Khamis, 9 Ogos 2018 | 12:32pm

Saya tak tergesa-gesa untuk jadi PM - Anwar

PETALING JAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan beliau tidak tergesa-gesa untuk menjadi Perdana Menteri.

Ketua Umum PKR itu berkata, ini kerana apa yang paling penting ketika ini adalah memberi sokongan terhadap kepemimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri.

Justeru, bekas Timbalan Perdana Menteri itu tidak mahu dilihat sebagai pihak yang mahu menekan kerajaan yang baru ditubuhkan.

Bagaimanapun, katanya, jika beliau menjadi Ahli Parlimen, perkara utama yang akan dilakukan adalah menyokong kerajaan.

“Kalau saya dipilih untuk masuk Parlimen, saya akan bertindak sebagai penyokong kerajaan.

“Peralihan kuasa perlu berlaku dalam tempoh terdekat (tetapi) melalui penyertaan (saya) dalam Parlimen.

“(Tetapi) Sekarang, kita bagi sokongan penuh kepada Dr Mahathir untuk mengemudi kerajaan tanpa sebarang tekanan,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PKR, hari ini.

Turut hadir, Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, merangkap Timbalan Perdana Menteri.

Selain itu, Anwar juga bercadang untuk berjumpa dengan Dr Mahathir bagi membincangkan syor untuk melakukan reformasi terhadap institusi Parlimen.

Katanya, langkah itu penting bagi memastikan kuasa Kabinet menteri tidak melebihi kuasa Parlimen.

“Beri peluang kepada saya untuk masuk mereformasikan Parlimen. Parlimen perlu diberi kesempatan secara demokrasi,” katanya.

Mengulas tindakan Ahli Parlimen PKR yang sanggup mengosongkan kerusi mereka untuk Anwar, beliau berkata, ‘pelawaan’ itu masih diteliti.

Beliau juga mengakui tidak berasa janggal dengan permintaan Ahli Parlimen tertentu yang mempelawanya mengambilalih kerusi mereka.

ANWAR dan Wan Azizah pada sidang media mengenai pemilihan Parti Keadilan Rakyat yang diadakan di Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat. - Foto Mohd Khairul Helmy Mohd Din
Berita Harian X