Selasa, 1 Ogos 2017 | 11:06pm

Bin/Binti bapa biologi boleh cetus kekeliruan

SHAH ALAM: Isu menjaga maruah anak luar nikah dengan berbin atau berbintikan nama bapa biologinya tidak seharusnya timbul kerana perbuatan zina yang dilakukan ibu bapanya adalah satu jenayah dan dosa besar. 

Mufti Selangor, Datuk Mohd Tamyes Abd Wahid berkata, tindakan berkenaan akan menyebabkan berlakunya kekeliruan nasab atau keturunan, selain mengundang pelbagai masalah dalam pelaksanaan undang-undang kekeluargaan Islam termasuk perwalian, hak penjagaan anak serta pengagihan harta pusaka. 

"Sekiranya anak luar nikah dibin atau dibintikan seperti anak sah taraf, pelbagai implikasi akan timbul, antaranya kelahiran anak tidak sah taraf ini akan berleluasa dalam masyarakat, kecelaruan keturunan serta boleh menuntut hak yang sama dalam perwalian, harta pusaka dan sebagainya. 

Mufti Selangor, Datuk Mohd Tamyes Abd Wahid.

"Jika dibiarkan, ia akan menyebabkan kerosakan yang lebih besar," katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

Beliau berkata, untuk mengelakkan kerosakan dalam keturunan umat Islam, Jawatankuasa Fatwa Selangor sudah membuat fatwa berdasarkan Seksyen 47 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) 2003 yang diwartakan pada 28 April 2005, mengesahkan status anak tidak sah taraf. 

"Antaranya, anak yang dilahirkan tanpa nikah, sama ada hasil daripada zina, rogol atau melalui cara saintifik yang bertentangan dengan hukum syarak; anak yang dilahirkan kurang daripada enam bulan dua lahzah qamariah dan bukan hasil persetubuhan syubhah.

"Anak yang dilahirkan lebih daripada enam bulan dua lahzah qamariah dari waktu selepas akad yang sah juga boleh dianggap tidak sah taraf jika ada pengakuan berlaku persetubuhan luar nikah oleh suami atau isteri," katanya. 

Pada masa sama, Mohd Tamyes turut menasihatkan umat Islam supaya tidak memandang serong terhadap anak tidak sah taraf kerana mereka tidak mewarisi dosa ibu bapa, selain umat Islam turut digesa tidak mengetepikan hukum syarak semata-mata berdasarkan stigma dan kesan psikologi terhadap anak tidak sah taraf. 

"Jawatankuasa Fatwa Selangor juga menyokong tindakan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang masih merujuk keputusan Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan dalam isu pendaftaran bagi anak tidak sah taraf yang membabitkan orang Islam kerana ia berkaitan dengan hukum syarak. 

"Tindakan JPN melalui Jabatan Peguam Negara untuk merayu keputusan Mahkamah Rayuan ke Mahkamah Persekutuan amat dialu-alukan.

"MAIS juga akan memohon kebenaran mencelah dalam rayuan berkenaan sebagai salah satu usaha memelihara agama serta memartabatkan Undang-Undang Islam," katanya. 

Berita Harian X