Rabu, 10 Januari 2018 | 12:22pm
epa06428017 A handout photo made available by the US Geological Survey (USGS) of a shakemap showing the epicenter (marked with a star) of a 7.6 earthquake at a depth of 10 km around 44km east of Great Swan Island, Honduras, 10 January 2018. According to reports, a tsunami warning has been issued in the Caribbean region by the Pacific Tsunami Warning Center. EPA-EFE/USGS HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALESUSGS HANDOUT

Gempa bumi Caribbean, amaran tsunami

TEGUCIGALPA: Gempa bumi dengan kekuatan 7.6 magnitud melanda kawasan kepulauan Caribbean di Honduras hari ini, dan amaran tsunami dikeluarkan terhadap Kepulauan Virgin dan Puerto Rico, Amerika Syarikat (AS).

Gempa bumi itu dilaporkan turut menggegarkan tingkap di ibu negara Honduras, Tegucigalpa yang terletak kira-kira 519 kilometer ke timur tetapi setakat ini, tiada kerosakan direkodkan.

Sebelum itu, Pusat Kajian Geologi Amerika Syarikat melaporkan gempa bumi dengan kekuatan 7.8 magnitud, yang berpusat di kawasan terletak kira-kira 202 kilometer di timur laut Barra Patuca, Honduras dan 307 kilometer di barat daya George Town, Kepulauan Cayman.

Berikutan itu, Pusat Amaran Tsunami Pasifik mengeluarkan amaran tsunami bagi Puerto Rico dan Kepulauan Virgin, AS dan meramalkan ombak setinggi semeter berbanding paras air pasang.

Difahamkan, gempa itu di kawasan amat cetek, iaitu pada kedalaman 10 kilometer dan ia mungkin akan memburukkan lagi kesan tsunami akibat gempa. - Reuters

Berita Harian X