Khamis, 21 November 2019 | 12:24am
Chettha (dua dari kanan) berkata, siasatan mendapati suspek menggunakan perkhidmatan Grab untuk menghantar produknya. - Ihsan Facebook/1155TPB
Seorang rakyat Malaysia yang dinamakan sebagai David; 'Raja Arak Tiruan’, ditahan di Bangkok pada Isnin lalu atas kesalahan menghasilkan arak tiruan. - Foto BERNAMA

'Raja arak tiruan' dari Malaysia ditahan di Bangkok

BANGKOK: Seorang rakyat Malaysia yang dinamakan sebagai ‘David, raja arak tiruan’, ditahan di sini, atas kesalahan menghasilkan arak tiruan.

Ketua Polis Pelancongan Thailand, Lt Jen Chettha Komolwattana, berkata rakyat Malaysia berusia 63 tahun itu ditahan di tempat letak kereta sebuah pusat beli-belah di Daerah Bang Kapi, jam 2.30 petang (waktu tempatan) pada Isnin.

Katanya, lelaki itu didakwa menghasilkan arak tiruan, memalsukan label dan tinggal lebih tempoh dibenarkan di negara itu.

“Polis juga menemui peralatan untuk menghasilkan arak tiruan termasuk botol, gabus, penutup, pelekat dan label pelbagai jenama arak, selain setem duti cukai palsu di dalam kenderaan suspek.

“Polis menahan lelaki itu ketika dia sedang membuat penghantaran wiski kepada seorang pelanggan di pusat beli-belah pada Isnin petang. Beliau juga cuba untuk melarikan diri tetapi berjaya ditahan,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Chettha berkata, siasatan mendapati suspek menggunakan perkhidmatan Grab untuk menghantar produknya.

Katanya, pada 14 November, Polis Pelancongan menemui bungkusan yang mengandungi peralatan menghasilkan arak, botol, label dan pelekat minuman arak dihantar ke Lapangan Terbang Suvannabhumi dan rakyat Malaysia itu adalah penerimanya.

Katanya, penemuan itu membawa kepada penangkapan pada Isnin petang, ketika suspek sedang dalam perjalanan menghantar arak tiruan.

Suspek mengakui yang beliau menghasilkan arak tiruan sejak lebih 30 tahun. - BERNAMA

Berita Harian X