Isnin, 2 Disember 2019 | 8:46pm
Pengerusi SPR, Datuk Azhar Azizan Harun. - NSTP/Mohd Khairul Helmy Mohd Din

Parlimen Kimanis: SPR akur keputusan mahkamah

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akur dengan keputusan Mahkamah Persekutuan mengekalkan keputusan Mahkamah Pilihan Raya membatalkan kemenangan Datuk Seri Anifah Aman bagi kerusi Parlimen Kimanis, Sabah pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Pengerusi SPR, Datuk Azhar Azizan Harun, berkata pilihan raya kecil (PRK) Kimanis perlu diadakan dalam tempoh 60 hari dari tarikh SPR menerima akuan daripada mahkamah mengenai keputusan itu.

Mesyuarat bagi membincangkan tarikh-tarikh penting PRK itu pula mesti diadakan dalam tempoh tidak kurang daripada empat hari dan tidak lebih daripada 10 hari dari tarikh penerimaan akuan terbabit, katanya menerusi aplikasi Whatsapp.

Mahkamah Persekutuan hari ini menolak rayuan Anifah untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Pilihan Raya pada 16 Ogos lalu bahawa kemenangannya di Parlimen Kimanis pada PRU-14 tidak sah dan terbatal selepas mendapati ada kertas undi tambahan yang boleh menjejaskan keputusan pilihan raya.

Calon Parti Warisan Sabah, Datuk Karim Bujang memfailkan petisyen pada 18 Jun 2018 bagi mencabar kemenangan Anifah yang bertanding atas tiket Barisan Nasional (BN).

Pada PRU-14, Anifah yang juga bekas Menteri Luar, memenangi kerusi Parlimen Kimanis dengan majoriti tipis 156 undi.

Beliau memperoleh 11,942 undi dalam pertandingan tiga penjuru menentang Karim yang mendapat 11,786 undi manakala calon Parti Harapan Rakyat Sabah, Jaafar Ismail, menerima 1,300 undi.

Sementara itu, Azhar berkata SPR akan mengambil langkah sewajarnya untuk mengelakkan isu ketidakpatuhan peraturan pilihan raya sehingga menjejaskan keputusan pilihan raya.

“Sebelum ini pun, Akademi Pilihan Raya yang bertanggungjawab melatih petugas-petugas pilihan raya sudah diarahkan untuk memberi penekanan terhadap hal ini.

“Perlu dilihat bahawa sejak PRU-14, tidak ada lagi apa-apa tuduhan perlanggaran peraturan-peraturan pilihan raya oleh petugas-petugas pilihan raya pada sembilan pilihan raya kecil (PRK),” katanya. - BERNAMA

Berita Harian X