Selasa, 23 April 2019 | 1:07pm

Serpihan dalam Gua Kandu sah tulang manusia

KAMPAR: Jabatan Forensik Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di Ipoh mengesahkan serpihan tulang yang ditemui di Gua Kandu, Gopeng, adalah tulang manusia.

Ketua Polis Daerah Kampar, Superintendan Hasron Nazri Hashim, berkata bedah siasat yang dijalankan juga mendapati tulang berkenaan adalah tulang lama dengan keadaannya yang sudah reput.

Katanya, serpihan tulang itu akan dihantar ke Jabatan Kimia di Petaling Jaya, Selangor, untuk padanan ujian asid deoksiribonukleik (DNA).

“Tengah hari semalam, proses bedah siasat selesai di Jabatan Forensik HRPB, Ipoh dan pengesahan awal mendapati serpihan tulang ditemui itu adalah tulang manusia dan ia juga adalah tulang lama.

“Pada jam 2 petang semalam, kita sudah mengambil spesimen darah seorang ahli keluarga Mohammad Ashraf Hassan di Hospital Kampar.

“Serpihan tulang dan spesimen darah itu akan dihantar ke Jabatan Kimia hari ini untuk tujuan padanan DNA,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kampar di sini, hari ini.

Hasron Nazri berkata, padanan DNA yang akan dibuat itu adalah untuk membuktikan kaitan penemuan tulang itu dengan kehilangan Mohammad Ashraf, 29, pada 23 Mac lalu ketika menyertai larian Gopeng Ultra Trail.


KETUA Polis Daerah Kampar, Superintendan Hasron Nazri Hashim.

Menurutnya, keputusan ujian DNA itu nanti dijangka akan mengambil masa sebulan hingga dua bulan sebelum ia boleh disahkan dan pihaknya akan cuba mempercepat proses itu.

Ditanya sama ada pencarian Mohammad Ashraf atau lebih mesra dengan panggilan Acap itu masih dijalankan penduduk selepas penemuan tulang itu, Hasron Nazri berkata, ia masih dijalankan namun dalam kumpulan kecil dengan kebenaran polis.

Media kelmarin melaporkan, penduduk kampung yang melakukan pencarian Acap menemui serpihan tulang dipercayai tulang lama di dalam Gua Kandu, Gopeng, jam 1.45 tengah hari, Sabtu lalu.

Ketua Polis Perak, Datuk Razarudin Husain dilaporkan berkata, pihak forensik sudah mengambil satu tulang panjang seakan tulang betis dan lapan serpihan berukuran lebih kurang 15 sentimeter ke 20 sentimeter yang ditemui itu untuk ujian.

Bagaimanapun katanya, polis tidak menemui tengkorak atau rangka lain di lokasi itu dan masih belum dapat dipastikan milik manusia atau haiwan sehingga memperoleh keputusan ujian patologi kimia.

Jabatan Forensik Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di Ipoh mengesahkan serpihan tulang yang ditemui di Gua Kandu, Gopeng, adalah tulang manusia. - NSTP/Effendy Rashid
Berita Harian X