Jumaat, 8 Jun 2018 | 10:16pm

Pharmaniaga bukan pembekal tunggal

KUALA LUMPUR: Menteri Kesihatan, Dr Dzulkefly Ahmad berkata Pharmaniaga Bhd bukanlah pemegang konsesi tunggal bagi membekalkan ubat-ubatan kepada sektor penjagaan kesihatan awam.

Beliau berkata, peranan Pharmaniaga dalam proses tender adalah terhad untuk menguruskan iklan bagi proses bidaan manakala proses pemilihan produk diuruskan oleh Kementerian Kesihatan.

"Di bawah mandat baharu daripada rakyat untuk kerajaan baharu, kementerian komited menyediakan lebih banyak ketelusan dalam kontrak ini supaya adil kepada semua pembekal pasaran melalui peluang yang lebih besar dan tawaran yang kompetitif.

"Kami akan menubuhkan pasukan petugas khas untuk mengkaji dan mencadangkan mengenai amalan penyediaan kemudahan kesihatan terbaik kepada menteri," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Pada 2017, perbelanjaan kementerian untuk ubat-ubatan dan barangan yang boleh dibeli adalah sekitar RM3.3 bilion. Sebanyak 33.4 peratus (RM 1.1bilion) adalah perbelanjaan farmaseutikal dari syarikat konsesi, sementara 66.6 peratus (RM2.2bilion) telah dibeli melalui kontrak atau sebut harga.

Katanya, hasil daripada proses tender, 89 pembekal lain dipilih pada tahun 2017. Ini menunjukkan Pharmaniaga bukan pemegang konsesi tunggal yang membekalkan kepada kesihatan kementerian.

"Pada masa ini kementerian dalam proses mengkaji keseluruhan isu ekonomi, permintaan dan pembekalan untuk mencapai ketelusan yang lebih baik, penjimatan kos dan kecekapan ketersediaan bekalan.

"Mekanisme yang lebih kompetitif yang adil dan bersesuaian kepada semua pembekal dan pengeluar perlu dirancang untuk menyediakan perkhidmatan terbaik untuk rakyat. Mekanisme ini adalah memastikan ubat-ubatan yang lebih murah untuk rakyat," katanya.

Perjanjian konsesi selama 10 tahun ini (2008-2018) pada masa ini adalah termasuk 18 standard prestasi yang perlu dikumpul oleh Pharmaniaga. Standard yang ketat ini memantau bekalan dan penghantaran, kualiti produk dan kelayakan bekalan simpanan bagi memastikan bekalan berterusan tidak dikuatkuasakan kepada pembekal lain.

Kegagalan menepati standard ini akan menyebabkan penalti kewangan kepada Pharmaniaga. Sebagai tambahan, bekalan ubat yang ditempah oleh kemudahan kesihatan awam perlu dihantar dalam tempoh tujuh hari bekerja, termasuklah kawasan terpencil di Sabah dan Sarawak.

Baru-baru ini, portal Free Malaysia Today (FMT) melaporkan bahawa Pusat Galen untuk Dasar Kesihatan dan Sosial telah mencadangkan kerajaan mengkaji semula peranan Pharmaniaga, syarikat berkaitan kerajaan (GLC), dalam sistem penjagaan kesihatan awam yang mendakwa ia bertindak sebagai orang tengah.

Ketua pegawai eksekutifnya, Azrul Mohd Khalib seperti yang dipetik dalam portal berkenaan berkata jarang berlaku bagi negara-negara yang bergantung kepada syarikat tunggal untuk membekalkan produk biopharmaceutical untuk jangka masa panjang.

Beliau berkata, Pharmaniaga adalah pemegang konsesi tunggal untuk membeli, menyimpan, membekal dan mengedar kedua-dua produk ubat dan produk perubatan yang diluluskan dan generik kepada 148 hospital kerajaan dan 2,871 klinik dan pejabat kesihatan daerah di seluruh negara.

55 dibaca
Berita Harian X