Isnin, 5 November 2018 | 6:19pm
TUN Dr Mahathir dianugerah ijazah kehormat oleh University of Tsukuba. - Foto BERNAMA

Dr M dianugerahi ijazah kehormat oleh University Tsukuba

TOKYO: Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dianugerahi ijazah kehormat doktor falsafah oleh University Tsukuba, di sini pada hari ini.

Penganugerahan ijazah kehormat itu, yang merupakan pengiktirafan tertinggi universiti berkenaan terhadap sumbangan Dr Mahathir dalam mempertingkatkan pertukaran dalam bidang penyelidikan dan pendidikan di peringkat antarabangsa, semasa lawatan beliau ke kampus Tokyo universiti itu di sini.

Ijazah kehormat itu disampaikan Presiden universiti berkenaan, Prof Kyosuke Nagata.

Terdahulu, sebelum majlis penyampaian anugerah itu berlangsung, Dr Mahathir mengadakan pertemuan dengan Nagata.

Perdana menteri hari ini memulakan lawatan rasmi tiga hari beliau ke Jepun, yang antara kemuncaknya adalah pengurniaan darjah kebesaran tertinggi negara Jepun ‘The Grand Cordon of the Order of the Paulownia Flowers’ oleh Maharaja Jepun di Imperial Palace di sini pada Selasa.

Selain University Tsukuba, perdana menteri akan turut melawat University Toyo di sini pada Rabu dan lawatan beliau ke kedua-dua universiti berkenaan adalah sebahagian daripada usaha Malaysia untuk mempelawa universiti Jepun membuka cawangan luar negara mereka di Malaysia.

Penubuhan cawangan luar negara universiti Jepun di Malaysia akan membolehkan pelajar Malaysia mendapat akses kepada sistem pendidikan Jepun pada kos yang lebih rendah.

Pada masa sama, mereka dapat mempelajari bahasa, nilai dan budaya Jepun, yang turut memberi manfaat kepada pelajar dari rantau ini. – BERNAMA

91 dibaca
Berita Harian X