dan mengekalkan kesegaran produk makanan agar tahan lama untuk tujuan eksport.

Mohamad berkata, resipi akoknya dipelajari daripada ibu mentuanya yang kini sudah menjangkau usia 93 tahun.

Dengan bantuan isterinya Rosnani Jusoh, 51, beliau mengekalkan resipi tradisional itu menerusi perusahaan keluarga yang kini sudah berjalan selama 10 tahun.

"Alhamdulillah, perusahaan akok yang kami jalankan itu terus mendapat sambutan sehingga ke hari ini," katanya ketika ditemui di bangsal tempat membuat akok di KM 3, Jalan Besar, Jertih - Alor Lintah.

Menceritakan resipi membuat kuih itu, Mohamad berkata beliau menggunakan bahan berkualiti seperti telur ayam gred A, santan, gula dan tepung beras bermutu tinggi.

"Biasanya kalau 100 biji telur digunakan kita hanya memerlukan empat cawan tepung beras, satu setengah kilogram gula dan satu kilogram santan," katanya.

Sukatan setiap adunan ini dapat menghasilkan 130 biji kuih.

Beliau yang menjual akoknya dengan harga RM80 bagi setiap 100 biji turut mendapat permintaan pembeli dari Kuala Lumpur dan Johor Bahru.

Mohamad berkata, bagi yang ingin membuat tempahan boleh hubungi talian 014-8017367. - BERNAMA

Berita Harian X