Khamis, 18 April 2019 | 6:06pm
PERDANA Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo menaiki kereta pemanduan sendiri yang disambung 5G dari Istana Kehakiman ke Kompleks Perbadanan Putrajaya. - Foto BERNAMA

PM naik kereta pemanduan sendiri 5G

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, menaiki kereta pemanduan sendiri yang disambung 5G dari Istana Kehakiman ke Kompleks Perbadanan Putrajaya di sini untuk ke majlis pelancaran Pameran 5G.

Beliau menaiki kenderaan Proton Exora yang disambung 5G itu bersama Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo selama lima minit.

Kereta 5G pemanduan sendiri itu dibangunkan oleh Ericsson dan Celcom melalui perkongsian dengan eMooVit, sebuah syarikat pemula teknologi tinggi.

Kenderaan pelbagai guna itu dilengkapi dengan sejumlah kamera, radar dan alat pengesan yang membolehkan kenderaan itu mengesan persekitarannya.

Kenderaan itu menggunakan kombinasi alat pengesan, kamera, radar dan kecerdasan buatan (AI) untuk bergerak antara destinasi tanpa pemandu manusia. – BERNAMA

1152 dibaca
Berita Harian X