Jumaat, 9 Ogos 2019 | 8:41pm
Kompleks Muzium Sarawak yang baru siap pembinaannya dijangka menerima pelawat mulai Januari tahun depan. - Foto Hazreen Mohamad

Muzium Sarawak dibuka semula Januari depan

KUCHING: Kompleks Muzium Sarawak yang baharu, terbesar di Malaysia dan kedua terbesar di Asia Tenggara, diserahkan kepada Jabatan Kerja Raya dan Jabatan Muzium Sarawak hari ini.

Kompleks muzium bertaraf dunia bernilai RM323 juta itu, dijangka dibuka semula Januari depan.

Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah, berkata muzium itu seluas 6,726 meter persegi.

Abdul Karim berkata, beliau yakin muzium itu akan menjadi tarikan pengunjung dari dalam dan luar negara.

“Bangunan muzium ini juga menjadi mercu tanda baharu dan bakal menyumbang kepada ekonomi negeri dan segmen pelancongan negara,” katanya berucap pada Majlis penyerahan bangunan Kompleks Muzium Sarawak itu daripada PPES Works (Sarawak) Sdn Bhd, hari ini.

Kompleks muzium baharu itu direka dan dibina dengan kemudahan dan kemudahan abad ke-21 mempunyai ruangan pameran selain kemudahan seperti pemuliharaan dan makmalnya yang tersendiri mengikut piawaian antarabangsa serta ruang penyimpanan koleksi-koleksi muzium.

Tingkat dua bangunan itu menempatkan Galeri Kanak-Kanak serta Galeri Seni dan Kraf, manakala Galeri 3,4 dan 5 akan menempatkan Pameran Tetap dengan tema-tema yang berbeza.

128 dibaca
Berita Harian X