Jakarta: Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono, berusaha untuk meningkatkan imejnya dengan menyertai Twitter tidak lama lagi.

Berikutan itu, pengguna internet boleh berinteraksi secara langsung dengan presiden menerusi rangkaian sosial itu dan mungkin menerima jawapan balas daripada Susilo.
Jurucakap presiden, Julian Aldrin Pasha berkata Susilo menganggap perlu untuk membuka akaun Twitternya sendiri bagi membolehkan beliau berkomunikasi dengan lebih ramai orang awam.

Ada kod khas untuk membolehkan rakyat tahu jika mesej itu datang secara langsung daripada Susilo.

Bagaimanapun, sekumpulan orang akan menguruskan akaun itu, kata Julian kepada The Jakarta Post, kelmarin.

Beliau, bagaimanapun, enggan mendedahkan bila akaun rasmi Twitter milik Susilo akan dilancarkan.

Susilo sekian lama menjadi sasaran kritikan media sosial, dengan penduduk memilih untuk melepaskan perasaan tidak puas hati ke atas kerajaan menerusi Twitter atau Facebook.
Pun begitu, memang diketahui ramai bahawa pengguna tegar Twitter menunggu tweet pertama Susilo.

Seorang pengguna tidak dikenali, @TrioMacan2000, menghantar mesej pada Rabu lalu, berbunyi:

Jika SBY benar-benar membuka akaun rasmi Twitter, apa yang pertama sekali kita perlu beritahunya? Ada idea?

Pada masa sama, belum dapat dibuktikan sama ada memiliki akaun peribadi Twitter membantu Susilo memulihkan imejnya.

Ahli sosiologi Universiti Gajah Mada berpusat di Yogyakarta, Arie Sujito berkata bahawa tindakan Susilo mungkin hanya menyebabkan lebih ramai orang mengkritiknya.

Katanya, jika akaun itu akan digunakan untuk meningkatkan imejnya, ia akan memberi kekecewaan lagi kepada orang awam, yang menunggu tindakan konkrit presiden.

Saya fikir orang semakin jemu dengan ahli politik menggunakan media sosial untuk mengukuhkan imej umum mereka. Kami sudah pasti tidak perlukan presiden melakukannya juga, katanya.

Arie menambah, Twitter bukan cara berkesan berhubung dengan orang awam berikutan sifat presiden yang tidak akan membalas segera terhadap aspirasi umum. AGENSI