Selasa, 22 Januari 2019 | 11:43am
Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR), Azhar Azizan Harun (tengah) bersama Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR), Datuk Mohamed Elias Abu Bakar (dua dari kiri), Pegawai Pengurus PRK, Datuk Ishak Md Nais (dua dari kanan), Timbalan Ketua Polis Pahang, Datuk Mohd Yusri Hassan Basri dan Ketua Polis Daerah Cameron Highlands, Deputi Superintendan Ashari Abu Samah (kanan) meninjau proses pengundian awal sempena Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen P078 Cameron Highlands di Balai Polis Brinchang. - Foto Aizuddin Saad

Jangan takut keluar mengundi Sabtu ini - Polis

TANAH RATA: Polis menasihatkan pengundi supaya keluar awal dan yakin keselamatan mereka terjamin sepanjang proses pengundian Pilihan Raya Kecil (PRK) Cameron Highlands, Sabtu ini.

Timbalan Ketua Polis Pahang, Datuk Mohd Yusri Hassan Basri, berkata polis akan mengawal setiap perjalanan PRK, termasuk lalu lintas, supaya pengundi dapat menunaikan tanggungjawab mereka dengan selesa dan lancar.

“Saya nasihatkan semua parti yang terbabit dan pengundi atau penyokong dapat berhemah mengikut peraturan sedia ada, bertolak ansur, mengikut undang-undang dan beretika dalam berkempen atau semasa mengundi dengan mematuhi Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM),” katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas meninjau proses pengundian awal PRK Cameron Highlands di Balai Polis Brinchang di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Mohd Yusri berkata polis setakat ini menerima 21 laporan pelbagai salah laku sepanjang PRK Cameron Highlands termasuk pemberian wang, khemah yang dirosakkan dan kertas undi yang viral di media sosial.

Ditanya mengenai kekecohan di Pos Lenjang, Kuala Lipis, beliau berkata perkara itu masih dalam siasatan dan polis masih menunggu arahan timbalan pendakwa raya sekiranya perlu memanggil Timbalan Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli merangkap Naib Pengerusi DAP, Tengku Zulpuri Shah Raja Puji.

Dilapor, video yang menunjukkan penginapan UMNO Rompin di Pos Lenjang didatangi Tengku Zulpuri Shah bersama beberapa individu yang didakwa tidak berpuas hati selepas jentera Barisan Nasional (BN) dikatakan ‘membongkar’ tindakan anggota Pakatan Harapan (PH) menggunakan kenderaan kerajaan untuk berkempen.

Ditanya mengenai dua individu yang mengaku sebagai anggota polis dalam video itu, Mohd Yusri berkata mereka masih lagi bertugas dan akan dipanggil selepas menerima arahan daripada timbalan pendakwa raya.

PRK Cameron Highlands diadakan selepas Mahkamah Pilihan Raya pada 30 November lalu mengisytiharkan kemenangan Datuk C Sivarraajh daripada BN dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) bagi kerusi Parlimen itu terbatal dan tidak sah.

PRK berkenaan menyaksikan pertandingan empat penjuru membabitkan calon PH dan BN serta dua calon bebas.

PH mempertaruhkan M Manogaran yang juga timbalan pengerusi DAP Pahang manakala BN diwakili Ramli Mohd Nor, seorang bekas polis. Dua calon bebas ialah bekas pensyarah di Institut Aminuddin Baki, Sallehudin Ab Talib dan petani tempatan, Wong Seng Yee. - BERNAMA

Berita Harian X