Khamis, 16 Ogos 2018 | 4:04pm

Dagangan dua hala Malaysia-Arab Saudi boleh ditingkatkan

KUALA LUMPUR: Perdagangan dan pelaburan dua hala antara Malaysia dan Arab Saudi boleh ditingkatkan menerusi usaha sama dan kerjasama dalam sektor seperti minyak dan gas, penjagaan kesihatan, pembinaan, pendidikan, pelancongan perubatan, perkhidmatan kewangan dan industri halal.

Pesuruhjaya Perdagangan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) di Jeddah, Yusram Yusup, menggalakkan syarikat Malaysia untuk meneroka pasaran Jeddah dan mewujudkan hubungan perniagaan dengan syarikat-syarikat di sana.

“Banyak yang perlu dilakukan untuk meningkat dan memperdalam hubungan perdagangan antara Malaysia dan Arab Saudi.

“Kita perlu menggalakkan lebih banyak kerjasama perdagangan dan pelaburan dalam kalangan komuniti perniagaan di kedua-dua negara yang membuka peluang kepada syarikat Malaysia dalam sektor berkaitan,” katanya dalam satu kenyataan selepas bertemu Pengerusi Dewan Perniagaan dan Industri Riyadh, Abdulrahman Ali Al-Jeraisi dan Pengerusi Dewan Perniagaan Dewan Wilayah Timur (Dewan Asharqia), Abdul Hakim Hamad Al-Ammar Al-Khalidi.

Pada masa ini, Arab Saudi adalah rakan dagang kedua terbesar Malaysia di Asia Barat dengan jumlah perdagangan RM15 bilion tahun lalu.

Bagi enam bulan pertama 2018, perdagangan Malaysia dengan negara tersebut meningkat kepada RM9.57 bilion berbanding RM7.6 bilion pada separuh 2017. - BERNAMA

31 dibaca
Berita Harian X