Khamis, 9 Mei 2019 | 12:06pm
Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli, Dr Xavier Jayakumar (tengah) bersama timbalannya, Tengku Zulpuri Shah Raja Puji (tiga kanan), Ketua Setiausaha Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli (KATS), Datuk Zurinah Pawanteh (lima kanan) dan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Mohd Shukri Abdull (dua kiri) pada Majlis Lafaz Ikrar Bebas Rasuah Perhimpunan Bulanan KATS Putrajaya. - Foto Luqman Hakim Zubir

Gangguan bekalan air di Klang pulih mulai esok - Dr Xavier

PUTRAJAYA: Masalah gangguan bekalan air tidak berjadual di daerah Klang susulan tiga paip utama pecah berhampiran projek pembinaan Lebuhraya Pesisiran Pantai Barat (WCE) Banting-Taiping, dijangka pulih secara berperingkat mulai esok.

Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli, Dr Xavier Jayakumar, berkata kontraktor Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) kini bekerja 24 jam bagi melaksanakan kerja pembaikan paip berkenaan yang siap pada kadar 35 peratus sehingga semalam.

Katanya, kontraktor Air Selangor perlu mengambil masa membaiki tiga paip besar berukuran 1400mm, 900mm dan 600mm yang pecah pada Ahad lalu.

"Setakat hari ini kerja pembaikan telah dilaksanakan sebanyak 35 peratus dan dijangka selesai pada jam 3 petang esok.

"Kita harap penduduk bersabar dengan masalah ini dan kerja penyambungan bekalan air akan dibuat secara berperingkat," katanya pada sidang media selepas Majlis Bacaan Ikrar Bebas Rasuah (IBR) kementeriannya di sini hari ini.

Yang turut hadir, Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Mohd Shukri Abdull.

Dalam perkembangan berkaitan, Xavier mengarahkan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) membuat siasatan terhadap punca masalah paip pecah di projek pembinaan lebuh raya WCE.

Katanya, siasatan itu turut membabitkan Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG) dan Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM), berkaitan pergerakan tanah di kawasan terbabit.

"Kita tidak mahu menyalahkan mana-mana pihak dan biarlah kajian dan siasatan diadakan terlebih dahulu kerana kejadian itu hanya membabitkan satu kawasan, selepas selesai barulah kita tahu puncanya.

"Pihak WCE mungkin tidak mahu mengambil risiko dan sebab itulah mereka meneliti semula kualiti kerja di jajaran lebuh raya itu berikutan masih ada kerja yang perlu dilaksanakan terutama memastikan ia benar-benar selamat kepada pengguna," katanya.

389 dibaca
Berita Harian X