KUALA LUMPUR: Penulis novel 'Platun Harimau' berhasrat menerbitkan novel mengenai insiden pertempuran antara anggota keselamatan dan pengganas Sulu yang berlaku di Lahad Datu dan Semporna, Sabah sehingga mengorbankan lapan anggota keselamatan.

Leftenan Kolonel Mohd Radzi Abd Hamid dari Tentera Darat Diraja Malaysia berkata, ini bertujuan supaya masyarakat serta golongan muda tidak melupakan jasa serta pengorbanan anggota keselamatan negara selain memberi pengetahuan kepada generasi akan datang.
"Selepas insiden itu berakhir, mungkin saya akan mengesan anggota yang terbabit, balu-balu serta orang kampung di sana untuk mengumpul bahan cerita," katanya.

Mohd Radzi yang juga penulis skrip drama terbitan TV2 iaitu 'Kemboja di Laman Chin Peng' ditemui selepas pelancaran novel terbarunya 'Serang Hendap Ulu Legong' di Kementerian Pertahanan di sini, hari ini.

Novel terbarunya itu mengisahkan tentang 10 anggota Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) yang dalam perjalanan untuk membantu penduduk kampung tanpa membawa senjata diserang hendap oleh sekumpulan komunis.

Kejadian berlaku di Ulu Legong @ Batu 8, Kampung Lalang, Baling Kedah pada 29 Oktober 1981 itu menyebabkan kesemua anggota RAMD itu dibunuh dan mayat mereka diperlakukan dengan kejam seperti dipotong telinga, kemaluan manakala perut dibelah.

Novel setebal 272 muka surat yang disiapkan dalam masa lima bulan itu boleh didapati di kedai buku Dewan Bahasa dan Pustaka dengan harga RM25 senaskhah.
Sementara itu, ketika melancarkan novel berkenaan, Timbalan Panglima Tentera Darat, Leftenan Jeneral Datuk Seri Ahmad Hasbullah Mohd Nawawi, berkata beliau menggalakkan lebih ramai anggota tentera untuk terbabit dalam dunia penulisan bagi menceritakan pengalaman masing-masing.

"Kita ada mengenal pasti anggota-anggota yang mempunyai kemahiran menulis dan biasanya kita akan menempatkan di bahagian seperti menulis majalah tentera," katanya. - BERNAMA