Isnin, 1 April 2019 | 12:44pm
MENTERI Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika ditemui di Bangunan Parlimen, hari ini. - Foto Mohd Yusni Ariffin

Undang-undang seperti 'lese majeste' tidak perlu - Muhyiddin

KUALA LUMPUR: Tiada keperluan untuk mewujudkan undang-undang seperti ‘lese majeste’ di Thailand setakat ini bagi melindungi​ ​​​​​​kesucian institusi Diraja daripada dihina dan diserang oleh individu dan pihak tidak bertanggungjawab.

Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata kerajaan tidak berbincang mengenai perkara itu kerana berpendapat akta sedia ada mencukupi untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak yang terbabit.

“Setakat ini, kami tidak berbincang sama ada keperluan sesuatu akta seperti yang ada di Thailand iaitu undang-undang khas untuk raja-raja seperti lese majeste,” katanya di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan Ramli Mohd Nor (BN-Cameron Highlands) yang ingin tahu sama ada kerajaan akan mewujudkan akta baharu seperti undang-undang Lese Majeste yang diamalkan di Thailand bagi membendung serangan terhadap Institusi Diraja.

Bagaimanapun, Muhyiddin berkata peruntukan di dalam Akta Hasutan 1948 akan diteliti untuk dimasukkan di bawah Kanun Keseksaan bagi kesalahan menghina institusi Diraja. - BERNAMA

Berita Harian X