Selasa, 16 Oktober 2018 | 4:35pm
GAMBAR fail, Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli bersalaman bersama penyokong yang hadir ke majlis Amanat SDR Rafizi Ramli Sempena Pemilihan PKR 2018 di Dewan D'Cattleya Senawang, semalam. - Foto Adzlan Sidek

Anwar akan panggil Rafizi

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim akan memanggil Rafizi Ramli berhubung dakwaannya mengenai wujud politik wang dalam pemilihan PKR.

Ketika ditemui media di lobi Parlimen, hari ini, bakal Presiden PKR itu mahu mendapatkan maklumat daripada Rafizi yang juga calon Timbalan Presiden.

Anwar berkata, beliau juga akan membawa perkara itu dalam mesyuarat biro politik malam ini.

“Kita akan tanya beliau (Rafizi) maklumat (dakwaan politik wang) terlebih dahulu.

“Malam ini saya akan bawa perkara ini dalam mesyuarat birp politik PKR,” katanya.

Beliau mengulas kenyataan Rafizi yang bertanding jawatan Timbalan Presiden pada pemilihan parti kali ini, mendakwa politik wang berlaku secara berleluasa di enam negeri yang sudah mengadakan pemilihan.

Beliau yang merujuk pihak bertanggungjawab sebagai ‘sebelah sana’ mendakwa, suasana politik wang itu tidak pernah dilihat dalam PKR sebelum ini.

Dakwanya, terdapat cabang yang menerima sogokan dalam bentuk sumbangan sebanyak RM100,000 dan RM200,000 untuk berdepan saudara-saudara dalam saingan di peringkat cabang.

Rafizi mendakwa, ahli PKR yang mudah terpengaruh adalah golongan muda yang tidak melalui zaman sukar parti itu dan pihak yang menggunakan wang juga biasanya ‘orang muda’ yang datang dengan poket penuh dan tebal.

Berita Harian X