KUALA LUMPUR: Bekas pemimpin pembangkang yang mungkin dipilih untuk bertanding mewakili Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) boleh menggunakan lambang parti itu, kata Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Razak.

"Terdapat kebebasan kepada calon itu untuk menggunakan lambang bebas pada PRU kali ini," katanya dalam sidang media selepas menghadiri Majlis Perjumpaan Khas bersama Pengerusi BN negeri di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini , sebentar tadi.
Beliau menegaskan, BN akan menggunakan acuan PRU 2008 sebagai panduan bagi menentukan senarai kerusi dan pemilihan calon.

"Acuan 2008 ini disesuaikan untuk mengukuhkan peluang kemenangan BN pada pilihan raya kali ini," katanya.

Beliau juga berkata, perlu wujud faktor perseimbangan di antara ahli parti dan sayap komponen BN dalam pemilihan calon bagi menghadapi PRU-13.

Sehubungan itu, katanya, semua ahli parti komponen perlu memahami bahawa proses pembahagian kerusi dan calon adalah proses yang rumit dan pasti tidak akan memuaskan hati semua pihak.

Perdana Menteri berkata, matlamat utama pada pilihan raya kali ini adalah proses ke arah membentuk sebuah kerajaan yang kuat.
Katanya, jika semua ahli parti komponen faham mengapa pilihan raya diadakan, maka tiada pertimbangan lain yang akan diambil kira.

"Mahu tidak mahu kita harus tubuhkan kerajaan yang kuat di peringkat nasional dan negeri," katanya.