login|daftar
BH Facebook Komuniti ↓
WAKTU SOLAT Kuala Lumpur
SUBUH
ZUHUR
ASAR
MAGHRIB
ISYAK
 
SMS waktu solat
... kawasan lain
Selasa , 14 Julai 2015
bullet Set BH sebagai Laman Utama bullet Arkib Berita : Seminggu | Sejak 1991
PILIHAN ENJIN CARIAN
BH TwitterBH Facebook
Arkib Seminggu

| Isnin | Selasa | Rabu | Khamis | Jumaat | Sabtu | Ahad |


Sabtu:   » MukaDepan » Wilayah » Nasional » Sukan » Hip » Rencana » Agama » Sastera » Pendidikan » Ratu » Surat » Dunia

Ekonomi


Jangka prestasi jualan meningkat
SUZUKI Malaysia Automobile Sdn Bhd (Suzuki) yakin prestasi jualannya selaku pengedar utama kenderaan jenis itu di negara ini bakal melonjak susulan jangkaan permintaan tinggi terhadap pasaran kenderaan tahun depan.
Lagi..

Pengedar Ford mahu buka lima lagi pusat 3S
Sime Darby Auto ConneXion, anak syarikat Sime Darby Motors dan pengedar tunggal kenderaan Ford di negara ini, merancang membuka sehingga lima lagi pusat (Jualan, Servis dan Alat Ganti) di seluruh negara tahun depan, sejajar dengan strategi pengembangannya.
Lagi..

Affin Bank hasrat ambil alih PT Bank
Affin Bank Bhd masih berminat untuk mengambil alih PT Bank Ina Perdana, namun hanya akan melakukannya jika dibenarkan untuk menguasai lebih daripada 50 peratus kepentingan di dalam bank dari Indonesia itu.
Lagi..

Sokong gaji minimum
Persatuan Hauliers Malaysia (AMH) menyokong dasar gaji minimum RM900 sebulan oleh kerajaan dan sudah menggalakkan ahlinya untuk melaksanakannya menjelang Januari tahun depan.
Lagi..

Karex lancar IPO RM125 juta
Karex Bhd melancarkan tawaran awam permulaan (IPO) bernilai hampir RM125 juta membabitkan 67.5 juta saham sempena penyenaraiannya di Pasaran Utama Bursa Malaysia.
Lagi..

Modal teroka Lembah Silikon
KEMENTERIAN Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) membuka peluang kepada usahawan dan penyelidik teknologi hijau tempatan yang memiliki teknologi berpotensi untuk bersaing mendapatkan modal teroka daripada pelabur di Lembah Silikon, Amerika Syarikat.
Lagi..

Usahawan muda daftar setiap tahun
SME Corp Malaysia menyasarkan peningkatan tahunan sebanyak enam peratus, bermula tahun hadapan, bagi jumlah usahawan muda yang mendaftarkan perniagaan mereka.
Lagi..

Perluas skim pembiayaan khas
Malaysia sedang menimbang kemungkinan meluaskan skim pembiayaan khas seperti dana modal teroka dan dana pelabur budiman atau ‘Angel Investor’ yang kini dikhususkan untuk usahawan teknologi tempatan, kepada komuniti usahawan teknologi antarabangsa.
Lagi..

FGV beli keseluruhan saham FELDA Holdings
FELDA Global Ventures Holdings Bhd (FGV) akan membeli baki 51 peratus saham yang tidak dimilikinya dalam FELDA Holdings Bhd (FHB) daripada Koperasi Permodalan Felda Malaysia Bhd (KPF) dalam satu janji niaga bernilai RM2.2 bilion.
Lagi..

Saham Asia: Data ekonomi lemah AS jejas sentimen belian
PASARAN saham Asia berada dalam tekanan jualan semalam berikutan lelongan bon yang berjaya di Sepanyol gagal untuk menaikkan semangat sementara data ekonomi Amerika Syarikat (AS) yang lemah juga menjejaskan lagi sentimen belian.
Lagi..

Bisnes Dunia: Microsoft catat untung RM15.65b
MICROSOFT mencatatkan keuntungan bersih sukuan mencecah AS$5.11 bilion (RM15.65 bilion), didorong gelombang pelancaran produk secara besar-besaran yang menjanjikan prospek cerah bagi syarikat berkenaan.
Lagi..

Pemegang akaun ASNB meningkat 10.85 juta
PERMODALAN Nasional Bhd (PNB) kini menguruskan unit dalam edaran berjumlah 144 bilion, sekali gus membuktikan kejayaannya menarik lebih ramai rakyat negara ini untuk melabur dalam pelbagai saham amanah yang ditawarkannya.
Lagi..

SM Faisal terima Anugerah Pemimpin Muda
PUTRAJAYA: Pengerusi Eksekutif Bersama Kumpulan Naza, Datuk SM Faisal SM Nasimuddin (atas) diumumkan sebagai penerima Anugerah Pemimpin Muda dalam Anugerah Kepimpinan Global 2012 di sini, malam tadi.
Lagi..

265 lagi projek ETP diumum Jun
UNIT Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) akan mengumumkan 265 lagi projek permulaan (EPP) di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) selewat-lewatnya Jun ini.
Lagi..

Ulasan Pasaran: Bursa Malaysia ditutup tinggi
HARGA saham di Bursa Malaysia ditutup tinggi, selari dengan peningkatan di pasaran serantau hasil daripada rangsangan limpahan mudah tunai susulan suntikan daripada bank pusat di dunia, selain dasar monetari yang akomodatif, kata peniaga.
Lagi..

Bisnes Dunia: 2 jutawan bersaudara ditahan
DUA jutawan bersaudara yang menguasai syarikat hartanah terbesar di Hong Kong dan seorang bekas pegawai kanan kerajaan ditahan kerana disyaki terbabit dalam rasuah.
Lagi..

Pasaran kerja naik 43 peratus
TINJAUAN pasaran pekerjaan di Malaysia dalam suku pertama tahun ini meningkat berbanding suku sebelumnya dengan syarikat terus mengambil pekerja berbakat di sebalik ketidaktentuan ekonomi global, kata Pengurus Negara JobStreet.com, Chook Yuh Yng.
Lagi..

MBSB tawar biaya rumah RM500,000
MALAYSIA Building Society Bhd (MBSB), melancarkan pakej pembiayaan perumahan terbarunya 'MBSB My First Home Scheme', yang menyamai konsep Skim Rumah Pertamaku, tetapi dengan beberapa tambahan bagi menyediakan pilihan kepada pembeli rumah.
Lagi..

Mesin gali terowong MRT tiba Januari
Dua daripada 10 Mesin Pengorek Terowong (TBM) untuk pelaksanaan projek Aliran Transit Massa (MRT) Sungai Buloh-Kajang dijangka tiba di Malaysia Januari ini. Ia adalah untuk memulakan kerja penggalian terowong dari kawasan Cochrane, Kampung Pandan hingga ke Pasar Rakyat di ibu negara.
Lagi..

Jazz Hibrid CKD dilancar
Alor Gajah: Honda Malaysia Sdn Bhd melancarkan model kereta kompak Jazz Hibrid pemasangan tempatan (CKD) yang disasarkan meraih jualan lebih 4,800 unit tahun depan.
Lagi..

RHBCap muktamad beli bank Indonesia Jun
RHB Capital Bhd (RHBCap) dijadual memuktamadkan pembelian 40 peratus kepentingan bank Indonesia, PT Bank Mestika Dharma pada Jun tahun depan. Ia dibuat selepas rundingan pembelian pegangan ekuiti bank Indonesia itu berlanjutan selama tiga tahun.
Lagi..

IPO Malakoff diunjur jana modal RM3 bilion
Kuala Lumpur: Malaysia bakal menyaksikan satu lagi penyenaraian mega di Bursa Malaysia tahun depan menerusi tawaran awam permulaan (IPO) Malakoff Corporation Bhd dengan anggaran penjanaan modal dalam lingkungan AS$1 bilion (RM3 bilion).
Lagi..

TNB salur RM257.6j naik taraf sistem
Tenaga Nasional Bhd (TNB) memperuntukkan RM257.6 juta untuk kerja menaik taraf sistem pembahagian utamanya sehingga 2015 dalam usaha meningkat dan memberikan perkhidmatan bekalan elektrik berkualiti kepada lebih 307,000 pengguna berdaftar di Melaka.
Lagi..

3 strategi lonjak MASKargo
MASKargo Sdn Bhd akan menumpukan kepada tiga strategi teras bagi melonjakkan prestasi perniagaannya tahun ini.
Lagi..

Malaysia capai bajet lebihan menjelang 2020
Malaysia bukan saja mampu mencapai status negara maju berpendapatan tinggi menjelang 2020, malah mencatatkan bajet lebihan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala.
Lagi..

SC denda Ranhill, Hamdan
Suruhanjaya Sekuriti (SC) mendenda Ranhill Energy and Resources Bhd (Ranhill) RM200,000 serta menegur dan mendenda Tan Sri Hamdan Mohamad sebanyak RM300,000.
Lagi..

Bank Negara umum anggota baru MPS
Bank Negara Malaysia (BNM) mengumumkan pelantikan 11 anggota baru Majlis Penasihat Syariah (MPS) untuk tempoh tiga tahun, berkuat kuasa 1 November lalu.
Lagi..

M+S yakin Duo laris
M+S Pte Ltd yakin projek hartanah sulungnya di Singapura yang akan dilancarkan pertengahan bulan ini akan mendapat sambutan baik daripada pembeli Malaysia, Singapura dan luar negara.
Lagi..

PNB lantik bank gabung aset hartanah
Permodalan Nasional Bhd (PNB) melantik bank termasuk Credit Suisse Group AG dan JPMorgan Chase & Co untuk menggabungkan aset hartanah miliknya bernilai kira-kira RM15 bilion sebelum disenaraikan di pasaran saham tahun depan, demikian mengikut dua sumber rapat.
Lagi..

Insurans, takaful lebih murah, mudah
Bank Negara Malaysia (BNM) menerbitkan kertas konsep Rangka Kerja Insurans Hayat dan Takaful Keluarga yang bakal membolehkan pengguna akses kepada produk insurans hayat dan takaful dengan mudah serta pada kos lebih rendah.
Lagi..

Saham Asia: Saham Asia tinggi di luar jangkaan
Pasaran saham Asia kebanyakannya ditutup lebih tinggi semalam, dirangsang oleh data dagangan lebih tinggi daripada jangkaan di China yang memberikan bukti baru pemulihan di ekonomi kedua terbesar dunia itu.
Lagi..

Penjualan hartanah bantu kerugian Sony
Tokyo: Presiden Sony Corp, Kazuo Hirai, bergantung kepada penjualan hartanah untuk mencatatkan keuntungan pertama syarikat berkenaan dalam tempoh lima tahun.
Lagi..

MBSB biayai dua projek Geo Valley
Malaysia Building Society Bhd (MBSB) membiayai pinjaman bernilai RM109 juta untuk dua projek hartanah yang dimajukan Geo Valley Sdn Bhd (Geo Valley), di Pulau Pinang.
Lagi..

SP Setia kumpul RM942.86 juta harga tawaran saham baru
SP Setia Bhd berjaya mengumpul dana sehingga RM942.86 juta menerusi tawaran persendirian 320.7 juta saham dalam kumpulan itu dengan harga RM2.94 sesaham.
Lagi..

Malaysia catat lebihan dagangan tahun ke-15
Malaysia mencatat lebihan dagangan untuk tahun ke-15 berturut-turut pada tahun lalu meskipun berdepan persekitaran ekonomi dunia mencabar.
Lagi..

Sukuk DanaInfra naik 1.31 peratus
Sukuk runcit DanaInfra Nasional Bhd yang mula disenaraikan di Bursa Malaysia semalam, mendapat sambutan memberangsangkan daripada pelabur apabila muncul sebagai kaunter paling untung dalam sesi dagangan sulungnya semalam.
Lagi..

FGV komited isytihar dividen tunai lumayan
FELDA Global Ventures Holdings Bhd (FGV) komited untuk terus mengisytiharkan dividen tunai yang lumayan kepada pemegang sahamnya setiap tahun.
Lagi..

Bisnes Dunia: Ekonomi Singapura perlahan
SINGAPURA: Pertumbuhan ekonomi Singapura bergantung kepada perdagangan, berkembang pada kadar perlahan tahun lalu iaitu pada kadar 1.3 peratus berikutan penurunan eksport kesan kemerosotan ekonomi global.
Lagi..

Jualan kenderaan meningkat
JUMLAH jualan kenderaan penumpang dan komersial pada Januari meningkat 34.5 peratus kepada 55,066 unit berbanding tempoh sama tahun sebelumnya didorong sentimen pengguna yang kekal positif.
Lagi..

Bumi Armada bida kontrak luar negara RM18.6 bilion
Bumi Armada Bhd, syarikat penyedia perkhidmatan lapangan minyak luar pesisir pantai antarabangsa yang berpangkalan di Malaysia, sedang membida kontrak berkaitan minyak dan gas di luar negara bernilai AS$6 bilion (RM18.6 bilion).
Lagi..

PIPC bakal terima pelaburan RM25 bilion
PROJEK Kompleks Petroleum Bersepadu Pengerang (PIPC) bakal menerima pelaburan bernilai kira-kira RM25 bilion daripada sebuah syarikat berpangkalan di Asia Tenggara.
Lagi..

Ulasan Pasaran: FBM KLCI menokok 0.98 mata
Harga saham di Bursa Malaysia (FBM KLCI) ditutup tinggi sedikit disokong oleh kenaikan dalam saham kewangan terpilih, kata peniaga.
Lagi..

Firefly lanjut promosi tiket hingga hari ini
Firefly Sdn Bhd, syarikat penerbangan komuniti milik Penerbangan Malaysia (MAS), melanjutkan promosi jualan tambang rendah RM77 bagi tiket pergi balik ke destinasi pilihan pengguna sehingga jam 7 petang, hari ini.
Lagi..

KBP PETRONAS tingkat sektor hiliran negara
Kompleks Bersepadu Pengerang (KBP) PETRONAS di Johor penting untuk sektor hiliran negara, kata penganalisis.
Lagi..

RHB, OUM kerjasama tawar program Diploma Eksekutif
RHB Bank Bhd mengadakan kerjasama strategik dengan Open University Malaysia (OUM) bagi memperluaskan platform pembelajaran dan pendidikan untuk pembangunan kakitangannya.
Lagi..

Susun perniagaan bukan teras
FELDA Global Ventures Holdings Bhd sedang meninjau untuk menyusun semula strategi perniagaan bukan terasnya, sekali gus meningkatkan lagi nilainya.
Lagi..

Skytrax iktiraf KLIA kedua terbaik
Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang dipilih sebagai lapangan terbang kedua terbaik pada Anugerah Lapangan Terbang Dunia Skytrax 2014.
Lagi..

KLIA Aeropolis bakal miliki taman tema
Malaysia bakal memiliki satu lagi taman tema bertaraf dunia apabila Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) merancang membangunkan sebuah taman tema di projek pembangunan hartanah meganya di KLIA Aeropolis menjelang 2020.
Lagi..

Singapura kurangkan tenaga kerja asing
SINGAPURA menyasar untuk membina satu negara inklusif dan kukuh, dengan mengurangkan pergantungan pada tenaga kerja asing serta menerima pakai pelbagai strategi sosial dan ekonomi di bawah Bajet 2012.
Lagi..

Jepun, China promosi tukaran yen-yuan
CHINA dan Jepun akan memulakan usaha mempromosikan pertukaran langsung mata wang kedua-dua negara itu pada bulan ini berikutan aktiviti perdagangan semakin berkembang, lapor akhbar Nikkei semalam.
Lagi..

Projek Bandar Malaysia lancar
PROJEK Bandar Malaysia yang dirancang dibangunkan di tapak pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Sungai Besi berjalan lancar berikutan termeterai perjanjian pembangunan di lapan tapak pemindahan untuk pangkalan tentera dan polis.
Lagi..

Tender Metropolis Kesihatan UM ditawar tidak lama lagi
TENDER projek pembangunan bersepadu penjagaan kesihatan yang dikenali sebagai Metropolis Kesihatan Universiti Malaya dengan kos keseluruhannya bernilai RM1.25 bilion, akan mula ditawarkan dalam masa terdekat bagi membolehkan ia beroperasi sepenuhnya menjelang 2016.
Lagi..

Allianz General sedia kereta gantian sementara
Allianz General Insurance Company (Malaysia) Bhd menawarkan perkhidmatan nilai tambah apabila menyediakan kereta gantian sementara bagi pelanggannya yang terbabit kemalangan atau menjadi mangsa kecurian.
Lagi..

Sasar jualan RM300 juta
CCM Pharmaceuticals Sdn Bhd yakin mampu meraih sasaran nilai jualan lebih RM300 juta tahun ini, didorong pengenalan lima produk barunya, kata Pengurus Kanan Pemasaran OTC, Shamsul Idham Ahad.
Lagi..

FBM KLCI cecah 1,711.29 mata
Pasaran saham tempatan meneruskan aliran meningkat apabila indeks penanda arasnya, FBM KLCI ditutup pada paras tertinggi dalam sejarah iaitu 1,711.29 mata semalam.
Lagi..

MIDF bakal jadi bank Islam
PERMODALAN Nasional Bhd (PNB) sedang meninjau kemungkinan menjadikan anak syarikat milik penuhnya, Malaysian Industrial Development Finance Bhd (MIDF) sebagai sebuah bank Islam sepenuhnya.
Lagi..

RM20j dana MDG disedia tahun ini
Sejumlah RM20 juta dana Geran Pembangunan Pasaran (MDG) diperuntukkan tahun ini bagi membantu syarikat, terutama Bumiputera memperluaskan perniagaan mereka, khususnya ke pasaran luar negara.
Lagi..

Takaful Malaysia, Tesco terus kerjasama
Syarikat Takaful Malaysia Bhd (Takaful Malaysia) meningkatkan kerjasama dengan Tesco Stores (Malaysia) Sdn Bhd (Tesco) bagi melancarkan inisiatif kempen pengiklanan iaitu ‘Tiada Tuntutan? Dapatkan 15% Pulangan Tunai Untuk Insurans Motor Anda’.
Lagi..

JCorp bangun projek RM1b
Johor Corporation (JCorp) merancang membangunkan satu lagi projek mega bernilai lebih RM1 bilion, membabitkan pembangunan Larkin Central Park yang bakal menjadi antara ikonik baharu di Johor Bahru.
Lagi..

Bursa Malaysia dijangka diniagakan berhati-hati minggu depan
KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia dijangka mencatatkan dagangan berhati-hati minggu depan, dengan petunjuk pasaran FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) kekal disokong pada paras sokongan 1,880 dengan jangkaan menuju ke arah paras psikologi 1,900.
Lagi..

Sarawak catat eksport RM50.477 juta bagi Januari-Mei
KUCHING: Nilai perdagangan eksport Sarawak mencecah RM50.477 juta dalam tempoh Januari hingga Mei tahun ini, manakala nilai import bagi tempoh yang sama sebanyak RM17.345 juta.
Lagi..

Tingkat daya saing produk perabot
Kerajaan sedang merangka satu mekanisme untuk mengurangkan pekerja asing yang kini mendominasi industri perabot tempatan dan pada masa sama meningkatkan penyertaan tenaga kerja tempatan dalam industri berkenaan.
Lagi..

Pengambilan untung jejas saham Asia
Kebanyakan pasaran Asia jatuh semalam berikutan kegiatan pengambilan untung selepas rali pada hari sebelumnya membayangi prestasi kukuh di Wall Street.
Lagi..

FBM KLCI menyusut 1.6 mata
Harga saham di Bursa Malaysia ditutup rendah semalam kerana aktiviti pengambilan untung dengan pelabur mengurangkan pegangan menjelang cuti hujung minggu, kata peniaga.
Lagi..

Pakej gaji CEO baru Yahoo AS$70 juta
NEW YORK: Pakej ganjaran Ketua Eksekutif (CEO) baru Yahoo, Marissa Mayer boleh mencecah lebih daripada AS$70 juta (RM220.44 juta) merangkumi gaji, bonus, saham terhad dan saham opsyen dalam lima tahun, demikian mengikut pemfailan undang-undang oleh syarikat itu.
Lagi..

Lotus buka pusat 3S
Group Lotus plc, syarikat milik penuh PROTON Holdings Bhd akan membuka sebuah pusat 3S, ibu pejabat serta kedai konsep di negara ini selaras rancangan menjadikan Malaysia sebagai hab operasi di Asia.
Lagi..

Biaya tambahan RM100 juta
Naza TTDI Sdn Bhd terus mendapat keyakinan dan sokongan padu Al Rajhi Banking and Investment Corporation Bhd (Al Rajhi Bank) apabila cabang perniagaan hartanah Kumpulan Syarikat Naza itu diberikan kemudahan pembiayaan tambahan bernilai RM100 juta.
Lagi..

OSP3: MAVCAP labur RM326.13j
Malaysia Venture Capital Management Bhd(MAVCAP) komited untuk melabur hingga AS$100 juta (RM326.13 juta) dalam hingga empat rakan kongsi di bawah program rakan kongsi penyumberan luar ketiganya (OSP3).
Lagi..

Sembilan IP O mega bakal dilancar
Separuh kedua tahun ini dijangka menyaksikan jumlah terbitan awam permulaan (IPO) yang lebih rancak menerusi pelancaran beberapa IPO mega yang dijangka mengatasi tahun 2012 yang disifatkan tahun terbaik IPO.
Lagi..

Strategi Pelaburan Ekuinas
Ekuiti Nasional Bhd (Ekuinas) akan terus menumpukan pelaburan dalam tiga sektor terasnya tahun ini dengan peruntukan pelaburan RM600 juta.
Lagi..

MOBS mampu jimat belanja ICT syarikat tempatan
HEITECH Padu Management Services (HPMS), penyedia perkhidmatan infrastruktur teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), memperkenalkan produk terbarunya dikenali sebagai sistem sokongan pengurusan dalam talian (MOBS).
Lagi..

Malaysia utamakan inovasi, kreativiti
PROGRAM Transformasi Kerajaan (GTP) dan Model Baru Ekonomi (MBE) Malaysia menjadi perkara yang dikongsi dengan negara lain pada Kongres Teknologi Maklumat Dunia (WCIT2010) di Amsterdam, yang baru berakhir.
Lagi..

PNB Commercial sasar tingkat nilai aset
PNB Commercial Sdn Bhd, syarikat pengurusan aset menerusi Kumpulan Permodalan Nasional Bhd (PNB), kini menyasarkan untuk meningkatkan nilai aset di bawah portfolio pengurusannya bagi menyokong matlamat syarikat mencatat pertumbuhan keuntungan purata dua angka setiap tahun.
Lagi..

MYEG catat untung bersih RM5.8j
MY EG Services Bhd (MYEG), penyedia perkhidmatan elektronik kerajaan, mencatatkan keuntungan bersih RM5.8 juta bagi suku ketiga berakhir 31 Mac 2010, meningkat 22.8 peratus berbanding suku kedua berakhir 31 Disember 2009.
Lagi..

Acer perkenal produk baru
ACER Inc, satu daripada syarikat komputer terbesar dunia, menjangka mengembangkan kehadirannya di pasaran Malaysia dengan memperkenalkan satu rangkaian produk baru tidak lama lagi.
Lagi..

WHF tangani isu integriti halal
FORUM Halal Sedunia (WHF) 2010 yang bakal diadakan di Kuala Lumpur pada 21 dan 22 Jun ini, akan memfokuskan pelan tindakan menyeluruh bagi menangani pelbagai isu kritikal dalam industri halal, khususnya integriti halal.
Lagi..

Malaysia terajui ekosistem halal
KEMENTERIAN Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) akan menumpukan usaha menjadikan Malaysia sebagai pusat ekosistem halal merangkumi segala aspek pengendalian dan pengurusan produk yang dihasilkan bagi tujuan eksport, bermula tahun ini.
Lagi..

Sukuk Global dapat langganan lebih AS$6 bilion
SUKUK Global Malaysia dikenali sebagai ‘Emas’ yang dilancarkan pada 19 Mei lalu mendapat sambutan memberangsangkan dengan menyaksikan saiz terbitannya ditingkatkan kepada AS$1.25 bilion berbanding cadangan awal AS$1 bilion.
Lagi..

Langgan internet dapat komputer
TELEKOM Malaysia Bhd (TM) semalam melancarkan pakej ‘Jalur Lebar TM dengan Komputer 1Malaysia’ yang membolehkan pelanggan berpendapatan rendah mendapatkan 200,000 komputer percuma dengan yuran bulanan perkhidmatan jalur lebar serendah RM38.
Lagi..

Bisnes Dunia: Tiada internet tak ganggu hidup manusia
JIKA sehari tanpa Wikipedia adalah sesuatu yang menyusahkan, maka perkara itu perlu difikir dengan mendalam. Dalam dunia serba moden ini, kita tentu boleh bertahan jika seluruh internet lumpuh untuk sehari atau seminggu.
Lagi..

Bisnes Dunia: General Motors rampas takhta Toyota
GENERAL Motors Co (GM) merampas semula gelaran pengeluar kenderaan paling laris di dunia daripada pesaingnya, Toyota Motor Corp untuk 2011. Namun begitu, syarikat automotif Amerika Syarikat (AS) itu berdepan cabaran untuk mengekalkan status itu berikutan Toyota sedang giat membina semula perniagaannya yang terjejas akibat bencana alam di Jepun awal tahun lalu.
Lagi..

MARA lancar Tahun Reka Bentuk 2012
MAJLIS Amanah Rakyat Malaysia (MARA) melancarkan Tahun Reka Bentuk 2012 (MDY2012) bertujuan meningkatkan kesedaran di kalangan pereka tempatan mengenai kepentingan inovasi rekaan untuk menjadikan negara maju menjelang 2020.
Lagi..

Scomi bina monorel di Brazil
SCOMI Group Bhd menerusi anak syarikatnya, Scomi Engineering Bhd bersama dengan tiga syarikat Brazil memeterai kontrak dengan Sekretariat Infrastruktur Negeri Amazon, Brazil bagi membangunkan projek monorel di Manaus bernilai RM2.56 bilion.
Lagi..

PNB setuju ambil alih SP Setia
PERMODALAN Nasional Bhd dan Tan Sri Liew Kee Sin bersetuju membuat tawaran bersama, bagi mengambilalih SP Setia Bhd pada harga tawaran baru iaitu RM3.95 bagi setiap saham dan 96 sen bagi setiap waran.
Lagi..

Perbadanan Wakaf Selangor, NSC bina rumah berkembar
Perbadanan Wakaf Selangor (PWS) dan Nada Sepakat Corporation (Malaysia) Sdn Bhd (NSC) bekerjasama untuk membina 80 unit rumah berkembar setingkat setengah di Batu 8, Jalan Kebun di Shah Alam.
Lagi..

GE meterai perjanjian bekal gas turbin
General Electric (GE) semalam memeterai Rangka Perjanjian Global tujuh tahun dengan PETRONAS bagi membekalkan pakej turbin gas untuk projek di daratan dan luar pesisir syarikat petroleum nasional itu di Malaysia dan pelbagai negara lain di seluruh dunia.
Lagi..

Golf lonjak populariti Volkswagen
Model Golf yang mengangkat populariti Volkswagen AG (VW) sejak kemunculan generasi pertamanya pada tahun 1974, kini mencatatkan lebih 30 juta unit jualan di seluruh dunia.
Lagi..

Maybank mampu realisasi sasaran
Malayan Banking Bhd (Maybank) yakin mampu merealisasikan sasarannya untuk muncul sebagai peneraju sektor perbankan serantau menjelang tahun 2015, walaupun hanya menerusi pertumbuhan organik, khususnya dari pasaran Singapura, Indonesia dan Filipina.
Lagi..

Kukuh kedudukan dalam IBS
KUB Malaysia Bhd (KUB) mengukuhkan lagi kedudukannya dalam segmen Sistem Binaan Berindustri (IBS) apabila membeli 30 peratus baki kepentingan yang belum dimilikinya dalam Precast Products Sdn Bhd (PPSB).
Lagi..

Empat bilion unit AS1M sudah dilanggan
Lebih empat bilion unit Amanah Saham 1Malaysia (AS1M) sudah dilanggan oleh pelabur Bumiputera sejak ia dilancarkan kira-kira lima tahun lalu, sekali gus mencerminkan peningkatan keyakinan pelabur terhadap prestasi saham amanah itu.
Lagi..

Eksport koko dijangka RM4b
Nilai eksport koko dan produk koko negara dijangka mampu mencapai paras RM4 bilion tahun ini, kata Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Malaysia, Tan Sri Bernard Dompok.
Lagi..

GST boleh dilaksana menjelang 2014
Kuala Lumpur: Taxand Malaysia Sdn Bhd, syarikat perunding cukai berpendapat Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) boleh dilaksanakan menjelang 2014, jika keadaan ekonomi global kekal baik ketika itu.
Lagi..

Produk hijau dari Teknologi Inovasi Solar
TEKNOLOGI Inovasi Solar Sdn Bhd, memperkenalkan dua produk teknologi hijau iaitu Sistem Penyaman Udara Solar Dingin dan Penyejuk Solar BCT yang berupaya menjimatkan penggunaan tenaga elektrik sehingga 50 peratus.
Lagi..

Duti eksport minyak sawit dikurang
Kerajaan akan mengurangkan duti eksport minyak sawit mentah (MSM) kepada antara 4.5 peratus hingga 8.5 peratus berkuat kuasa 1 Januari 2013, daripada 23 peratus sekarang.
Lagi..

AmBank dipilih syarikat cemerlang Asia
AMBANK dipilih sebagai "Syarikat Cemerlang Asia" pada majlis Anugerah Pengiktirafan Tadbir Urus Asia 2013 yang berlangsung di Manila anjuran Corporate Governance Asia.
Lagi..

ERL bantu Makkah Metro Line
Express Rail Link (ERL) sekali lagi memberikan sokongan operasi kepada Al Mashaaer Al Mugaddassah Metro Line Arab Saudi sepanjang musim Haji ini dengan menghantar 31 pekerja ke negara itu.
Lagi..

Untung enam bulan Bank Rakyat RM1.11b
Bank Rakyat meraih keuntungan sebelum cukai dan zakat sebanyak RM1.11 bilion dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini, meningkat lima peratus daripada RM1.06 bilion dalam tempoh sama tahun lalu.
Lagi..

ABN tawar 100 saluran TV lebih murah
ASIAN Broadcasting Network (M) Sdn Bhd (ABN), bakal menyertai pasaran televisyen berbayar tempatan dengan menawarkan perkhidmatan televisyen kabelnya pada harga mampu milik menerusi pengenalan pakej asas yang ditawarkan sehingga 30 peratus lebih murah berbanding stesen televisyen berbayar sedia ada.
Lagi..

Saham Asia: Penurunan penarafan kredit Sepanyol jejas pasaran
PASARAN Asia ditutup bercampur-campur semalam selaras dengan data Amerika Syarikat (AS) yang tidak sekata sementara sentimen terjejas ekoran laporan penurunan penarafan kredit Sepanyol yang lebih rendah.
Lagi..

Sepanyol cecah kadar pengangguran tertinggi
EKONOMI Sepanyol yang sedang 'sakit' menghadapi 'krisis besar' susulan kadar pengangguran mencecah paras tertinggi dalam dua dekad dan Standard & Poor (S&P) menurunkan penarafan hutang kerajaannya.
Lagi..

Firma automotif diminta hasil jenama untuk pasaran China
PENGELUAR kereta antarabangsa yang beroperasi di China berkata, Beijing memberi tekanan untuk menghasilkan jenama baru yang khusus supaya rakan niaga tempatan boleh menerima manfaat teknikal cara pembuatannya, tetapi pakar memberi amaran strategi itu boleh mendatangkan kesan tidak diingini.
Lagi..

Peraduan untuk kanak-kanak
ALCATEL-LUCENT Malaysia melancarkan pertandingan Geek-the-Genius, yang memerlukan pesertanya membangunkan aplikasi Facebook yang sesuai untuk kanak-kanak antara lima hingga 12 tahun.
Lagi..

Ulasan Pasaran: Tekanan jualan jejas FBM KLCI
Harga saham di Bursa Malaysia ditutup lebih rendah semalam berikutan tekanan jualan menjelang hari minggu seiring pasaran serantau.
Lagi..

UOA Damansara dapat status pusat siber MSC
UOA Damansara yang terletak antara persimpangan Kuala Lumpur dan Petaling Jaya, dianugerahkan status pusat siber Koridor Raya Multimedia (MSC) Malaysia oleh kerajaan.
Lagi..

18 firma Arab Saudi terokai pasaran negara
Sebanyak 18 syarikat Arab Saudi yang menyertai Pameran Halal Antarabangsa Malaysia 2014 (MIHAS 2014) berminat memasuki pasaran Malaysia, kata Pengarah Perhubungan Awam dan Pemasaran Pihak Berkuasa Pembangunan Eksport Saudi (SEDA), Feras Abal Khail.
Lagi..

Malaysia pendahulu Indeks Keselamatan Makanan Global
Malaysia mengatasi negara anggota ASEAN lain dalam Indeks Keselamatan Makanan Global.
Lagi..

Terminal simpanan minyak Pengerang mula beroperasi hari ini
Terminal penyimpanan minyak komersial terbesar di Malaysia akan memulakan operasinya, apabila menerima penghantaran bahan api pertama hari ini.
Lagi..

EJEN, PERUNDING HARTANAH
Bermula 1 Jun ini, ejen dan perunding hartanah diwajibkan memakai tag pengenalan diri yang dikeluarkan Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartatanah Malaysia (BOVAEA) ketika menjalankan urus niaga dengan pelanggan masing-masing.
Lagi..

Skim pinjaman Maybank ke Melbourne
MALAYAN Banking Bhd (Maybank) mengembangkan skim pinjaman gadai janji ringgit luar negaranya ke Melbourne, Australia, dan menjangka menarik pinjaman berjumlah kira-kira RM300 juta dalam tempoh 12 bulan ini.
Lagi..

Chery bina kilang di Malaysia
CHERY Automobile Malaysia Sdn Bhd akan melabur RM250 juta dalam tempoh lima tahun termasuk membina kilang pemasangan kenderaan jenama China itu di negara ini.
Lagi..

MyMobile tawar perbankan mudah alih
MALAYSIA bakal menjadi antara negara pertama yang menyediakan khidmat perbankan mudah alih menggunakan semua jenis telefon bimbit, apabila ia mula diperkenalkan kepada umum pada September ini.
Lagi..

Sasar biaya aset naik 9 peratus
Kuala Lumpur: AmIslamic Bank Bhd, cabang perbankan Islam Kumpulan AmBank menyasarkan pertumbuhan pembiayaan aset antara lapan hingga sembilan peratus bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2015, didorong pengukuhan perbankan korporatnya.
Lagi..

AEON sasar jualan 130 peratus
AEON Co (M) Bhd (AEON) menyasar untuk mencatat sasaran jualan sehingga 130 peratus menerusi Pesta Makanan New Zealand yang akan diadakan di lima cawangan AEON, bermula 13 Mac lalu hingga 26 Mac ini.
Lagi..

BHPetrol rancang buka 150 lagi stesen
BHPetrol, syarikat stesen minyak milik Boustead Holdings Bhd, merancang membuka 150 stesen minyak dalam tempoh tiga tahun daripada 350 sedia ada.
Lagi..

Suntikan dana Perodua UK
Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) akan mengagihkan dana operasi bernilai 1.2 juta (RM6.55 juta) untuk tempoh lapan tahun kepada pengedarnya, Perodua UK Ltd, bagi meneruskan perkhidmatan selepas jualan di negara itu.
Lagi..

Nilai pembangunan kasar RM4 bilion
Mah Sing Group Bhd akan melancarkan rangkaian projek hartanah di empat kawasan pertumbuhan utama Malaysia iaitu Lembah Klang, Johor, Pulau Pinang dan Sabah sepanjang tahun ini dengan unjuran nilai pembangunan kasar (GDV) RM4 bilion.
Lagi..

Perbelanjaan pengguna berkembang
Perbelanjaan pengguna akan terus berkembang tahun ini berikutan kadar tabungan tinggi, pengangguran rendah dan ketibaan pelancong lebih ramai sempena Tahun Melawat Malaysia 2014, meskipun pada kadar lebih sederhana.
Lagi..

Projek RM1.5b siap 2017
K-Langat Land Sdn Bhd mengunjurkan projek pembangunan bercampur di tapak seluas 12.14 hektar miliknya di Seksyen 15, Bandar Baru Bangi, Selangor akan siap sepenuhnya menjelang 2017.
Lagi..

Harga Mitsubishi ASX kini lebih murah
Mitsubishi Motors Malaysia akan menampilkan kenderaan utiliti sukan (SUV) pemasangan tempatan (CKD), Mitsubishi ASX, hujung bulan ini, yang ditawarkan pada harga lebih kompetitif berbanding model sebelumnya.
Lagi..

CGC beri rebat hingga 15 peratus
LEBIH 1,800 peminjam Credit Guarantee Corporation Malaysia Bhd (CGC) akan menikmati rebat antara dua hingga 15 peratus untuk yuran jaminan tahunan mereka, tahun ini.
Lagi..

Tujuh ekspo sasar jualan RM100 juta
KEMENTERIAN Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menyasarkan jualan sehingga RM100 juta sepanjang penganjuran tujuh siri Ekspo Beli Barangan Malaysia 2012 yang bermula semalam.
Lagi..

PETRONAS jangka harga minyak turun
PETRONAS menjangkakan harga minyak akan mengalami penurunan susulan keadaan ekonomi tidak menentu, kata Ketua Pegawai Operasi dan Naib Presiden Eksekutifnya (Perniagaan Hiliran), Datuk Wan Zulkiflee Wan Ariffin.
Lagi..

SME Factors lancar dana biaya sektor swasta
SME Factors Sdn Bhd, syarikat yang menyediakan pembiayaan pemfaktoran kepada kontraktor dan pembekal kontrak kerajaan, akan melancarkan dana pembiayaan khusus bagi sektor swasta dalam tempoh enam bulan ini.
Lagi..

Travelex Group pilih Malaysia perluas operasi
FIRMA tukaran asing global, Travelex Group memilih menjadikan Malaysia sebagai habnya bagi menembusi pasaran tukaran asing di Asia Tenggara. Pengerusi Travelex Group Ltd, Lloyd Dorfman, berkata negara ini adalah habnya yang pertama di rantau ini kerana ia belum beroperasi di negara jiran seperti Vietnam, Indonesia dan Thailand.
Lagi..

Gas Malaysia muktamad IPO RM2.20 seunit
GAS Malaysia Bhd menetapkan harga langganan muktamad saham tawaran awam permulaan (IPO) sempena penyenaraiannya di Pasaran Utama Bursa Malaysia pada RM2.20 seunit.
Lagi..

Proses lulus permit pembinaan hanya 10 langkah
PASUKAN Petugas Khas Pemudahcara Perniagaan (PEMUDAH) dengan kerjasama Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan memperkenalkan prosedur baru bagi kelulusan permit pembinaan pada 1 Jun ini yang akan mengurangkan dengan ketara masa menunggu.
Lagi..

BiotechCorp sasar tarik RM4b FDI
MALAYSIA Biotechnology Corporation (BiotechCorp), dengan kerjasama beberapa agensi kerajaan lain, menyasarkan menarik pelaburan langsung asing (FDI) berjumlah RM4 bilion dalam sektor bioteknologi perindustrian sepanjang tahun ini dan tahun depan.
Lagi..

Sasar 50,000 pencarum PRS
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengunjurkan jumlah pencarum Skim Persaraan Swasta (PRS) yang berdaftar dengan Pentadbir Pencen Swasta Malaysia (PPA) akan meningkat sekali ganda kepada 50,000 menjelang Jun ini.
Lagi..

Saham Asia: Keyakinan pelabur kukuh saham Asia
KEYAKINAN pelabur terhadap ekonomi meningkatkan pasaran saham Asia lebih tinggi semalam selepas Wall Street mencatatkan lebih banyak keuntungan manakala pasaran pekerjaan Amerika Syarikat (AS) terus menunjukkan isyarat pengukuhan.
Lagi..

Isu sawit agenda Malaysia-EU FTA
Isu berhubung pelabelan dan pengharaman minyak sawit serta kesan kehilangan status Malaysia sebagai negara penerima Skim Keutamaan Am (GSP) Kesatuan Eropah (EC) hujung tahun ini harus dimasukkan dalam agenda rundingan Perjanjian Perdagangan Bebas Malaysia-Kesatuan Eropah (Malaysia-EU FTA).
Lagi..

Bank Negara berhasil tingkat kawalan ringgit
Beberapa bank di Singapura akan menamatkan penggunaan kadar tukaran yang ditetapkan sendiri bagi mata wang ringgit, yang mana berbeza berbanding kadar tukaran rasmi di pasaran mata wang, kata sumber rapat perkara berkenaan.
Lagi..

Khazanah bida saham GE dalam bank Thailand
Khazanah Nasional Bhd berminat untuk membeli saham bernilai AS$1.8 bilion (RM5.6 bilion) milik General Electric Co (GE) dalam Bank of Ayudhya (BAY), kata beberapa sumber yang rapat perkara itu.
Lagi..

Bisnes Dunia: Permintaan iPad tinggi
PERMINTAAN terhadap komputer tablet berkembang lebih pantas berbanding unjuran awal, didorong permintaan kukuh iPad keluaran Apple.
Lagi..

U Mobile lancar pakej baru lebih pantas
U Mobile Sdn Bhd, penyedia perkhidmatan mudah alih dan rumusan data 3G tempatan, melancarkan pakej baru yang disasarkan khusus kepada pengguna perniagaan.
Lagi..

Xingquan kaji penyenaraian kedua di bursa saham lain
Xingquan International Sports Holdings Ltd, pengeluar kasut, pakaian dan aksesori sukan dari China yang disenaraikan di Bursa Malaysia pada 2009, menimbang untuk membuat penyenaraian keduanya di bursa saham antarabangsa lain.
Lagi..

Prasarana laksana projek hartanah RM1 bilion
Syarikat Prasarana Negara Bhd (Prasarana) akan membangunkan kawasan tempat letak kereta Stesen Transit Aliran Ringan (LRT) Kelana Jaya seluas dua hektar kepada projek hartanah bercampur bernilai kira-kira RM1 bilion.
Lagi..

THP Sinar bantu pelabur di UK
THP Sinar Sdn Bhd sebuah syarikat di bawah Tabung Haji menjalinkan kerjasama dengan OCS Group UK Ltd, untuk menyediakan perkhidmatan pengurusan kemudahan untuk hartanah yang dimiliki syarikat Malaysia di United Kingdom (UK).
Lagi..

Protasco bina pangsapuri PPA1M
Protasco Bhd mengembangkan lagi perniagaannya dalam bidang hartanah dengan membangunkan Projek Perumahan Awam 1Malaysia (PPA1M) fasa satu di Putrajaya bernilai RM578.5 juta.
Lagi..

FELCRA siap sedia ke Bursa Malaysia
FELCRA Bhd akan disenaraikan di Bursa Malaysia dalam tempoh satu hingga tiga tahun lagi selepas proses penstrukturan semula perniagaan syarikat milik penuh Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah itu selesai.
Lagi..

60 Vespa nanti pelanggan DiGi
DiGi Telecommunications Sdn Bhd (DiGi) melancarkan kempen ‘60 Vespa Dalam 60 Hari’ yang memberi peluang kepada pelanggan internet mudah alih prabayar DiGi untuk memenangi sebuah Vespa LX150 yang bernilai RM8,800.
Lagi..

FAA bantu perkukuh kedudukan sistem kewangan
Penubuhan Agensi Akreditasi Kewangan (FAA) bakal menyediakan sektor kewangan tempatan dan antarabangsa dengan kumpulan modal insan yang lebih berkualiti dan berkaliber.
Lagi..

Eksport negara kembali pulih
Malaysia mula menyaksikan pemulihan dalam eksport apabila nilainya pada Julai lalu mencatatkan pertumbuhan 4.5 peratus selepas mengalami kemerosotan selama lima bulan berturut-turut sejak Februari.
Lagi..

PETRONAS raih hasil penerokaan minyak di Iraq
Petronas mula meraih hasil daripada penerokaannya dalam industri minyak di Iraq apabila anak syarikatnya, Petronas Carigali Iraq Holding BV mengeluarkan minyak pertamanya daripada lapangan minyak Garraf di Wilayah Thi Qar negara itu pada 31 Ogos lalu.
Lagi..

MAS, AirAsia didenda RM10j
Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) memutuskan mengenakan denda masing-masing sebanyak RM10 juta terhadap Penerbangan Malaysia (MAS) dan AirAsia Bhd di bawah Akta Persaingan 2010.
Lagi..

China dakwa ayam KFC tercemar
Shanghai: Yum Brands Inc, pemilik rangkaian makanan segera KFC telah dibekalkan dengan ayam yang mengandungi antibiotik berlebihan di China, kata pihak berkuasa keselamatan makanan yang menyiasat dakwaan mengatakan produk KFC tercemar.
Lagi..

Mitsubishi Electric terlebih caj projek
Tokyo: Kementerian Pertahanan Jepun berkata Mitsubishi Electric Corp, kontraktor ketenteraan kedua terbesar negara itu mengenakan caj berlebihan untuk peralatan dan perkhidmatan sebanyak 31.7 bilion yen (RM1.149 bilion) sejak lebih 11 tahun lalu.
Lagi..

Huawei lancar tiga telefon pintar baru
Kuala Lumpur: Huawei Technologies Malaysia Sdn Bhd mengunjur penjualan lebih 5,000 unit telefon pintar sebulan di negara ini menerusi pelancaran tiga telefon pintar terbarunya semalam.
Lagi..

KWSP tambah aset pelaburan di Australia
Kuala Lumpur: KUMPULAN Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengukuhkan lagi pelaburannya di Australia itu menerusi pembelian kali kedua portfolio logistik berkualiti membabitkan pelaburan A$300 juta (kira-kira RM957.075 juta).
Lagi..

Pertumbuhan AirAsia X kukuh, penumpang naik 28.9 peratus
AIRASIA X mencatatkan pertumbuhan kukuh pada suku kedua 2012, dengan membawa kira-kira 580,000 penumpang atau peningkatan 28.9 peratus berbanding suku yang sama tahun lalu.
Lagi..

Affin dapat ‘lampu hijau’ beli BMMB
ISU harga kekal sebagai penentu utama bagi Affin Holdings Bhd sama ada tawarannya bagi membeli kepentingan dalam Bank Muamalat Malaysia Bhd (BMMB) akan memberikan manfaat kepada pemegang sahamnya, walaupun ia menawarkan cadangan nilai menarik.
Lagi..

Standard Chartered kukuh kedudukan
MALAYSIA muncul pasaran penting kepada kumpulan perbankan global Standard Chartered apabila cabang perbankan Islamnya di negara ini menyumbangkan kira-kira satu perempat daripada pendapatan perniagaan perbankan Islam antarabangsanya.
Lagi..

ETP rangsang pertumbuhan, penyelamat ekonomi negara
Pertumbuhan kukuh ekonomi pada suku kedua tahun ini adalah dirangsang oleh projek Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang telah menampan kesan buruk kegawatan luar terhadap ekonomi negara, kata JF Apex Research.
Lagi..

Harga getah dijangka pulih tempoh terdekat
Kuala Lumpur: Harga getah di pasaran tempatan dijangka pulih dalam tempoh terdekat dengan gred SMR20 diunjurkan kembali meningkat ke paras RM10 sekilogram pada akhir September atau Oktober ini.
Lagi..

Nexfuel, Concord Energy meterai perjanjian
Nexfuel Ltd, anak syarikat Asia Bioenergy Technologies Bhd, memeterai perjanjian dagangan menjual semua produk biofuel yang dihasil menggunakan teknologi dibangunkan Cool Planet Energy Systems Inc kepada Concord Energy Pte Ltd.
Lagi..

Peluang beli Residensi 22 Mont’Kiara
Mereka yang terlepas peluang membeli kondominium mewah Residensi 22 Mont’Kiara selepas semua unit fasa pertama habis dijual lima bulan selepas pelancaran September tahun lalu, kini berpeluang berbuat demikian.
Lagi..

Ulasan Pasaran: Momentum belian sederhana
Bursa Malaysia tinggi sedikit ketika mengakhiri minggu ini dengan momentum belian sederhana dalam saham wajaran tinggi dan berharga murah, kata seorang peniaga.
Lagi..

MIDF sedia pengangkutan percuma ke MSAM
Malaysian Industrial Development Finance Bhd (MIDF) akan menyediakan perkhidmatan pengangkutan percuma untuk rakyat Kelantan mengunjungi Minggu Saham Amanah Malaysia (MSAM) 2014.
Lagi..

Menara baharu ubah wajah Dayabumi
Kompleks Dayabumi, yang menjadi mercu tanda utama di Kuala Lumpur pada awal 1980-an, bakal diberi wajah baharu apabila satu blok menara baharu setinggi 60 tingkat akan dibina di podium runcit City Point, kompleks berkenaan tidak lama lagi.
Lagi..

Saham Asia: Petunjuk positif Wall Street lonjak pasaran Asia
Pasaran Asia mencatatkan kenaikan untuk sesi kedua berturut-turut pada Jumaat menjejaki petunjuk positif daripada Wall Street, namun Bangkok kembali berundur apabila pengumuman askarnya kembali mengumumkan rampasan kuasa selepas berbulan lamanya berlaku bantahan maut di negara itu.
Lagi..

Kategori baharu mohon kuota solar
Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA) mewujudkan kategori baharu yang dikenali sebagai Komuniti untuk layak memohon kuota tarif galakan (FiT) untuk menjana tenaga solar mereka sendiri dan menjual yang berlebihan.
Lagi..

40,000 dijangka hadiri Perfect Livin’14
Lebih 40,000 pengunjung dijangka menghadiri pameran Perfect Livin’14 yang diadakan selama tiga hari hingga esok di Konvensyen Antarabangsa Pulau Pinang Subterranean (SPICE).
Lagi..

Usahawan Melayu, India diajak sertai MCCC
Dewan Perniagaan Malaysia-China (MCCC) mempelawa lebih ramai usahawan Melayu dan India menyertai pertubuhan itu bagi meneroka peluang pasaran China dengan lebih berkesan.
Lagi..

Cadangan IPO aset tenaga 1MDB tidak ditangguh
1MALAYSIA Development Bhd (1MDB) berkata, cadangan tawaran awam permulaan (IPO) aset tenaganya berjalan lancar dan ia akan dilaksanakan pada separuh kedua tahun ini.
Lagi..

Untung bersih suku pertama FGV RM208.8 juta
Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) meraih keuntungan bersih RM208.8 juta pada suku pertama berakhir 31 Mac 2014, meningkat 25 peratus berbanding RM167.1 juta pada suku yang sama tahun lalu.
Lagi..

Saham Asia: Data ekonomi euro jejas saham Asia
Saham Asia jatuh semalam susulan laporan data ekonomi zon euro merudum ke dalam kemelesetan pada akhir tahun lalu yang menjejaskan keyakinan pasaran menjelang mesyuarat Kumpulan 20 negara maju (G20) di Russia.
Lagi..

Jerman bimbang perang mata wang
BERLIN: MENTERI Kewangan Jerman mengeluarkan amaran mengenai bahayanya campur tangan bank pusat dalam pasaran tukaran wang.
Lagi..

Tingkat eksport lampu LED ke Thailand
PERBADANAN Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) menggalakkan pengeksport lampu LED di negara ini meraih kesempatan meningkatkan perniagaan susulan permintaan tinggi produk berkenaan di Thailand.
Lagi..

Petronas mula bina terminal FLNG
PETRONAS sudah menggerakkan kerja awal pembangunan unit kedua terminal gas asli cecair (LNG) terapung (FLNG) negara di luar pesisir Sabah yang berkeupayaan menghasilkan tambahan 1.5 juta tan LNG setahun.
Lagi..

Malaysia diunjur catat pertumbuhan kukuh
MALAYSIA diunjurkan mencatatkan pertumbuhan pendapatan yang kukuh tahun ini dibantu oleh permintaan permintaan berterusan untuk komoditi dan persekitaran pasaran domestiknya yang memberangsangkan, demikian mengikut firma perunding dan percukaian antarabangsa, Ernst & Young.
Lagi..

Prosper Teras liputi sektor pendidikan
Skim Prosper Teras yang diperkenalkan oleh Perbadanan Usahawan Nasional Bhd (PUNB) bagi mentransformasikan perniagaan usahawan Bumiputera dalam sektor strategik diperluaskan dengan turut meliputi sektor pendidikan, terutama membabitkan pendidikan prasekolah.
Lagi..

Tabung Haji beli hartanah di London
SELEPAS aktif melabur dalam hartanah di Arab Saudi sejak beberapa tahun lalu, Lembaga Tabung Haji mengalihkan pula perhatiannya ke Eropah dengan menyasarkan United Kingdom (UK) sebagai destinasi pelaburan seterusnya.
Lagi..

Pertumbuhan ekonomi global semakin hambar
PERTUMBUHAN perdagangan global yang sudah pun lemah daripada yang diunjurkan tahun lalu, akan bertambah perlahan lagi tahun ini berikutan masalah kemelesetan negara Kesatuan Eropah (EU), sementara kadar pertumbuhan ekonomi yang dinamik di China pula semakin pudar, demikian mengikut Pertumbuhan Perdagangan Dunia (WTO).
Lagi..

Beri maklumat telus jika mahu berjaya
USAHAWAN yang mahu berniaga, atau mengembangkan perniagaan menggunakan internet perlu menarik keyakinan pengguna dengan memberikan maklumat yang telus mengenai latar belakang syarikat mereka, penerangan produk serta mempamerkan butiran terperinci mengenai pengurusan.
Lagi..

Dua lagi pakej bina jejambat
MRT Corporation (MRT Corp), pemilik dan pengendali My Rapid Transit (MRT) Lembah Klang dijangka menganugerahkan kontrak bagi dua lagi pakej pembinaan laluan jejambat bagi projek itu dalam tempoh terdekat.
Lagi..

Kawal gula
MSM Malaysia Holdings mengemukakan cadangan kepada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) bagi membentuk persekitaran lebih adil kepada semua peserta yang terbabit dalam industri gula tempatan.
Lagi..

Kesan kurang jelas sekatan ekonomi
Langkah mengenakan sekatan ke atas Russia oleh Kesatuan Eropah (EU) dan Amerika Syarikat (AS) akan meningkatkan kos dengan ketara kepada Russia, namun sama ada mereka boleh mendesak Moscow menarik balik sokongannya kepada pemberontak di Ukraine adalah satu persoalan lain.
Lagi..

Toyota kekal penjual kereta terbanyak peringkat global
Tokyo: Toyota kekal sebagai penjual kereta terbanyak di peringkat global selepas enam bulan pertama tahun ini. Ia diikuti oleh Volkswagen (VW) yang mengatasi General Motors untuk menduduki tempat kedua ketika pengeluar kereta Amerika Syarikat (AS) itu bergelut dengan skandal berulang.
Lagi..

Ekonomi dunia catat pemulihan
Prestasi ekonomi akhir-akhir ini amat memberangsangkan, khususnya dengan perkembangan ekonomi beberapa negara maju.
Lagi..

PETRONAS majikan terbaik industri O&G Asia
PETRONAS terus memperkukuhkan kedudukannya sebagai satu daripada majikan terkenal dalam industri minyak dan gas multinasional di rantau ini apabila memenangi Anugerah Jenama Majikan Terbaik Asia 2014 kali kelima.
Lagi..

Sasar 10 jenama francais
Perbadanan Nasional Bhd (PNS) bercadang untuk membina perkampungan francais menjelang akhir tahun ini. Ia dalam usaha kumpulan berkenaan mewujudkan ekosistem lengkap bagi francais di negara ini.
Lagi..

Penghantaran tablet Apple naik dua kali ganda
San Francisco: Penghantaran tablet pada peringkat global meningkat lebih dua kali ganda pada suku pertama tahun ini dan Apple kekal menjadi peneraju jualan gajet berkenaan.
Lagi..

Bisnes Dunia: Harga emas dijangka turun
London: Aliran meningkat harga emas sejak sembilan dekad lalu, dijangka berakhir berikutan langkah menjual pegangan oleh sebahagian besar pengurus dana global.
Lagi..

KAJ bina resort RM120j di Pulau Melaka
KAJ Development Sdn Bhd akan membangunkan sebuah taman tema dan resort di Pulau Melaka di pesisiran pantai Bandaraya Melaka dengan kos RM120 juta.
Lagi..

Generasi Y suka tukar pekerjaan
Satu kajian oleh JobStreet.com mendapati 76 peratus majikan menganggap kakitangan yang bekerja kurang satu tahun sebagai mereka yang suka bertukar pekerjaan.
Lagi..

Premium kasar insurans am cecah RM15.18b tahun lalu
Industri insurans am mencatatkan pertumbuhan premium kasar 8.2 peratus tahun lalu kepada RM15.18 bilion, berbanding pertumbuhan sebanyak 7.85 peratus yang dicatatkan pada 2011.
Lagi..

Hapus duti eksais jejas industri automotif
Penghapusan duti eksais kenderaan jika dilaksanakan bakal menjejaskan industri automotif negara, sekali gus menyebabkan kehilangan besar-besaran sumber pekerjaan dan peluang perniagaan dalam bidang pembuatan bernilai tambah.
Lagi..

KPJ kuasai hospital di Indonesia
KPJ Healthcare Bhd (KPJ), kumpulan penjagaan kesihatan dan perubatan swasta terbesar negara, mengembangkan operasinya di Indonesia dengan mengambil alih 80 peratus kepentingan ekuiti dalam PT Khidmat Perawatan Jasa Medika (PT KPJ Medika) bernilai RM15.84 juta.
Lagi..

Suzuki lancar model sedan pertama Kizashi
SUZUKI Malaysia Automobile Sdn Bhd, anak syarikat DRB Hicom Bhd yang menjadi pengedar rasmi kenderaan Suzuki di Malaysia, melancarkan Suzuki Kizashi, kereta sedan pertama jenama berkenaan, di pasaran tempatan semalam.
Lagi..

3 bank lancar khidmat MyMobile Mei
TIGA kumpulan perbankan terbesar negara iaitu Malayan Banking (Maybank), CIMB Bank dan Public Bank, dijangka melancarkan secara rasmi perkhidmatan perbankan mudah alih, yang membolehkan pengguna melaksanakan transaksi perbankan menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS), pada Mei ini.
Lagi..

4As kumpul maklumat jenama paling bernilai
PERSATUAN Agen Pengiklanan Bertauliah Malaysia (4As), penganjur inisiatif pencarian 30 jenama paling bernilai Malaysia, sudah mula mengumpulkan maklumat bagi menentukan jenama yang layak menduduki senarai berkenaan.
Lagi..

MIDA anjur seminar untuk vendor tempatan
LEMBAGA Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) sudah mengatur 470 mesyuarat padanan perniagaan untuk 120 vendor tempatan pada seminar penyumberan luarnya minggu depan.
Lagi..

IHH tawar 2.23 bilion IPO
INTEGRATED Healthcare Holdings Bhd (IHH) akan menawarkan sehingga 2.23 bilion saham dalam Tawaran Awam Permulaan (IPO) sempena penyenarai-annya di Bursa Malaysia dan Bursa Singapura, bulan depan.
Lagi..

MBSB lancar produk pembiayaan baru
Malaysia Building Society Bhd (MBSB) memperkenalkan dua produk pembiayaan baru dikenali sebagai MBSB Max-i 2 dan MBSB Premium Plus, yang menawarkan ciri unik termasuk 100 peratus jaminan tunai dalam tangan.
Lagi..

I-Bhd sasar untung I-City RM50 juta
I-Bhd menyasarkan lonjakan keuntungan daripada segmen hartanah dan pelancongan I-City tahun ini kepada RM50 juta daripada RM18 juta pada 2012. I-City adalah pembangunan bernilai RM5 bilion yang dimajukan syarikat itu di tapak seluas 29.14 hektar di Shah Alam.
Lagi..

Francaisi wajib mendaftar
Bermula tahun ini semua francaisi diwajibkan mendaftarkan perniagaan termasuk mengemukakan laporan kewangan tahunan kepada Pendaftar Francais.
Lagi..

IPO KLCC REIT tawar 1.8 bilion saham
KLCC Property Holdings Bhd akan membuat tawaran awam permulaan (IPO) sehingga 1.8 bilion saham KLCC REIT sempena penyenaraian dana amanah pelaburan hartanah itu di Pasaran Utama Bursa Malaysia.
Lagi..

RM2b bina rumah pekerja
Sime Darby Bhd akan melabur RM2 bilion dalam tempoh 10 tahun hingga 15 tahun akan datang untuk memajukan skim perumahan pekerja dikenali sebagai Kompleks Perumahan Pusat (CHC) di semua ladangnya di negara ini.
Lagi..

Eropah perlu longgar dasar monetari
Washington: Ketua Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), Christine Lagarde semalam memberi amaran lebih banyak usaha diperlukan lagi bagi mengemudi ekonomi global kembali ke landasan betul.
Lagi..

Fasa kedua projek mewah tahun depan
DRB-HICOM Bhd akan melaksanakan projek pembangunan hartanah mewah fasa kedua di Pulau Rebak, Langkawi bermula tahun depan.
Lagi..

RM210j bantu lonjak syarikat pertengahan
KERAJAAN memperuntukkan RM210 juta untuk Program Pembangunan Syarikat Peringkat Pertengahan (PPSPP) bertujuan membantu meningkatkan daya saing syarikat bersaiz sederhana tempatan di peringkat antarabangsa.
Lagi..

PETRONAS temui telaga minyak daratan terbaru
PETRONAS mengumumkan satu penemuan minyak dan gas di daratan di Sarawak, iaitu penemuan di daratan yang pertama di negara ini selepas 24 tahun.
Lagi..

Tak pernah berhasrat lupus TA Securities
TA Enterprise Bhd tidak akan menjual anak syarikat broker sahamnya, TA Securities Holdings Bhd kepada K&N Kenanga Holdings Bhd, kata Pengarah Urusan dan Ketua Eksekutifnya, Datin Tan Kuay Fong.
Lagi..

Etiqa terbit bon subordinat modal RM500j
Etiqa Insurance Bhd, anak syarikat insurans Kumpulan Maybank telah menerbitkan bon subordinat modal bernilai RM500 juta.
Lagi..

Sedia ambil alih syarikat O&G
Kuala Lumpur: Sona Petroleum Bhd, syarikat tujuan khas pengambilalihan (SPAC) ketiga yang akan disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia, merancang mengambil alih beberapa syarikat minyak dan gas (O&G) dalam tempoh tiga tahun ini dengan tumpuan kepada syarikat pengeluaran di sekitar Asia Tenggara, Asia Barat dan kawasan terpilih di Afrika.
Lagi..

1MDB beli Jimah RM1.2b
1Malaysia Development Bhd (1MDB) bakal meningkatkan pelaburannya dalam sektor tenaga dengan membeli Jimah Teknik Sdn Bhd dan Jimah O&M Sdn Bhd pada harga RM1.2 bilion.
Lagi..

SDP jana pendapatan baru di London
Sime Darby Property Bhd (SDP) melihat potensi untuk menjana aliran pendapatan baru daripada pelaksanaan fasa seterusnya projek pembangunan semula Battersea Power Station bernilai 8 bilion (kira-kira RM38 bilion) di London terutama dalam aspek pengurusan aset.
Lagi..

KWSP jangka raih pulangan tinggi Battersea
KUMPULAN Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menjangkakan meraih pulangan lebih tinggi daripada pelaburannya dalam projek pembangunan semula Battersea Power Station di London berbanding sasaran awalnya.
Lagi..

Ulasan Pasaran: FBM KLCI melonjak 5.12 mata
SAHAM di Bursa Malaysia meningkat selepas mencatat paras rendah pada tengah hari semalam, untuk ditutup 0.28 peratus lebih tinggi, didorong oleh keuntungan saham wajaran tinggi.
Lagi..

Panasonic jual 3 kilang kepada firma Israel
Tokyo: Panasonic semakin hampir memuktamadkan perjanjian menjual tiga kilang semikonduktor domestik kepada syarikat Israel sebagai langkah untuk mengurangkan kerugian operasinya, kata satu laporan pada kelmarin.
Lagi..

Hamleys mahu buka kedai di Indonesia, Singapura
HAMLEYS, kedai barangan permainan terkemuka dari London, merancang untuk membuka cawangan di Indonesia dan Singapura dalam tempoh dua tahun akan datang.
Lagi..

Keuntungan Boustead suku ketiga RM159.20j
BOUSTEAD Holdings Bhd mencatat keuntungan RM159.20 juta pada suku ketiga berakhir September 2013 meningkat daripada RM132.70 juta pada suku sama tahun lalu.
Lagi..

302,715 kunjungi KLIMS13
PAMERAN Motor Antarabangsa Kuala Lumpur 2013 (KLIMS13) merekodkan kehadiran 302,715 pengunjung sepanjang 10 hari penganjurannya sebelum melabuhkan tirainya Ahad lalu.
Lagi..

Sime Darby mahu senarai di Bursa Malaysia, Indonesia
SIME Darby Bhd merancang menyenaraikan satu atau dua unit perniagaannya di bursa saham Malaysia atau Indonesia tahun depan.
Lagi..

Dua varian baharu Maserati dilancar
Naza Italia Sdn Bhd terus yakin dengan potensi pasaran kereta sports premium di Malaysia pada tahun ini apabila melancarkan dua varian terbaharu jenama mewah dari Itali, iaitu Maserati Ghibli dan Maserati Ghibli S.
Lagi..

Jualan kereta penumpang, komersial April melonjak
Jualan kenderaan penumpang dan komersial antara petunjuk utama prestasi ekonomi, meningkat 11.9 peratus kepada 58,732 unit pada bulan April berbanding 52,489 unit pada tempoh sama tahun lalu.
Lagi..

6.2 PERATUS KDNK SUKU PERTAMA 2014
Ekonomi Malaysia berkembang 6.2 peratus pada suku pertama tahun 2014, pertumbuhan paling pantas dalam tempoh lima sukuan, sekali gus menandakan permulaan baik untuk mencapai sasaran pertumbuhan 5.5 peratus bagi keseluruhan tahun ini.
Lagi..

Nissan TEANA serba baharu buka tempahan
Edaran Tan Chong Motor Sdn Bhd (ETCM), sudah mula menerima tempahan bagi model Nissan TEANA serba baharu yang bakal dilancarkan di pasaran Malaysia tidak lama lagi.
Lagi..

Pendapatan perbankan lebih tinggi
Sistem perbankan kekal kukuh dengan permodalan yang teguh dan penampan mudah tunai yang stabil dalam tempoh tujuh bulan pertama 2012.
Lagi..

Perolehan cukai lebih tinggi
Hasil Kerajaan Persekutuan pada 2012 dijangka meningkat 1.8 peratus kepada RM207.2 bilion atau 22.1 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) berikutan pertumbuhan ekonomi yang terus kukuh.
Lagi..

Aktiviti binaan kian rancak
Sektor pembinaan mencatat pertumbuhan kukuh 18.9 peratus pada separuh pertama 2012, kadar terpantas sejak 1995 disokong oleh kerancakan aktiviti pembinaan dalam subsektor kejuruteraan awam dan kediaman.
Lagi..

Sektor pembuatan terus pikat pelabur
Sektor pembuatan berkembang lima peratus dalam tempoh separuh pertama 2012 berbanding 4.1 peratus dalam tempoh sama 2011.
Lagi..

Ekonomi global sederhana
Prospek ekonomi global dijangka kekal sederhana pada 2013 dengan unjuran pertumbuhan 3.9 peratus berbanding 3.5 peratus pada 2012, manakala kadar pengangguran lebih rendah di kebanyakan rantau.
Lagi..

Pakar anggap bajet imbangi sosial, ekonomi
Pakar ekonomi menyifatkan Bajet 2013 sebagai satu pembentangan perbelanjaan kerajaan yang distruk-tur dengan realistik dan penuh tanggungjawab.
Lagi..

Suasana kondusif pikat pelabur
MALAYSIA perlu mewujudkan suasana yang kondusif bagi menarik lebih ramai pelabur, terutama pembuat kenderaan hibrid untuk membuka kilang di negara ini.
Lagi..

SP Setia kaji buat tawaran bidaan kedua kepada BPS
SP Setia Bhd, syarikat hartanah Malaysia, sedang mengkaji untuk membuat tawaran bidaan kedua kepada pemberi pinjaman Battersea Power Station (BPS) selepas mereka menolak tawaran awal sebanyak 262 juta pound (RM1.29 bilion), lapor Telegraph semalam.
Lagi..

Sime Darby raih untung RM1.1 bilion
SIME Darby Bhd, kumpulan perladangan sawit terbesar dunia dari segi saiz ladang, mencatatkan peningkatan memberangsangkan keuntungan bersihnya iaitu sebanyak 64 peratus kepada RM1.1 bilion bagi suku pertama berakhir 30 September lalu, didorong pencapaian mantap bahagian industri dan peladangan.
Lagi..

Persetujuan bersama isu TPP mudahkan perdagangan
Menteri yang terbabit dalam rundingan Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) bersetuju mengenai perlunya pembabitan yang lebih mendalam bagi memahami sensitiviti antara satu sama lain serta tempoh keluar secara berperingkat.
Lagi..

Mohd Ali kini Pengerusi PUNB
Datuk Seri Mohd Ali Rustam dilantik sebagai Pengerusi Perbadanan Usahawan Nasional Bhd (PUNB) yang baru, bagi menggantikan Khairy Jamaluddin.
Lagi..

Gold Bullion World tambah ejen
Gold Bullion World Sdn Bhd, syarikat menjual beli emas fizikal milik Bumiputera, komited untuk meningkatkan jumlah ejennya di seluruh negara kepada 16,000 menjelang akhir tahun ini.
Lagi..

Penjenamaan bantu firma PKS
Perusahaan kecil dan sederhana (PKS) boleh menembusi pasaran dan bersaing dengan beberapa peserta besar dalam industri jika mereka mempunyai penjenamaan yang mantap.
Lagi..

3 firma bangun medan minyak di Malikai
Shell Malaysia, PETRONAS Carigali dan ConocoPhillips Sabah Ltd yang terbabit dalam syarikat usaha sama BLOCK G PSC, memutuskan untuk membangunkan medan minyak laut dalam Malikai, kira-kira 100 kilometer di luar pesisir pantai Sabah.
Lagi..

KWAP bida bangunan di London
Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan (KWAP) berhasrat meningkatkan pelaburannya dalam pasaran hartanah London apabila ia menyertai bidaan untuk membeli sebuah lagi bangunan ikonik di bandar raya global berkenaan.
Lagi..

Ulasan Pasaran: Akhiri mingguan tutup rendah
Harga saham di Bursa Malaysia mengakhiri minggu ini dengan ditutup rendah di tengah-tengah kebimbangan akan pertumbuhan ekonomi tempatan dan rantau ini, dengan FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) berada di bawah paras 1,650, kata peniaga.
Lagi..

TelePrecence perluas sidang video awam
Kuala Lumpur: VADS Berhad (VADS) akan mengembangkan perniagaan TelePrecence miliknya iaitu perkhidmatan persidangan video generasi baru secara lebih meluas di lokasi awam untuk kemudahan pelanggan korporat dan ahli perniagaan.
Lagi..

Lancar aplikasi perbankan
Maybank Singapura mengumumkan pelancaran aplikasi perbankan mudah alih terbaru yang menggunakan platform Mobeix milik Tagit.
Lagi..

Beli hartanah London
Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) atau KWAP terus memantapkan lagi aktiviti pelaburan hartanah di luar negara apabila pengurus dana pencen itu bersetuju membeli bangunan pejabat bernilai 200 juta (kira-kira RM982 juta) di London.
Lagi..

Saham Asia: Saham MAS dahului kejatuhan kaunter penerbangan global
KEBANYAKAN pasaran saham Asia ditutup rendah semalam selepas pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) terhempas di Ukraine, dilihat mencetuskan ketegangan geopolitik dan menyebabkan Wall Street jatuh kelmarin kerana Amerika Syarikat (AS) mendakwa pesawat itu ditembak.
Lagi..

GuocoLand rancang projek RM2.5 bilion
GuocoLand (Malaysia) Bhd menyasar untuk membangunkan projek hartanah dengan anggaran nilai pembangunan kasar (GDV) RM2.5 bilion dalam tempoh tiga tahun akan datang.
Lagi..

ASNB umum pecahan unit 1:1 dana ASN 2
Permodalan Nasional Bhd (PNB) menerusi anak syarikat milik penuhnya, Amanah Saham Nasional Bhd (ASNB), mengumumkan pecahan unit pada kadar satu unit untuk satu unit pegangan (1:1) bagi tabung Amanah Saham Nasional 2 (ASN 2).
Lagi..

PELABURAN SEKTOR PEMBUATAN RM41.7 BILION
Prestasi pelaburan sektor pembuatan serta perkhidmatan yang berkaitan pembuatan dalam tempoh lima bulan tahun ini meningkat sekali ganda kepada RM41.7 bilion, berbanding RM20.8 bilion dalam tempoh sama tahun lalu.
Lagi..

Inflasi Malaysia lebih rendah pada April
Inflasi di Malaysia lebih rendah, sebanyak 3.4 peratus pada bulan April lalu, berbanding perubahan peratusan tahunan sebanyak 3.5 peratus pada bulan Mac berikutan kadar inflasi makanan yang lebih rendah.
Lagi..

ICON OFFSHORE JANGKA IPO RAIH RM1 BILION
ICON Offshore Bhd, syarikat portfolio berkaitan minyak dan gas milik Ekuiti Nasional Bhd (EKUINAS), menyasarkan meraih dana kira-kira RM1 bilion menerusi tawaran awam permulaannya (IPO) sebanyak 510.767 juta saham sempena penyenaraiannya di Bursa Malaysia.
Lagi..

Saham Asia: Kebanyakan pasaran Asia merudum
Pasaran Asia kebanyakannya jatuh semalam dengan Tokyo terjejas ekoran pengukuhan yen dan data perbelanjaan rumah yang menjunam selepas kenaikan cukai jualan, manakala pelabur kini menunggu petunjuk daripada data pengilangan utama yang akan diumumkan pada minggu depan.
Lagi..

MATRADE rancang 148 aktiviti promosi
LEMBAGA Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) merangka 148 aktiviti promosi perdagangan untuk pengusaha tempatan, khususnya industri kecil dan sederhana, sepanjang tahun ini.
Lagi..

Untung Scomi Group naik 265 peratus
Scomi Group Bhd mencatatkan keuntungan sebelum cukai RM77.1 juta bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2014, menyaksikan peningkatan ketara sebanyak 265 peratus berbanding tempoh kewangan 15 bulan sebelumnya yang berakhir 31 Mac 2013.
Lagi..

Genetec terima tempahan RM28.7j
Genetec Technology Bhd memperoleh tempahan baharu bernilai RM28.7 juta daripada pelanggan sedia ada yang juga syarikat global.
Lagi..

Zon Euro setuju penyatuan bank
Luxembourg: Menteri kewangan zon euro hampir mencapai kesepakatan ke arah mewujudkan penyatuan perbankan, apabila bersetuju dana penyelamat blok ekonomi itu boleh menyediakan modal baru kepada bank yang gagal, bertujuan mengehadkan kerosakan meluas kepada ekonomi.
Lagi..

SoftBank yakin pengambilalihan Sprint Nextel selesai Julai
Tokyo: Ketua Eksekutif SoftBank Corp, Masayoshi Son, yakin pengambilalihan syarikat telekomunikasi Amerika Syarikat (AS), Sprint Nextel Corp akan dapat diselesaikan bulan depan.
Lagi..

CIMB batal beli bank Filipina
CIMB Group Holdings Bhd mengumumkan bahawa rancangannya untuk membeli 59.98 peratus kepentingan dalam bank Filipina, Bank of Commerce (BoC) daripada San Miguel Corporation telah dibatalkan.
Lagi..

HeveaBoard meterai kontrak RM22 juta
HeveaBoard Bhd, pengeluar papan partikel bersepadu terbesar di Malaysia, memeterai kontrak RM22 juta dengan Boloni dari China.
Lagi..

KWSP mahu RHBCap syarikat milik penuh
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sedang menimbang untuk mengambil alih baki 59 peratus saham yang tidak dimilikinya dalam RHB Capital Bhd (RHBCap).
Lagi..

Ulasan Pasaran: Bursa Malaysia ditutup kukuh
Harga saham di Bursa Malaysia ditutup kukuh disokong oleh minat belian dalam saham wajaran tinggi menjelang hujung minggu, kata peniaga.
Lagi..

Kosong peratus kadar faedah beli 'Chevy'
Naza Quest Sdn Bhd, pengedar rasmi kenderaan Chevrolet di Malaysia menawarkan kadar faedah 0 peratus bagi pembelian hingga hujung tahun ini.
Lagi..

Chatime promosi teh menerusi WeChat
Chatime, rangkaian francais minuman teh berperisa bekerjasama dengan WeChat, pengendali aplikasi komunikasi telefon pintar bagi meluaskan asas pelanggan di Malaysia.
Lagi..

Terbitan susuk RM1.52b Khazanah selesai
Khazanah Nasional Bhd telah menyelesaikan terbitan sukuk boleh tukar penanda aras bernilai SG$600 juta (RM1.524 bilion) menerusi syarikat yang berpangkalan di Labuan, Indah Capital Ltd.
Lagi..

AirAsia yakin pecah rekod
AirAsia Bhd berada dalam landasan kukuh untuk sekali lagi memecahkan rekod pencapaian kewangannya pada tahun ini berikutan prestasi mantap semua syarikat sekutunya, kata Pengasas Bersama dan Ketua Eksekutif Kumpulannya, Tan Sri Tony Fernandes.
Lagi..

Malakoff beli keseluruhan modal berbayar IPME RM348j
MALAKOFF Corporation Bhd mengukuhkan lagi portfolio perniagaan tenaganya apabila membeli keseluruhan modal berbayar dan terbitan IP Middle East Holding Company Ltd (IPME) daripada International Power Holdings Ltd (IPR) dalam satu urus niaga bernilai AS$113.4 juta (RM348 juta).
Lagi..

Bank Negara kekalkan kadar faedah tiga peratus
BANK Negara Malaysia mengekalkan kadar faedah tempatan pada paras semasa di tengah-tengah meningkatnya risiko kepada pertumbuhan ekonomi global berikutan ketidakpastian terhadap krisis hutang di zon euro.
Lagi..

PROTON keluar bursa Rabu
PROTON Holdings Bhd (PROTON) akan dikeluarkan secara rasmi daripada penyenaraian dagangan di Pasaran Utama Bursa Malaysia berkuat kuasa jam 9 pagi, Rabu ini, selepas hampir 20 tahun pengeluar kereta nasional itu diapungkan di pasaran saham tempatan.
Lagi..

Gabung mohon lesen perkhidmatan 4G
PERSAINGAN sembilan pengendali perkhidmatan telekomunikasi tempatan mendapatkan lesen perkhidmatan 4G dijangka berakhir apabila buat pertama kalinya mereka bakal bekerjasama bagi mewujudkan antara tiga hingga empat pakatan untuk membangunkan ekosistem teknologi itu di negara ini.
Lagi..

Australia sedia peluang usahawan F&B
Usahawan industri makan dan minuman (F&B) tempatan berpeluang mengembangkan perniagaan masing-masing di Victoria, Australia berdasarkan potensi perniagaan yang terdapat di bandar berkenaan.
Lagi..

AmBank umum rakan niaga insurans takaful
MMB Holdings Bhd (AmBank Group) yang sudah menyenarai pendek syarikat insurans global dijangka memuktamadkan pemilihan rakan kongsi baru segmen insurans dan takaful sebelum Krismas tahun ini, kata Pengarah Urusannya, Ashok Ramamurthy.
Lagi..

BHIC peroleh kontrak Murphy RM108 juta
Boustead Heavy Industries Corporation Bhd (BHIC) mengukuhkan lagi kedudukannya dalam industri minyak dan gas tempatan apabila memperoleh kontrak bernilai RM108 juta daripada Murphy Sarawak Oil Co Ltd (Murphy).
Lagi..

PUNB sasar beli hartanah RM400 juta
Perbadanan Usahawan Nasional Bhd (PUNB) menyasarkan pemilikan hartanah komersial bernilai lebih RM400 juta di lokasi strategik di bandar utama menjelang 2016 selaras usaha memperkasakan ekonomi Bumiputera.
Lagi..

Saham Asia: Pasaran Asia terus catatkan kerugian
Pasaran Asia susut pada Jumaat, meneruskan kerugian yang dicatatkan pada hari sebelumnya selepas data mengecewakan di Wall Street yang menunjukkan kejatuhan aktiviti pembuatan buat kali pertama dalam tempoh enam bulan.
Lagi..

Pengganti BLR dijangka rangsang saingan sengit
Cadangan rangka kerja kadar rujukan baharu bagi menggantikan penetapan kadar pinjaman asas (BLR) oleh Bank Negara akan merangsang persaingan sengit dalam industri perbankan.
Lagi..

Ulasan Pasaran: Pasaran dalam lingkungan negatif
Harga saham di Bursa Malaysia ditutup rendah semalam mendahului cuti umum minggu depan, dipengaruhi oleh saham wajaran tinggi terpilih dan kaunter berkaitan indeks.
Lagi..

PROTON sedia capai aspirasi dasar automotif
PROTON Holdings Bhd bersedia mencapai aspirasi Dasar Automotif Nasional (NAP) yang diumumkan baru-baru ini.
Lagi..

Lesen stesen minyak kecil luar bandar dibuka semula
PERMOHONAN lesen untuk membuka stesen minyak luar bandar yang dibekukan kerajaan pada 2007, kini dibuka semula, sekali gus mewujudkan peluang kepada usahawan untuk menceburi bidang peruncitan petrol dan diesel.
Lagi..

Kerjasama cegah rasuah
UNIT Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Sekuriti (SC) dan Bursa Malaysia bagi mengukuhkan kepercayaan awam dan pelabur asing terhadap integriti korporat tempatan atas sebarang tindakan menerima dan memberi rasuah.
Lagi..

Eksport berkembang RM63.57b
EKSPORT Malaysia berkembang kukuh 15.8 peratus kepada RM63.57 bilion pada Oktober, disokong peningkatan ketara eksport minyak sawit, gas asli cecair dan kimia, sekali gus menjadikannya eksport bulanan tertinggi pernah direkodkan.
Lagi..

Krisis zon euro tak jejas Malaysia
MALAYSIA memiliki institusi perbankan yang kukuh untuk berdepan kesan krisis hutang Eropah susulan pendedahan terhadap bank di rantau itu dianggarkan kurang daripada lima peratus berbanding nilai Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).
Lagi..

BMW X1 mesra alam
Kuala Lumpur: Kumpulan BMW Malaysia memperkenalkan model kenderaan aktiviti sukan (SAV) dipertingkatkan, BMW X1 sDrive20i.
Lagi..

Kementerian bincang ekuiti Bumiputera dalam Carrefour
Putrajaya: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan mengadakan pertemuan dengan pengurusan AEON Co Ltd (AEON) tidak lama lagi.
Lagi..

Pembinaan klia2 ikut jadual
Sepang: Terminal klia2, yang akan dibuka pada 1 Mei depan, bakal mengendalikan separuh daripada jumlah syarikat penerbangan tambang murah dunia sebaik ia beroperasi.
Lagi..

Agensi terbaik
Agensi pengiklanan, Y&R dinobatkan sebagai Agensi Terbaik Tahunan pada majlis Anugerah Kancil 2012 semalam mengatasi 24 agensi lain.
Lagi..Untuk sebarang pertanyaan mengenai iklan teks, hubungi muzainy@mediaprima.com.my untuk maklumat lanjut.

Peta Laman

Hak Cipta Terpelihara 2012 - Berita Harian - The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad Emel kami sebarang maklumbalas.
Resolusi paparan terbaik untuk laman web ini adalah 1024 x 768 tracker

Kembali ke atas