Khamis, 28 September 2017 | 4:12pm
ARTIS Neelofa ketika majlis pelancaran produk kecantikan Lancome di Eco Santuari, Teluk Panglima Garang, Banting. - Foto Syarafiq Abd Samad
NEELOFA. - Foto Syarafiq Abd Samad

Saya takkan buka hijab - Neelofa

BANTING: Pelakon dan pengacara, Neelofa, 28, sesekali takkan membuka hijab walaupun dihujani pelbagai kritikan dan kecaman berikutan penampilannya ketika berada di Itali, baru-baru ini.

Kata bintang jelita itu, beliau masih tahu menjaga batas penampilan agar tidak tersasar daripada imej wanita bertudung.

"Ia bukan kali pertama saya mengenakan jeans sebegitu dan orang yang komen itu mungkin baru kali pertama melihat diri saya, serta tak mengenali siapa saya.

"Saya tahu diri ini berhijab dan memang saya mengenakan 'inner' (pakaian dalam) bersama jeans itu. Biasalah, orang akan cuba mencari kesalahan memandangkan penampilan saya yang sebegini, jadi pelbagai kritikan dilemparkan," katanya ketika ditemui pada majlis majlis pelantikan beliau sebagai duta Lancome Malaysia di sini, hari ini.

Baru-baru ini, laman sosial Instagram artis wanita itu dihujani pelbagai komen daripada netizen berhubung gambar dimuat naik beliau yang kononnya menampakkan bahagian lutut apabila memakai jeans koyak, begitu juga sewaktu dirinya mengenakan turban yang menampakkan rambut ketika menghadiri malam gala Swarovski di Milan, Itali.

Meskipun ada yang meninggalkan komen meminta beliau membuka saja hijab disebabkan penampilannya itu, Neelofa berkata, dirinya takkan sesekali berbuat begitu.

"Saya tahu siapa diri ini dan saya suka memakai sesuatu yang dirasakan selesa, bukannya disebabkan suruhan orang lain. Saya juga tidak pernah terfikir untuk membuka hijab kerana inilah yang saya pilih sejak awal memakainya dulu.

"Sebagai wanita berhijab, kita tak boleh terikat dengan satu fesyen saja, sebaliknya boleh jadi lebih bergaya. Dengan penampilan saya ini juga saya diterima dan dipandang orang luar ketika berada di Milan dan New York," katanya.

Mengaku tidak begitu terkesan dengan komen sedemikian, Neelofa sebaliknya mahu menumpukan perhatian kepada kerjaya dan aktiviti yang dilakukannya.

"Kenapa orang suka menghukum sesuatu daripada melihat apa yang saya lakukan untuk negara, agama dan budaya ketika berada di sana?

"Saya diundang mewakili negara ke Persidangan Belia Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu di New York untuk bercakap selama 20 minit mengenai kepelbagaian budaya," katanya yang berharap, aktiviti sedemikian yang sepatutnya diberikan perhatian oleh masyarakat, bukannya perkara dianggap remeh.

Berita Harian X