Jumaat, 22 November 2019 | 7:42pm
Pengasas bersama Tesla dan Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk memperkenalkan Tesla Cybertruck yang berkuasa bateri semua-elektrik baru di Tesla Design Center di Hawthorne, California. - Foto AFP

Tesla perkenalkan pikap elektrik pertama

SAN FRANCISCO: Tesla Inc, syarikat automotif berpangkalan di Detroit, melancarkan trak pikap elektrik pertama, yang kelihatan seperti kenderaan berperisai sudut futuristik dalam kelabu ‘gunmetal’, dalam usahanya merangsang keuntungan syarikat.

Pada acara pelancaran di Los Angeles itu, Ketua Eksekutifnya, Elon Musk, berkata pikap yang dikenali sebagai Cybertruck itu akan dipasarkan pada harga bermula AS$39,900 (RM162,561) dan pengeluaran dijangka bermula pada akhir tahun 2021.

Beberapa versi lain pula akan dijual pada harga AS$49,900 (RM205,000) dan AS$469,900 (RM1.96 juta) dengan varian paling mahal berupaya bergerak pada jarak perjalanan maksimum lebih 500 batu (805 kilometer).

"Kami memerlukan tenaga lestari sekarang. Jika kita tidak mempunyai trak pikap, kita tidak dapat menyelesaikannya. Tiga kenderaan terlaris di Amerika Syarikat (AS) adalah trak pikap. Untuk menyelesaikan isu tenaga mapan, kita perlu mempunyai trak pikap, "katanya.

The Cybertruck, trak pikap elektrik pertama di Tesla, dilihat dalam gambar handout yang belum selesai yang dikeluarkan oleh syarikat itu. - Foto REUTERS

Trak yang didakwa Musk, ‘tidak akan bercalar dan kemek’, mempunyai tingkap yang diperbuat daripada kaca perisai. Namun begitu, tingkat itu retak seperti sarang labah-labah apabila dipukul dengan bola besi ketika demonstrasi dan Musk terkejut tetapi menyatakan bahawa kaca itu tidak rosak sepenuhnya.

Cybertruck adalah model pikap pertama yang dikeluarkan Tesla, setelah tiga model kereta elektrik sedan terlaris di dunia. Pasaran pikap kini dikuasai oleh Ford Motor Co F-150, selaian daripada model keluaran General Motors Co dan Fiat Chrysler Automobiles NV.

Tesla kini beralih untuk mengeluarkan trak dan SUV elektrik. Jika sebelum ini, ia menjual model Model S dan Model 3 sedan, tetapi bermula tahun hadapan ia menawarkan Model X SUV dan SUV kompak Model Y. - Reuters

Berita Harian X