Isnin, 13 Mei 2019 | 3:06pm
Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik. - Foto BERNAMA

Guru perlu bersedia tempuh cabaran revolusi industri

GEORGE TOWN: Guru mesti bersedia menempuhi cabaran Revolusi Perindustrian 4.0 (IR4.0) seiring dengan era globalisasi.

Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, berkata guru perlu berani membuat perubahan dan mempunyai daya kreativiti serta inovasi yang tinggi mengikut perkembangan teknologi semasa.

“Dalam persekitaran pendidikan yang kaya ICT (teknologi komunikasi maklumat) atau ‘ICT rich environment’, guru harus memainkan peranan utama sebagai ejen perubahan. Begitu jugalah daripada pihak pengurusan sekolah.

“Mengintegrasi dan membudayakan ICT pada setiap kesempatan dalam pengajaran dan pembelajaran di bilik darjah mampu mempengaruhi minat dan keupayaan untuk mengubah amalan pengajaran dan pembelajaran sedia ada serta membawa amalan itu ke peringkat yang lebih berkualiti,” katanya berucap merasmikan Festival Guru Malaysia 2019, di sini hari ini.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Amin Senin.

Maszlee berkata, teknologi mudah alih generasi kelima atau 5G sering diperkatakan pada masa kini walaupun teknologi 5G itu hanya akan dilancarkan di negara ini menjelang 2021 atau 2022.

Justeru, beliau berharap guru bersedia untuk memanfaatkan teknologi 5G dalam tempoh tiga tahun akan datang dengan persediaan yang diperlukan untuk melaksanakannya.

“Kemudahan teknologi 5G ini yang bakal menawarkan kelajuan data lebih pantas akan memberi peluang kepada rakyat untuk menjalankan pelbagai kegiatan ekonomi dengan lebih berkesan, sekali gus memberi nilai tambah kepada taraf hidup mereka termasuklah dalam bidang pendidikan,” katanya.

Mengulas mengenai festival itu, Maszlee berkata, penganjuran festival tahunan itu satu platform bagi menyebarluaskan maklumat terkini berkaitan teknologi dan amalan baik dalam sistem pendidikan yang semakin dinamik dan berubah mengikut arus zaman.

“Ini tentunya menjadi saluran terbaik dalam memperkasa aspirasi kerajaan untuk meningkatkan aksesibiliti dan ekuiti pendidikan dalam usaha menjadikan Malaysia sebagai hab pendidikan dan membangunkan masyarakat berilmu,” katanya. – BERNAMA

387 dibaca
Berita Harian X