Selasa, 2 Januari 2018 | 9:22pm

Khazanah beli 3 peratus pegangan dalam firma Dubai

KUALA LUMPUR: Khazanah Nasional Bhd membeli tiga peratus pegangan dalam syarikat pendidikan Dubai, GEMS Menasa Holdings Ltd.

Dalam kenyataan kepada Nasdaq Dubai hari ini, unit GEMS Menasa, GEMS Menasa Cayman Ltd (GEMS), berkata kepentingan itu dibeli daripada Varkey Group (VG), pemilik majoriti GEMS.

"Pelaburan itu meningkatkan kepentingan tidak langsung sedia ada Khazanah dalam GEMS, menerusi pegangan sahamnya dalam Fajr Capital, pelabur ekuiti persendirian berpangkalan di Dubai yang menerajui pembelian pegangan minoriti dalam GEMS pada 2014 melalui sebuah konsortium pelabur, termasuk dana kekayaan negara Bahrain Mumtalakat dan Blackstone," katanya.

GEMS berkata pelaburan Khazanah distrukturkan sebagai belian saham sedia ada dalam entiti induk, GEMS Menasa Holdings Ltd, daripada VG.

"Susulan daripada jualan itu, VG kekal sebagai pemegang saham terbesar dalam syarikat dan komited bagi pegangan kawalan majoriti dalam GEMS.

"Tiada hasil yang akan diterima oleh GEMS daripada penjualan itu," katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif GEMS Education (MENASA), Dino Varkey berkata, Khazanah telah melabur secara tidak langsung dalam GEMS sejak 2014 dan transaksi strategik tersebut memperkukuhkan lagi hubungannya dengan dana kekayaan negara global terkemuka.

Baru-baru ini, GEMS mengumumkan keputusan kewangan setahun penuh sehingga 31 Ogos 2017 dengan perolehan sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan yang dilaraskan adalah AS$261.6 juta dan hasil sebanyak AS$926.2 juta. -- BERNAMA

Berita Harian X