Isnin, 9 Disember 2019 | 5:16pm

Kelembapan hartanah Singapura mungkin ambil masa untuk pulih

SINGAPURA: Singapura mengalami kelembapan hartanah yang boleh mengambil masa bertahun untuk dipulihkan, ancaman untuk menggagalkan pemulihan harga dalam suasana prospek ekonomi yang tidak menentu.

  

Negara itu mempunyai jumlah hartanah tidak terjual sebanyak 31,948 unit pada 30 September, menurut Pihak Berkuasa Pembangunan Semula Bandar.

Jualan purata adalah kira-kira 2,500 unit rumah untuk setiap suku tahun ini, dan pada kadar itu, ia akan mengambil masa hampir empat tahun untuk menghabiskan lambakan tidak terjual itu, kata Christine Li, ketua penyelidikan untuk Singapura dan Asia Tenggara di Cushman & Wakefield Plc.

  

Kelembapan hartanah telah mendorong pemaju meminta supaya sekatan hartanah dihapuskan, termasuk mengurangkan duti setem 20 peratus untuk pembeli asing dan mendapatkan lebih banyak masa untuk menjual pangsapuri sebelum dikenakan bayaran levi. Lebihan bekalan juga mewujudkan ancaman terhadap penurunan harga, bank pusat memberi amaran bulan lalu.

 

Memandangkan prospek ekonomi yang tidak pasti, jualan mungkin jatuh antara lima hingga 10 peratus tahun depan, kata Christine Sun, ketua penyelidikan di OrangeTee & Tie Pte.

Harga hartanah masih boleh meningkat, walaupun pada kadar yang lebih perlahan sebanyak satu hingga tiga peratus “dengan mengandaikan ekonomi tidak merosot berlebihan tahun depan.”

  

Hartanah tidak terjual terdapat di The Florence Residences di pinggir bandar Hougang, kira-kira setengah jam menaiki kereta melalui jalan bawah tanah dari kawasan membeli-belah Orchard Road yang popular.

Hanya 38 peratus daripada 1,410 unit di pembangunan itu yang menawarkan pelbagai kemudahan termasuk pawagam luaran, kolam renang sepanjang pusingan 80 meter dan dinding memanjat batu, telah dijual sejak dilancarkan pada bulan Mac.

  

Persaingan di kawasan itu sengit. Tiga projek mega lain dalam jarak masa 20 minit memandu mempunyai stok gabungan 3,137 unit. Keseluruhannya, hanya 57 peratus daripada pangsapuri di empat projek itu yang telah dijual.

Kelembapan adalah lebih jelas di kawasan pinggir bandar yang jauh berbanding kawasan yang berdekatan dengan pusat bandar, di mana akses mudah ke sekolah terkenal, jalan membeli-belah dan daerah pusat perniagaan yang menjadi daya penarik.

Pada suku ketiga, terdapat 8,917 unit tidak terjual di daerah utama, berbanding 10,538 di kawasan pinggir bandar.

  

Punca kelembapan semasa, yang termasuk pangsapuri siap dan yang masih dalam pembinaan, boleh dikesan sejak kerancakan hartanah 2017-18 dan demam pembelian keseluruhan unit yang menyelubungi bandar.

Dalam jualan keseluruhan unit, sekumpulan pemilik bergabung menjual keseluruhan blok apartmen kepada pemaju, yang kemudian membangunkan semula semula tapak terbabit.

  

Kelembapan hartanah Singapura mempunyai akar umbi sejak lonjakan jualan keseluruhan unit pada 2017-18.

 

"Keberanian yang berlebihan" dalam membeli tapak keseluruhan unit menyebabkan bekalan yang terlalu banyak, kata Li dari Cushman & Wakefield.

Dan ia akan menjadi "tidak bijak" bagi kerajaan untuk menyelamatkan pemaju dengan mengurangkan langkah meredakan, katanya. Sebaliknya, syarat lebih ketat harus dikenakan ke atas jualan keseluruhan unit untuk mencegah pengulangan kegilaan belian.

  

"Sekiranya langkah menyelamat ini diwujudkan, pemaju tidak akan melaksanakan kekangan dalam mendapatkan tapak keseluruhan unit pada masa depan, membanjiri pasaran dengan bekalan dan bergantung kepada kerajaan untuk menyelamatkan mereka semula," kata Li. - BLOOMBERG

Berita Harian X