Rabu, 11 April 2018 | 5:26pm

PROTON akan perkenal SUV pertama

KUALA LUMPUR: PROTON Holdings Bhd sudah bersedia untuk memperkenalkan kenderaan utiliti sukan (SUV), produk pertama yang dibangunkan secara usahasama dengan rakan kongsinya, Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd (Zhejiang Geely).

Naib Presiden Pemasaran dan Jualan Proton Abdul Rashid Musa, berkata model tersebut merupakan SUV Segmen C mewah pertama yang dikeluarkan oleh jenama automotif Malaysia itu.


NAIB Presiden Pemasaran dan Jualan Proton, Abdul Rashid Musa. - Foto Asyraf Hamzah

"SUV tersebut akan dilengkapi dengan tambahan ciri-ciri berteknologi canggih seperti pengecaman suara, kamera 3D 360 darjah dan aspek keselamatan yang lebih maju seperti kawalan laju jajap mudah suai dan bantuan brek kecemasan automatik serta banyak lagi," kata Abdul Rashid dalam satu kenyataan hari ini.

SUV tersebut akan menjadi titik tolak pelbagai model baharu bagi syarikat berkenaan, beliau juga menyeru untuk orang ramai untuk melihat masa hadapan Proton melalui tinjauan ke atas kenderaan itu dengan lebih dekat.

Beliau tidak mendedahkan tarikh pelancaran, bagaimanapun, satu undian dalam talian sedang dibuat bagi menentukan nama yang paling sesuai untuk SUV itu.

"Undian dalam talian yang dilancarkan oleh Proton pada halaman Facebook syarikat berkenaan, menjemput orang ramai untuk mengundi nama SUV pertamanya dan ini telah menarik respons yang luar biasa pada sembilan hari pertama," kata Abdul Rashid.


UNDIAN dalam talian yang dilancarkan oleh Proton pada halaman Facebook syarikat berkenaan.

Sehingga 11 April, lebih 69,000 pengguna Facebook telah mengambil bahagian dalam pengundian manakala video yang dipaparkan telah ditonton sebanyak lebih 165,000 kali.

Lebih 1,000 orang berkongsi kandungan berkaitan pada halaman peribadi mereka sendiri, sekali gus meningkatkan jangkauan potensi langkah itu.

"SUV baharu Proton, merupakan satu loncatan yang signifikan kepada syarikat dan oleh itu kami ingin berkongsi dengan rakyat Malaysia kerana ia juga merupakan simbol kejayaan negara," kata Abdul Rashid.

Proton akan merancakkan aktiviti bagi meningkatkan kesedaran ke atas produk dan keterujaan di kalangan rakyat malaysia, apabila tarikh pelancaran rasmi semakin mendekati.

Proton dimiliki sebanyak 50.1 peratus oleh DRB-HICOM Bhd dan 49.9 peratus lagi, dipegang oleh Zhejiang Geely. - BERNAMA

41 dibaca
Berita Harian X